03 de juliol, 2009

"PANEM ET CIRCENSES"


He vist a la televisió que Florentino Pérez, un senyor amb diners que presideix el Real Madrid ha comprat (crec que és la paraula exacta) a Kaká, a Cristiano Ronaldo, a l’ex valencianista Raúl Albiol...

I tot per optar a guanyar la lliga, la copa i la Champions.

Tot el que ha guanyat el Barça, tirant de planter, amb un entrenador carismàtic, exigent amb els seus, però que els hi dona minuts. Capaç de fer de pal de paller d’un vestidor que fa pinya i sent els colors. Un Guardiola que, sense gaires reforços, ha retornat la il·lusió a un equip, a una afició. Jugadors criats a la casa, han resultat absolutament decisius, han aparegut lideratges sòlids, han despuntat jugadors en totes les posicions. Clar que el Barcelona també fitxa, però no deixa en mans dels fitxatges els resultats de l’equip. Qui ha fet això, sempre ha fracassat. Els mercenaris del futbol són mercenaris sempre. I de la mateixa forma que venen, marxen.

No sé si el futbol i la política tenen similituds. A mi m’ho sembla.
Quan guanyen els teus, tots parlem en primera persona del plural, quan perden en tercera, o com a poc, la culpa és de l’àrbitre.
Especialment entre els clubs-partits valencians i valencianistes.

Així hem vist desaparèixer un històric, Unió Valenciana, que ha estat adquirit (com una franquícia del basquet americà) pel club PP. Van començar fitxant els més destacats jugadors a colp de talonari, i finalment, han comprat el club.

El BLOC, que és la refundació d’una UPV dividida, recorda a eixe Madrid de Florentino, esgotant un projecte darrere l’altre. “Garantia valenciana”, “Tercer espai” i ara “Espai valencià de progrés”, però sense cuidar el suficient a la seua afició, ni el seu planter.

Se m’acut, que seguint l’escenografia de Florentino, Enric Morera, podria aparèixer al bell mig del Complex la Petxina i davant d’una afició dividida podria anar presentant els fitxatges galàctics:


“Per l’esquerra...ens hem reforçat amb Mònica Oltra”.

Els més fans aplaudirien a mans plenes, els més crítics dirien que no és desequilibrant en eixa banda, que hi ha jugat molt de temps a IU i no va despuntar gaire.
“Però si és com Beckam” dirien els fans, “Exacate, només serveix per vendre samarretes” dirien els crítics.

Algú, potser recordaria, que ja vam fitxar en eixe club la que havia de ser l’estrella de la temporada, Isaura Navarro.

“Va ser com el Romerito aquell del Barça, no va fotre res i va marxar a l’Uruguai”, “no va marxar a Veneçuela?”, “Romerito a l’Uruguai, Navarro a Veneçuela”.

“Pel centre,
(entengues centre com el centre del país, la capital, el seu ajuntament) –continuaria Morera- estem negociant amb Joan Ribó”.

“Molt bé, molt bé” aplaudirien també els afins. “Però si eixe també és del PC”, “no, ja no”, “clar, ha deixat de ser del PC quan no li han renovat la fitxa, està major, si el fitxareu per entrenador...”.
“Per entrenador estem pensant en Pasqual Mollà, que també està major” “Però faria lleig que l’entrenador alinees la seua pròpia filla a l’equip titular”.

“Per la dreta...per la dreta ningú, que una vegada vam fitxar a Albero, i als dos minuts corria per la banda dreta amb la llengua fora demanant aigua (para todos)”.

“Però algun central amb capacitat per obrir espais per la dreta no vindria malament” potser proposaria algú. Però segur que la Penya Besista posaria el crit al cel!

Algú preguntaria, perquè no fem una bona oferta a altres clubs valencianistes, que ara juguen en lligues inferiors, però que tenen un llarg bagatge, una afició curta però fidel, i un grapat de bons jugadors, que necessiten minuts.
Segur, però, que algú diria que encara no estan preparats per jugar al primer equip, o apareixerien aquells per qui la rivalitat territorial (València-Llevant, Castelló-Vila-real, Alcant-Elx) fa impossible una col·laboració entre equips.

