09 d’abril, 2010

"THINK TANK" - Levante-EMV- 10.04.10



A finals del 2002, com a coordinador dels tècnics que ens havien aconsellat sobre el model i el traçat, vaig presentar a l’hotel Intur la proposta del BLOC d’un tramvia intermodal i intercomarcal. Vaig comparèixer amb els caps de llista de Castelló, Almassora, Benicàssim i Orpesa. En les eleccions del 2003, ningú més que nosaltres parlàvem d’un transport de via reservada. Ara el PP n’està fent un, amb uns retards sovint inexplicables, i del que dissentim del model i fins i tot de part del traçat (i no només pel Ribalta), però el cert és que matisadament converteixen en realitat una idea del BLOC.
En novembre del 2006, en roda de premsa, vaig presentar la proposta d’un sistema de lloguer de bicicletes, prenent com exemple el sistema de Lió. Mai abans ningú, ni PSOE ni PP, havia parlat de res similar. Hui tenim el BiciCas, amb un sistema calcat del de Lió, que és un èxit, fins al punt que esta mateixa setmana han anunciat l’ampliació d’horaris.
Dijous va estar ací el Ministre Blanco, i venia a anunciar que alliberarien el tram d’AP-7 entre Castelló i Orpesa. El que porta reclamant el BLOC des que el temps és temps, mentre que els altres dos partits han defensat el mateix i el contrari, en funció de qui governa a Madrid. Si no tenim l’AP-7 alliberada ja, si no ho va anunciar el Ministre malgrat que constava en el discurs que va repartir entre la premsa, és perquè l’alcalde li va demanar una eixida digna. Dos mesos de converses per acordar el que ja s’havia decidit. Perquè francament, si d’ací a dos mesos el Ministeri s’ho repensa i hem de continuar pagant, l’alcalde haurà de donar moltes explicacions. En definitiva, un cas més on, amb un retard innecessari, la solució és la aportada pel BLOC.
En la campanya del 2007 vaig presentar la proposta que als terrenys de l’aeròdrom es construís un gran complex turístico-esportiu. És a dir, un centre d’alt rendiment esportiu vinculat a la facultat de Ciències de la Salut de la Jaume I, amb instal·lacions poliesportives per entrenaments, estades i concentracions de clubs internacionals, competicions d’alt nivell i hotels; tot, amb una tipologia i volumetria d’acord a la zona de marjal on s’ha fer. Era la nostra aposta de valor afegit al turisme local, amb un sector, l’esportiu, que ja ha demostrat en esta ciutat que porta gent i genera xifra de negoci per hosteleria i hoteleria. La privilegiada ubicació i la climatologia avalen una mena de Vila Olímpica, que és el que nosaltres proposem. La repensada Ciutat de les Llengües incorpora instal·lacions esportives de les que mai abans se n’havia parlat. Que el BLOC ha influït poderosament en el redisseny de la dotació és tan evident que resulta difícilment discutible. Però com passa sempre, les còpies són pitjors que l’original. Ho dic perquè, si pensen a fer un camp de golf, és el moment per donar-li la concessió a qui gestiona actualment el del Pinar, i recuperar tot el pinar per al poble.
Que siga la iniciativa privada qui ha de fer el gros de la inversió és la conseqüència inevitable del forat que el govern popular ha fet als comptes públics. I òbviament, per Castelló ni un clau. De fet, del projecte de la Ciutat de les Llengües, l’única cosa que no està ni suficientment estudiada ni explicada és la part del turisme lingüístic. Per aprendre castellà, ens agrade o no, està millor situada Salamanca, Madrid, o fins i tot Mèxic, que per preu és molt competitiu. I no amague que com a nacionalista valencià no em fa cap il·lusió que una senyora de Växjö em puga dir al Grau, "oiga, que yo he venido aqui a aprender español, no me hable en valenciano". Per això ja tenim els madrilenys.

3 comentaris:

Tonet ha dit...

Ara diuen que la Ciutat de les Llengües serà una realitat sempre i quan hi haja aportacions privades de capital, cosa que jo dubte molt amb la que està caient.

Una altra cosa també s'haguera pogut fer si tots el diners pagats com a sous a Gimeno-Josety & Cia estos darrers anys s'hagueren utilitzat per fer alguna cosa de la Ciutat de les Llengües.

Enric 2 ha dit...

Perdoneu si me n'isc del guió: amb la que està passant al Cabanyal no he pogut fer un mínim paral·lelisme amb el ribalta; el cas és que parlant amb amics de Castelló de tota la vida vam vore que sabíem quina postura defensen partits com el PP, el mPSOE, el Bloc, Iniciativa, EU o fins i tot el PCPE i Els Verds, però i UPyD? Què en pensa? El mateix respecte al Cabanyal i tantes coses. Si algú sap la resposta, li agrairé que la transmeta. feliç dia de Sant Vicent!!

David ha dit...

Els polítics del PP ja no saben què fer per tal d'acabar amb la nostra llengua, fer la "Ciutat de la Llengua Castellana" a Castelló, que és una de les zones del País Valencià on més i millor es conserva la nostra llengua és una agresió més, una de tantes com negar la línia en valencià a molts col·legis que porten molts anys demanant-la. No saben ja què fer per tal de carregarse-la.

Jo propose que fem la Ciutat de la llengua Catalana/Valenciana a La Rioja o Valladolid, finançada amb diners públics dels molts que paguem amb els nostres impostos i que se gasten en comisions milionaris als personatges de la trama d'empreses del "Bigotes"

Si és que tenen unes idees...