26 d’abril, 2010

"BOBOS" - COPE Castelló - 26.04.10

Malgrat allò que alguns ens agradaria, en política, és possible ser un delinqüent, un prevaricador, un lladregot, i escapar-se sense ser punit per la llei. Ara, si eres bobo, t’agafen segur. Ser bobo en política no té futur.
Dic això perquè hi ha una alegria argumentaria per part d’alguns, que demostra que són, tot simplement bobos. I els bobos sempre acaben per quedar-se amb les vergonyes a l’aire. La fal·làcia ad hominem és una de les argumentacions típiques dels bobos.
Podria dir això per mil raons, però ara mateix ho dic pels que per posicionar-se del costat del Jutge Garzón, hau usat l’argument de que qui el seia als tribunals era Falange Española.
Crec que sóc poc sospitós de simpaties per eixe partit de ideologia feixista. De fet, quan era jovenet i nedava, em vaig quedar un any sense poder competir, perquè em vaig negar a afiliar-me a la OJE, condició indispensable per poder nedar en el club que en aquell moment es deia Castàlia OJE. És un apunt de la meua personal memòria històrica.
Però el cert és que, malgrat la llei de partits polítics, feta pel PP i aplaudida pel PSOE amb les orelles, este partit és legal. I si és legal, té dret a actuar davant la justícia. Ara, el Jutge Varela, després d’algunes accions difícils d’explicar, ha fet fora de la causa a la Falange, i aquells que deien que no es podia acceptar que els feixistes portaren als tribunals al Jutge Garzón, es queden sense arguments. I entre els bobos hi ha un bon grapat de periodistes, professionals de tota mena i condició, i fins i tot, el Ministre Blanco i la Secretaria General Pajin.
Hi ha motius jurídics per preguntar-se si este procés és lícit, com per exemple, el fet que la fiscalia no presente càrrecs, que possiblement hauria de ser suficient per arxivar la causa. Perquè cas contrari, de què serveix la fiscalia? Qualsevol persona física o jurídica (inclòs un partit feixista mentre siga legal) pot presentar una demanda, només caldria, però si la fiscalia considera que no hi ha motius per dur a l’acusat davant el jutge, no té gaire sentit que una acusació particular puga fer-ho. És posar la justícia al servei de la venjança, o dels interessos espuris, que sempre tenen poc a veure amb la recerca de la justícia.
Què diran ara el de l’ argumentum ad hominem? Buscaran una nova argumentació, intel·ligent esta, per posar-se del costat de Garzón? Doncs si ho fan, a mi ja em semblarà bé. Podrien haver buscat eixe argument des del principi, que possiblement el trobarien, i jo ara no els hi diria bobos.

20 comentaris:

Anònim ha dit...

El que passa és que hi ha persones que tenen un avi enterrat dins una vorera d'un camí fa 70 anys, i el volen posar a un nixol, i han anat a reclamar a les autoritats i als jutjats, i quan sembla que un jutge ho vol investigar, ara resulta que volen jutjar al jutge, doncs això no té nom. Són uns feixistes!

Nomdedéu ha dit...

Això no és cert. Lamente ser tan clar, però això que dius no és cert.
La Llei de la Memòria Històrica garanteix el dret del que parles, el procés iniciat pel jutge Garzón, no té res veure amb les cunetes (en alguna d'elles, per cert, no sabem on, està l'avi de la meua dona. El van assassinar els republicans, els meus. En canvi, els meus dos avis, van tenir més sort, van passar anys en camps de concentració feixistes, però a diferència de que va passar amb molts companys seus, van escapa a la mort. Però be, eixe no és el tema).
Garzón intenta iniciar un judici al franquisme, jutjar als responsables d'aquell colp d'estat, i les barbaritats que va fer el franquisme. I alguns companys de judicatura pensen que no té competències. Jo no entre en això.
Jo dic que primer, el que dius no s'ajusta a la veritat, perquè el procés inciat per Garzón no és per garantir buscar cadàvers, això està garantit per llei. No cal Garzón.
Segon, només dic a l'artícle, que entre els molts motius que poden haver-hi per defensar a Garzón (també entenc que n'hi ha per no defensar-lo) no pot haver-hi una fal·làcia ad hominem, és a dir, usar com únic argument que qui denuncia és això o allò. Perquè siga el que siga té dret a denunciar, i si té raó, la justícia hauria de donar-li-la i si no en té no, així, sense més. i després passa el que passa, ara que Falange està fora del procés (tot i que han recorregut), es queden sense arguments?
Les meues conviccions democràtiques són tan sòlides, que no em preocupa que hi haja partits que defensen coses radicalment oposades a les que defense jo.
I el suficientment sòlides, per no dixar-me dur per esta onada pro Garzón. Un jutge que ha permés i amparat les tortures a detesos per ell. Un jutge que l'ha cagat i molt en motes instruccions permetent que queden en llibertat terroristes i narcotraficants, per la seua imperícia.