Jo no en sé gaire de futbol, ni de política, però trobe que fitxar alguna gent per jugar al nostre equip pot ser útil. Però clar, hauria de ser algú que aportés alguna cosa. Gastar-nos diners (credibilitat) fitxant algú per jugar en una posició que algú de la cantera cobreix amb escreix, trobe que és un despropòsit doble. Deixa els jugadors de la casa que senten els colors sense possibilitat de projecció, i ens deixa en mans de mercenaris, que com al futbol, igual que venen marxen.

I en qualsevol cas, si de veritat la direcció considera que no tenim suficient equip, si considera que la nostra afició és insuficient i es senten incapaços de fer-la créixer, aleshores parlem seriosament de definir eixe projecte del BLOC, que és l’Espai Valencià de Progrés.
Perquè és un projecte del BLOC, i qui vulga formar-ne part, haurà d’estar sota la disciplina del BLOC.
O no és així? Perquè si no és així, algú ens ho hauria d’explicar
.

28 comentaris:

Anònim ha dit...

açò no és ni una cessió, és:

me fitxes només per jugar la final de la Champions, però si després perdem, me busque plaça en l'equip rival o me retire (depenent del jugador). No grate bola no, no grate cadira.

Dos dies que porta la directiva i ja està més perduda que carracuca, els jugadors no venen samarretes perquè han amagat l'escut de l'entitat en el nou equipatge, i els titulars no veuen passar la pilota quan juguen fora de casa. L'arbitre pot no tindre ulleres, però els davanters no fiquen gols ni amb la porteria buida.

Anònim ha dit...

Brutal reflexió. Potser massa satírica, potser un poc exagerada, però una molt bona reflexió.

Nomdedéu ha dit...

És evident que no tracta de ser una reflexió "científica". He triat precisament la sàtira, perquè m'hi trobe còmode en este format. Preten esperenoar i generar reaccions. Més que el punt de vista d'una persona, la solució vindrà de la reflexió compartida

Valentina Doménech ha dit...

Així m'agrada, Enric. Que pegues canya. :-P

¡I enhorabona!

jorsol ha dit...

Molt ben dit Enric. Fes el favor de posar ordre perquè la nau del BNV va a la deriva i açò ens po portar a la desaparició de l´únic partit nacionalista valencià solvent

EMili Gómez ha dit...

He sentit dir a Morera varies vegades que al BLOC tenim la millor i més preparada gent del País. Aleshores, què collons fa buscant-ne fora? Ens farà de nou treballar per a gent d'altres colors (Alborch, Marcos, Isaura...) Com ens ha anat tan bé amb aquests, provem-ho una altra vegada!
Qui vol un entrenador que no confia en els seus?
Per cert, enhorabona per la xiqueta.

Anònim ha dit...

Sóc un militant del BLOC i estic a favor, punt per punt, amb tot el que dius.

Enric, em sembles un polític molt capacitat i preparat.

Enric, saps si abans que es faça aquesta coalició ens preguntaran als militants o hi haurà alguna mena de votació perquè expressem la nostra opinió? Es pot parar d'alguna manera aquesta aliança?

Gràcies i sort!

M'algre molt per la xiqueta

Anònim ha dit...

Sóc un militant del BLOC i estic a favor, punt per punt, amb tot el que dius.

Enric, em sembles un polític molt capacitat i preparat.

Enric, saps si abans que es faça aquesta coalició ens preguntaran als militants o hi haurà alguna mena de votació perquè expressem la nostra opinió? Es pot parar d'alguna manera aquesta aliança?

Gràcies i sort!

M'algre molt per la xiqueta

Nomdedéu ha dit...

