07 de juliol, 2011

"AVE sí, però ací" - Mediterráneo. 07.06.11


Diu el Ministre Blanco que res no és pitjor que un AVE sense passatgers i un aeroport sense avions. I jo dic que sí, que hi ha una cosa pitjor, un Ministre sense memòria, un govern sense idees, i un país sense un duro a la caixa. I quan estes tres coses coincideixen en el temps i l'espai, estem davant d'un ver “acontecimiento histórico planetario”, que deia aquella senyora.
Blanco no té memòria, perquè oblida i obvia les reiterades promeses de dur l'AVE a terres castellonenques, no com final del ramal madrileny, sinó com melic del corredor mediterrani. El govern central està absolutament superat per la realitat, entre d'altres en temes de mobilitat geogràfica i infraestructures viaries, i no té ni idea de què fer. I la caixa està més buida que la panxa del meu amic Paco que fa la dieta Dunkan, entre d'altres coses per la mala gestió d'un govern d'aficionats.
Quan ara RENFE anuncia l'eliminació de l'AVE entre Toledo i Albacete, perquè tenia 9 passatgers diaris, un es pregunta: quanta gent ha estat acomiadada? Quants polítics i tècnics que van decidir invertir en eixa infraestructura ruïnosa formen part de les llarguíssimes cues d'aturats? Tenim dret a saber el nom dels irresponsables que van donar llum verda al Bono-tren més car de la història. A un traçat sense traça, sense present ni futur, que no obeïa a cap necessitat ni econòmica ni social, soterrant així milers de milions d'euros.
Uns diners que ara falten per posar en marxa el ramal mediterrani de l'AVE, precisament el ramal que segons tots els estudis internacionals (i des de fa dècades) afirmen que és el més rendible econòmicament (i social) de tots els traçats.
L'Alcalde vol fer bandera d'este tema. És lògic, és just, és necessari. Nosaltres portem fent-la fa molt de temps, i continuarem reivindicant-lo fins que no estiga inaugurat. Ací la història està en saber que farà el PP local amb un hipotètic govern popular a Madrid d'ací un any. Continuarà sent reivindicatiu? Perquè a estos també ja ens els coneixem, no oblidem que el corredor mediterrani de mercaderies no està ja inaugurat i a ple rendiment, perquè precisament el PP (Loyola del Palacio) va decidir que no era ni urgent ni prioritari.