01 d’abril, 2011

"SÓN DE SEGÓ" - Levante-EMV - 02.04.11


Xa tu, ni la festa en pau en deixen tindre. Allà s'han enganxat a discutir PSOE i PP sobre la “mascletà” de l'altre dia. Que si la Delegada del govern ens té mania, que si la Guardia Civil només ha fet complir la llei... Perquè allò que va passar és massa seriós per fer-ne broma, però la veritat és que a un li ve de gust dir que estan muntant este enrenou a compte de la furgoneta de la pirotècnia, a falta d'una furgoneta amb altre explosius sobre la que poder discutir, com fan els seus ídols mediàtics a televisions fatxes i diaris peculiars. Són tristos i provincians aprenents .
Ací la història és que la Delegada del govern va enviar a Castelló a la Guardia Civil de València per pesar la pólvora d'una empresa que ja havia estat sancionada a Falles per mentir en la declaració del quilos d'explosius que transporten. I l'explicació és que resulta perillós que vinguen des de Novelda travessant mig país, carregats de coets i masclets en quantitat inadequada. Això que sembla raonable em genera un dubte: si l'empresa era sospitosa, per què no se la va investigar en la càrrega a Novelda en lloc d'esperar a la descàrrega a Castelló? Ens haguérem estalviat el risc de tindre un vehicle perillós creuant el país.
És més, trobe a faltar una certa lleialtat institucional, al no avisar a l'Ajuntament de Castelló, qui mitjançant la Junta de Festes, havia contractat l'empresa presumptivament tramposa. Clar que l'Ajuntament i el seu equip de govern, tampoc no són en general, un bon exemple de lleialtat institucional.
Tampoc no em sembla just (el que no vol dir que no s'ajuste a dret) que si contractes una empresa sigues responsable del que fa. Vull dir, que si jo contracte un pintor donat d'alta a la seguretat social, amb llicencia fiscal i d'activitat, per tal que em pinte el sostre de la cuina, i resulta que el caracollons roba la pintura. No veig just que jo siga responsable solidari, i haja de pagar per la seua malifeta. Però bé...
Van fer vindre la Guardia Civil de València, sense informar a la de Castelló, per la mateixa raó que s'envien els antidisturbis de fora quan hi ha manifestacions, perquè així evites el risc que un agent acabe caçant al seu propi nebot a colp de porra. És a dir, així evitaven que l'agent Torregrosa, posem per cas, li toque enfrontar-se a Manolo, el seu veí del quart i company de Gaiata, o a Doménech, amic i company de la Colla Verderols, del seu propi fill.
Tampoc no comprenc les declaracions de la Delegada del Govern, dient que la “mascletà” era un perill per la ciutat. De ser així, haver-la prohibit, senyora, que les competències són seues! Diu seriosament la Delegada del Govern de totes les espanyes, què el recinte de mascletades de Castelló, és més perillós que la Plaça de l'Ajuntament de València, pose per cas? Au va, senyora, no té vosté ni idea, o té vosté molt mala intenció. Si em permet la conya, és vosté una petarda.
Un altra cosa és la reacció del govern municipal, que torna amb la cançoneta que ens tenen mania, que Zapatero té un post-it en la nevera de la Moncloa que diu: “darpolsaco a los de Castelló”. Com si Zapatero tinguera la més mínima idea d'on està Castelló, o a que ens dediquem la gent d'esta terra que els seus pupils consideren hostil. Ací el PP local es va afanyar a dir que això a Falles no passa (reconeixent implícitament que si passa ací i no allà, ha de ser perquè el que no gosen fer-li a Rita, li ho fan a Alberto; i s'haurien de preguntar per què), i tal i qual. I ho va fer, com fan ells estes coses, enviant a “uno de los nuestros” a encendre la traca a facebook, sense valor per fer una nota de premsa formal, o sense que l'Alcalde o el Regidor de Festes, comparega públicament. Per què? Doncs perquè no s'han molestat en saber que és exactament el que ha passat, i no gosen dir negre sobre blanc, el que pensen. Per això usen la tècnica del Kamikaze. Són molt llestos. Tant, com perillosament demagogs.
El problema real, tal com jo ho veig, no és la multa a esta empresa, sinó la trista mediocritat dels castells de focs de dimecres per la nit, per exemple, i d'algunes de les mascletades llençades fins ara. Per això PP i PSOE juguen als focs d'artifici, en plenes festes. Els uns tiren masclets contra protocol, els altres li boten foc a una traca d'anar per casa... Són fluixots. Són de segó.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Me queda todo entendido. Mañana, a la hora del bocata, gracias tu explicación me luciré antes mis amigos, porque nadie sabia del por qué de la multa.

Ahora, paso a otro tema.
En el Levante de Castellón, 31-03-2001, sale publicado un recuadro cuyo titulo es:
FESTES DE LA MAGDALENA CASTELLO
Deixa el coche a casa i mou-te caminant, amb el trasport públic o la bicicleta.
--Caminando si hemos podido ir.Faltaría mas.
--El bus 10, (que es el que yo cojo habitualmente) cambió el horario pasando de los 30 minutos a la frecuencia de 40 minutos, sin avisar en las paradas. Eso sí, una vez en el autobús habia colgado un papel avisando del cambio. O sea, si no sube al autobús, no te enteras.
--Y el servicio de bicicletas del ayuntamiento se han eliminado.

En el Ayuntamiento tambien hay algún petardo. No solo la Delegada del Gobierno.