Gràcies per les teues consideracions.
El BLOC va aprovar molt majoritariament, en el recent congrés l'estratègia de l'Espai Valencià de Progrés.
Val a dir que hi ha tantes interpretacions del que això signifca com militants té el partit.
Des de la direcció, tampoc no se n'ha fet una definició clara, crec, què perquè són conscients que no depén de nosaltres i no volen pillar-se els dits.
Jo disentisc, dic que sí que depén de nosaltres. Només de nosaltres.
Nosaltres som el potencials electoral (menut, però cert, la resta no és res), i per tant, fem una mostra de responsabilitat i generositat, amb la proposta de crear l'EVP. Qui vulga jugar, ho ha de dir ja. Però el primer pas és complir els acord. Oltra ha de deixar de ser sindica, paper que ha d'assumir el nostre Secretari General. Liderar és això. Si no podem liderar el grup parlamentari, no crec que sigam creibles per liderar l'EVP.
La concreció de l'EVP, entenc, hauria de passar per un Consell Nacional.
Coneixent el partit, em tem que passarà per 3 o 4, perquè com s'ha fet fins ara, s'intentarà canvir de socis, de ritme, de condicions i fins i tot de nom, varies vegades.
Haurem de tenir clar que volem ser i que volem fer. Només així estarem preparats per donar-li a la societat una alternativa política de qualitat.
Crec que tenim la gent, tenim la capacitat, tenim les idees...el que no sé éssi tenim la vocació. Hi ha massa por, massa derrotisme, massa elucubració instal·lada a la direcció del partit des de fa anys.
La nova direcció porta poc temps, crec que mereix una oportunitat. Esperem a vore com afronta l'esdevenir, però esperem alerta, de forma activa.

francesc ha dit...

Estic d'acord punt per punt amb tu, Enric. Si tenim recursos propis, aprofitem-los al màxim. El Bloc no és cap franquícia de ningú. Demostrem que tenim planter, que tenim gent amb il.lusió i ganes de treballar.

D'altra banda, no sé res de com està a hores d'ara el tema de la barrera electoral. Es clar que el PP no pensa fer una nova Llei Electoral per baixar la tanca, però segons el nou Estatut n'hi ha un buit legal que cal cobrir. No hi ha hagut encara cap dictamen judicial sobre el tema?

Enric, la meua enhorabona per la xiqueta!

joan cebolla ha dit...

Vos desitge a la teua dona i a tu que disfruteu de la xiqueta i una llarga vida per criar-la, cuidar-la. Enhorabona als dos.
Com sempre l´espai Nomdedéu és un espai refrescant, cosa que s´agraeix ara que estem en el temps de la calor, però... ho he expressat diverses vegades, tots els blogs de debat són bons, peró, quan pensa la nostra pansida direcció obrir un espai de debat al si del partit?. A que o a qui tenen por, millor dit fredat?.
I una altra pregunta, quan les coses funcionen tan mal, és sols perque som aixi de negats o també cal pensar que hi ha una estratègia per carregar-se el projecte BLOC?, inlus amb la no despreciable col.laboracció de dirigents del BLOC.
Pot ser siga encara promte, però crec que abans de morir d´avorriment cal anar mirant la possibilitat de deixar el que no deixa i obrir nous camins. El món és dels valents

Xavier López ha dit...

Algú ha escrit més amunt que segons Enric Morera tenim "la millor gent del país". I crec que tots estem d'acord, som tan bons que cedim fins i tot els principals llocs de les candidatures i del Grup Parlamentari a altres de fora. Som així, un exemple de solidaritat entre partits polítics. El company que qualsevol paraeta de tramussos vol tindre.

En fi, bromes a banda (és broma?) cal dir que des d'Iniciativa s'està jugant al sacsejament psicològic amb un missatge que va calant en certs sectors dels nostres simpatitzants i militants i és que "separats no som ningú". No, separats ells no són ningú. Fins que la nostra Executiva no se'n adone que els únics que no ténen manera de sobreviure sense un partit gran del que, dient-lo gràficament, puguen xuplar sang ja que estan ben entrenats per a això són els d'Iniciativa no podrem fer una coalició en condicions de liderar absolutament res.
Al BLOC el pacte amb Iniciativa no li garantix la presència a les Corts. Si el que volem és això parlem amb Esquerra Unida. En canvi la única manera remotament certa vida política més enllà de 2011 per part d'Iniciativa és amb el BLOC, sens els valencianistes ni obtindran 100% segurs diputades, ni molt provablement sent generosos aconseguiran retindre ni la mitat de regidors que van aconseguir dins les lliste d'EUPV al 2007.