Tonet ha dit...

Parlant de 'memòria' històrica i parlant de la OJE qui en el seu dia va ser màxim responsable a Castelló de la OJE hui té un alt càrrec en l'administració socialista, Benigno Cifuentes, fletxa roja per als companys de partit.

Nomdedéu ha dit...

Si senyor, i per ací va tot digne ell

Nomdedéu ha dit...

i era professor de Formación del Espíritu Nacional, no d'Educación para la Ciudadania

Nomdedéu ha dit...

i era professor de Formación del Espíritu Nacional, no d'Educación para la Ciudadania

Anònim ha dit...

Una vegada més, i ja en van tantes, plenament d'acord.

Nomdedéu ha dit...

doncs ens ho haurem de fer mirar...

Anònim ha dit...

Pot ser le llei garateix que tots els cadavers es trobaran, però encara en hi ha que no els han trobat.

Nomdedéu ha dit...

cert. Però el procés de Garzón no té res a vore amb això. Res.
És un altra cosa. si és molt senzill d'entendre.

Anònim ha dit...

El cadaver de García Lorca el cercaren allà on deien que l'havien enterrat i no el trobaren, segons una teoria el delicte de desaparició forçada segueix fins que es troba el desaperagut, per tant aquest delicte segueix hores d'ara, i seguint la teoria esmentada, aquests delictes no haurien acabat i seguirien després de la llei d'aministia i per tant s'haurien d'investigar. Per cert, encara record quan demavem "llibertat, amnistia, i estatut d'autonomia" i jo, al menys, no demanava amnistia pels franquistes, que no estaven perseguits, ni ho estaren mai, al menys després del 39, ho demanava perquè sortissin de la presó els presos i poguessin tornar els exhilats.

Nomdedéu ha dit...

A vore...torne'm a intentar-ho. Que no té res a veure!!!!!
a) Al meu article només dic que tenir com únic argument de la defensa de Garzón, que l'ha denunciat Falange és de bobos. I ara afegiré, que de molt bobos.
b) No m'he pronuncit ni en este article ni en cap, sobre si crec o no que cal investigar els delictes del franquisme, o sobre si l'amnistia que defensavem era per estos o per aquells. Jo personalmnt me'n vaig beneficiar, i el meu hitorial quedà net.
c) La dita Llei de la Memòria història garanteix el tema de la recerca de familiars desapareguts en aquelles circumstàncies. I el judici contra Garzón, per obrir diligències sobre el franquisme, no té res a vore amb allò.
Per tant, amic anònim, si vols defensar a Garzón em sembla molt lícit, però no confongues les oses. NO TE RES A VORE els fets que jutja, i pel que ha estat denunciat, amb els cadàvers dels assassinats pel franquisme (i d'aord ab la llei, també per l'altre bàndol)

Anònim ha dit...

En aquest tema hi ha una desproporció prou evident, els delictes comesos per republicans (a vegades ni tans sols ho eren, doncs cumplir amb el propi deure no és delicte) varen ser perseguits, en canvi mai ningú ha investigat els delictes comesos pels revoltats, que, curiosament, varen jutjar a molts de republicans acusant-los de revoltar-se, quan els revoltats eren ells. Per altra banda, el que es digui que el jutge Garzón volia investigar o jutjar als franquistes és un simple exercici dialèctic, doncs tots sabem que els principals reponsables són tots morts, l'únic que es pot fer avui es cercar els cadavers i posar-los a un nixol, i pot ser posar-lis un monument, i també potser els hereus, si els troben, i ells ho demanen, podrien demanar una indemnització a l'estat, però per fer això s'ha de demostrar que han resultat perjudicats, que hi tenen dret per ser els hereus etc., i ho han de demanar. Massa emperons per ser realitat, i ara que volen investigar el jutge que ho volia fer, més encara.

