11 d’abril, 2011

"DEBATS IMPOSSIBLES" -COPE Castelló . 11.04.11


Torna-li la trompa al xic! Jo ja ha puc entendre que Colomer ha clavat la pota i ara està que “vive sin vivir en él”, que no sap si és carn o peix, si vol ser regidor, diputat provincial, cap d'escala o si encara vol ser socialista, ja ho entenc. Per això necessita col·locar el seu cap en algun lloc mediàtic, per a que no s'obliden de que qui anava a ser General, ara com ara no és més que caporal, i la tropa el mira amb malfiança.
Per això, entre els companys de quinta i ell mateix, estan buscant una eixida digna que permeta a Francesc Colomer guanyar cert espai mediàtic, del que ha quedat relegat pel seu maldestre manejament de les llistes electorals, i per la seua actual desubicació després que l'Estat Major socialista li retirés els galons.
I eixa estratègia, passa per retar públicament una i altra vegada a Javier Moliner, que, ell sí, ha estat confirmat pel seu partit com candidat a la presidència de la Diputació. Puc entendre les necessitats de figurar de Colomer, la necessitat (comprensible com a polític que sóc) de traure el nas en un debat, ja que per primer colp en molts anys, la seua cara no estarà en cap cartell. Així que no em queixaré de la seua maniobra a la recerca d'un raig de Sol en els mass media , però no pense consentir eixa vocació socialista (i popular) de continuar veient el món en blanc i negre, obviant que més enllà de la Große Koalition que formen tots dos quan volen, hi ha vida intel·ligent. Concretament a la Diputació de Castelló, i ja que parlem d'això, hi ha presència ininterrompuda del BLOC des del segle passat. I no hi ha una sola enquesta que no confirme que continuarem presents (i augmentant en suport) en el pròxim període. De manera, que el repte que llança Colomer, és manifestament reduccionista i per tant antidemocràtic, ja que pretén excloure una formació política, que té idèntic dret a la que ell (poc o molt) representa, a participar en els debats.
I és que això dels debats ja cansa una miqueta. Com candidat del BLOC, estic acostumat a assistir a debats (no recorde haver dit que no a cap mai), en els que els organitzadors han convidat a formacions polítiques que no tenien representació i que no sembla que n'anaren a tindre. Com de fet així ha passat. I mai he posat cap problema en seure a debatre amb elles. Em sembla enriquidor per a la democràcia, no em preocupa en absolut que la gent puga escoltar missatges d'altres formacions, tot el contrari, crec que enforteix el sistema. En canvi, no estic disposat a acceptar el contrari, no trobe acceptable que una televisió pública organitze debats a dos, però és que tampoc no accepte que un d'eixos dos, es passe el dia ploriquejant per debatre amb l'altre, excloent a la resta. I ho dic, perquè Alarte vol un debat a Canal 9 amb Camps, obviant que el Secretari General del BLOC, Enric Morera és el Síndic de Compromís i té exactament el mateix dret democràtic que ells dos a comparèixer en un debat de la televisió pública valenciana, davant la societat civil. I si m'apuren, fins i tot el Grup dels no adscrits que tots ells militen al mateix partit. I ho dic també, perquè Colomer vol debatre amb Moliner, i obvia al meu partit.
Eixa mania de reduir la democràcia a dues opcions, és la mateixa que els porta a pensar que tot és blanc o negre, i que per tant, les coses estan bé o malament, així, sense cap matís. I òbviament creuen, que el que està bé és el que diuen ells, i el que està malament és el que diuen, fan, pensen, imagines o ideen, “els altres”. Terrible afany reduccionista, fill de la pròpia feblesa intel·lectual, ideològica i argumentativa, de qui participa de la cerimònia ablactòria de la democràcia.
Per això molestem tant nosaltres, per això, especialment el socialisme, procura obviar-nos en els debats, perquè som la constatació de que es pot fer una oposició argumentada, coherent, laboriosa, que s'esforça, que aporta. Per això molestem, per comparació.