Nomdedéu ha dit...

ens furten la cartera i els estem aplaudint.
Iniciativa volia regenerar EU i li va eixir malament. Els Verds aniran de la mà d'Iniciativa. És el seu espai. L'ecosocialisme. Els Verds no tenen futur, ha quedat demostrat, en la pràctica, com formació, no com ideologia, funcionen com parasits d'altres partits. Ja siga el BLOC, EU o el PSOE. És així com han aconseguit la majoria dels càrrecs i els llocs de treball. No a les urnes.
Quan Iniciativa ha tingut l'opostunitat ha pactat amb EU sense cap rubor.
Esta semtana Glori Marcos no tancava la porta a noves aventures, fins i tot amb el BLOC. Deia que no estava en els seus plantejaments, però preguntada directament dues voltes, dues voltes no ha dit no.
Tens raó Xavier, les coses són com tu dius. Ara mateix estem en una bona posició per fer-nos valer, no ho fem, i no enten el perquè.
Morera ha de ser sidic l'1 de setembre. I hem de canviar el rumb i la imatge pública. El treball que fa Panyella, soterrat i constant, és una part fonamental del que hem de fer. Falta la part de projecció exterior, i li toca a Morera, secretari general i l'altre diputat. I això passa per la Sindicatura de grup, i una estratègia en clau BLOC.
Això darrer és el que no veig per cap lloc.

Joan ha dit...

Hola Enric.
Sencillament una anàlisi brutal. Per cert i relatiu al canvi de sindic. ¿la direcció ha valorat el que el PP adelante les eleccions, si s'enfanga el tema de Camps? Per que si es així, ens pillen en pilotes.

Nomdedéu ha dit...

si jo dic que sí que ho ha valorat i amb tot no força el canvi, potser dic més del que sé.
No ho sé, però clar que s'haurà valorat, o caldria que s'hagués valorat. Una eventualitat que ben bé es pot donar. Suposm que jugen el Presdent i un jurat l'absol. Seriaraonable pensar que el dia després convoqués eleccions amb la vocació d'aconseguir el 65% dels diputats i una càmera bipartidista.
Fins on jo sé, com no hi ha un excés d'alegria en la forma en que Oltra gestiona el cas Gürtel, i davant l'eventualitat que el President siga absol, es preten que es menge el marró Oltra.
Però la invitacio de Compromís al tancament de curs. Tenia una samarreta dibuixada, com subratllant que és el més interessant que hem fet en dos anys. Malament doncs.

Nomdedéu ha dit...

collona este teclat es menja la metitat de les lletres

Albert Miret Ballester ha dit...

De les millors entrades que t'he llegit Enric i no sols per la sátira sinò pel contingut, oferint una reflexió compartida per molta gent dd'entre els qui m'incloc.
Enhorabona Enric i Lizbe, benvinguda Gal·la!

Nomdedéu ha dit...

Gràcies Albert

Josep Aparicio ha dit...

"No hi ha un excés d'alegria en la forma en que Oltra gestiona el cas Gürtel, i davant l'eventualitat que el President siga absol, es preten que es menge el marró Oltra".

¿Ha dit Oltra que Camps fóra culpable dels delictes que li són imputats o s'ha limitat a demanar explicacions polítiques de les mentides i accions judicials dutes a terme? Qui l'ha volguda sentir pot respondre.

Per altra banda, la samarreta famosa feia referència a l'absència continuada del President a les Corts, no a les seues imputacions. Es va dir en el seu moment mil vegades.
No vaig llegir en les teues entrades (parle de memòria) massa crítiques a l'actuació de Milagrosa Martínez. És possible que se'm passaren.

I hi estic d'acord, no ha sigut el més important que ha fet el grup parlamentari estos dos anys (tenim un blog ben complet de Compromís on acudir per decidir un rànquing, si es vol), però sense dubte sí el més mediàtic. I això, no depén sempre de la voluntat dels protagonistes.

Nomdedéu ha dit...