En definitiva tots els delictes dels republicans van ser perseguits, i si en queda algun de republicà que no hagui pagat un crim ha tengut molta sort. Els que tengueren sort es van haver d'exhilar, una situació semblant a la presó. Algunes persones van ser perseguiden sense cap motiu, només pot ser per les seves idees, encara que això no es motiu per ser perseguit penalment. En canvi, aquestes persecucions sense motiu fetes pels franquistes mai han estat investigades, i per tant mai han estat castigades, com a resultat els republicans pagaren amb escreix, en canvi els franquistes no ho feren, ni ho feran mai, i l'única reparació que han obtingut les victimes es de tipus moral, i encara poca i tard, i per poder obtenir una indemnització, que és una de les poques coses que es podria fer, hi hauria d'haver una investigació però aixi com pinta tot això no n'hi haura cap mai d'investigació.

El jutge Garzón pot haver fet moltes errades, però aquesta vegada havia tocat un tema tabú en aquest país: provar de tocar el tema de les victimes del franquisme, i això no es pot fer en aquest país, els franquiste feren el que feren i ningú els ho ha pogut discutir ni ho podrà discutir mai. Pot ser es podrà escriure un llibre amb totes les animalades que feren els franquistes però mai es podrà obtenir una reparació com cal, perquè ells agafaren el poder, i encara el tenen ben agafat, i no l'amollaran així com així.

Nomdedéu ha dit...

Torna-li la trompa al xic.
Escolta, em sembla fantàstica (en el bon sentit de la paraula) la teua visió de la història. (Tot i que mai estic dacord amb eixos "tots sabem", perquè no "tots sabem". Això és un recurs mandrós per no haver d'explicar la posició pròpia)
No estic d'acord en tot, tambe és cert, però no té major interés per mi discutir d'història, bàsicament, perquè no en sóc un especialista, i també perquè m'interessa el justet. Què hi farem!
Com tu vols parlar d'història, de qui era més bo i qui tenia legitimitat i totes estes coses, i jo no vull, ho deixaré ací.
He dit i mantinc, que els arguments ad hominem són de bobos.
I jutjar el franquisme, la república de Plató, o als constituents, no té res a vore amb els cadàvers per trobar, que és del que tu parles.
Y yo aqui he venido a hablar de mi libro

Anònim ha dit...

No home, no, els que volien jutjar a Garzón no eren els falangistes del teu argumentum ad hominem, o potser si, els que volien jutjar, i segurament ho feran, a Garzón eren els mateixos que manen en aquest país des de fa 70 anys.

Nomdedéu ha dit...

el que tu vullgues

Anònim ha dit...

El que jo vull dir és que amb Garzón estem veient un espectacle botxornós i denigrant. Qualsevol ciutadà té dret a presentar una querella contra altre. Dit açò, al govern del PSOE, li ha vingut molt bé la ditxosa querella per moure els fantasmes del passat, bipolaritzar el missatge, furtar-li uns quants milers més de vots a Izquierda Unida, i de pas, desviar l'atenció de la crisi econòmica.

Jo sóc socialista, i sóc progressista (i vote al Bloc), i em sembla vergonyós que el que s'estiga criticant és que un ciutadà o un grup legalment constituït presente una querella contra un jutge. Això hauria de ser totalment normal.

Garzón no és un Déu. Per desgràcia per a ell, és un ciutadà més.

I amb este tema, s'està confonent massa coses.

Com a votant del Bloc em sembla vergonyós que un grupet de gent com Falange, que no sé quanta gent representa, no crec que més de tres o quatre mil en tot l'Estat, tinga el protagonisme que està tenint. Des de luego, deuen d'esar frotant-se les mans.

I un partit com el Bloc, que representa més de cent mil votants... no ix en els mitjans de comunicació. Les coses també s'han de vore així.

Gràcies per les teues opinions, Enric.

Des de l'àrea metropolitana de València

Nomdedéu ha dit...

doncs mira, en tot això estem d'acord.
bona nit

Anònim ha dit...

Disculpa, no ha quedat clar. Jo no sóc l'anònim amb qui has estat discutint, sinó un altre "Anònim" que opina per primera vegada.

Jo l'altre dia vaig explicar el tema davant una colla d'amics "progres" i tot i la incredulitat inicial, la gent crec que va acceptar que el govern del PSOE estava intentant aprofitar-se políticament d'un tema com este.

Potencien un partit com la Falange, a vore si li lleva uns quants vots al PP, crec que la intenció també va per ahí.

Cap de totes les persones amb les quals vaig parlar ha secundat una manifestació en suport a Garzón. Ni tan sols molta gent, com jo, amb avis republicans i que continua sent-ho.

Gràcies

Tonet ha dit...

Que bo ha estat Kabolo a la Diputació contestant a Mª Gràcia Molés, en perfecte castellà de La Vall d'Alba allò que 'los diputados tienen derecho a hacer pipí' un poc més i li arrea 'hacer pipí i hacer popó'. Quin tipet més coent.