Doncs si no depén de la voluntat dels protagonistes, ja m'explicaras perquè la trien els protagonistes com "emblema" de l'inventari d'accions anuals.
Si un considera que els mitjans l'han maltractat amb un tema concret, treient-lo de context, per exempl, com sembles apuntar, aleshores té poc sentit continuar alimentant això en una decisió com la de la targeta.
He de contestar a les teues preguntes?
Cap problema. Ho faré amb una pregunta. He dit jo que Oltra haja dit que Camps és culpable?
Samarrea. I què? He dit jo el contrari? La pregunta no és a que feia referència sinó si va ser útil la idea. Com la va entendre la gent, i si ens va aportar més beneficis o més perjudicis.
No sé si en vaig fer cap. No crec que trobes un sol post en este bloc parlant del que passa a les Corts. No n'he fet perquè no em ve de gust fer-ne. No tinc cap obligació, crec.
A este bloc parle de política local, i de tant en tant faig algun apunt més enllà de la meua ciutat. Noralment, com ara, referides al futur del meu partit.
I mentre el meu partit tinga una relació amb el teu, per tal d'analitzar el possible futur, he de parlar del present. És senzill d'entende això també.
Posat a parlar de les coses que no he parlat, tampoc no he contestat l'article prenyat de mentides i falsedats del vostre portaveu a les comarques del nord, en el que acusava al BLOC (fa ben poques setmanes) de que el govern local siga del PP i de que el TRAM travesse Ribalta. Hi ha moltes coses de les que no parle, i no tinc perquè donar explicacions. Segur que ho entens.
Confondr l'utilitat política amb les coses mediàtiques, és un error greu que porta als mals resultats. La política n'està ple d'històries d'accions mediàtiques que no s'han traduit en resultats electrals.
Jo demane serietat, és el meu dret.

Anònim ha dit...

Tornant al fútbol.

Dona mal cor vore el què ha passat amb el bon equip de "canterans" que vàren dur al BLOC al seu milor resultat en el 2003.

Al passat Congrés tocava canviar Directiva i entrenador. Però no ho hem fet. També sóm responsables del que passe.

Nomdedéu ha dit...

Evidentment. Tens raó.

Xavier López ha dit...

Si Iniciativa vos ha acusat del que dius, Enric, entenc que és motiu més que suficient per a no acceptar una aliança a nivell local de cara a les properes eleccions. Que vagen amb Esquerra Unida, si volen.

Anònim ha dit...

Xavier la mateixa gent que pelava al BLOC de Castelló quan estaven a EU ara ho fan des d'IPV però a més a més tampoc són massa amics el grupet d'EU i el grupet d'IPV tots són per donar-los de menjar apart.

Nomdedéu ha dit...

Només faltava les declaracions l'Oltra demanant una moció de cesura contra Camps i proposant-se per a Presidenta de la Generalitat.
Espere que siga perquè sap que mai encapçalarà una llista, si més no amb nosaltres.
Quin poc xarot! Quina manca de trellat! Tot pels titulars!
Mozito Feliz també ix a totes les portades i no el votaria ni déu!
Seriositat, seriositat, seriositat.
Si s'ha de fer una moció de censura no ens correspón a nosaltres encapçalar-la, i si ho férem no li correspón a ella autoproclamar-se candidata a la Presidència.
Morera, síndic, ja!

Nomdedéu ha dit...

I el BLOC hi està d'acord...me'n vaig de vacances.

josep desde burjassot ha dit...

enric, estic d´acord amb tu. i l´ultim comentari teu tens tota la raó del món. Morera Síndic JAAA¡¡¡¡ y la Mónica Oltra a fer la má. ja está be de aguantar accions d´aquesta dona que nomes serveixen per a eixir en la foto o ser titular de premsa. estic fins el monyo d´aquesta dona. ja está bé. ara es l´hora del BLOC.
desde l´horta rep una salutació i felices vacances per a tu la teua dona i la filla.

Nomdedéu ha dit...

Gràcies Josep. Burjassot!!! Ai. Quants dijous per la nit! Erem joves...
Bones vacances també