Arthur M. Schlesinger va plantejar una teoria pendular, segons la qual darrere un cicle progressista en ve un de conservador, i viceversa. Olof Palme va afirmar que esta rotació feia que anés quedant un solatge de valors positius. Per exemple, la Suècia i Dinamarca conservadores mantenen els avanços que en matèria social va deixar dècades de socialdemocràcia. Passarà el mateix ací?
Avaluem als conservadors. Al PP hi ha conservadors, liberals (pocs), cristianodemòcrates, algun centrista despistat, cap valencianista sincer i darrerament guanya força el seu particular Tea Party. Que no sé jo si en versió valencianitzada no hauria de dir-se Orxata Party, bàsicament per acomodar als “fartons” del PP, que és una de les famílies més extenses.
A l’equip de govern municipal, hi ha dos o tres articulistes que semblen membres actius de l’Orxata Party. El problema és que copien malament. El Tea Party manté la filosofia de l’ultraliberalisme deslegitimador de l’acció de govern, en considerar que després de la caiguda de la Unió Soviètica no existeix cap perill amb què justificar l’existència d’un govern fort i, en conseqüència, la societat pot autorregular-se.
La versió local no té eixos fonament ideològics (no sé si en té caps): a ells no els molesta el Govern Central, els molesta este Govern Central. La seua acció política, i el discurs que se’n deriva, es fonamenten en l’ànsia de poder, en la vocació de revenja. Viu la política amb una visceralitat perillosíssima. Els veus defensar al propietari d’un bar que es declara insubmís a la Llei del Tabac, obviant que el partit que els ha convertit en persones públiques i els hi garanteix el sou hi va votar a favor, i que el Conseller de Sanitat ha dit públicament que la faran complir rigorosament, i que la considera una bona llei.
Estes actituds demagògiques són perilloses. Per atacar al Govern Central, no tenen cap escrúpol en atacar els fonaments del sistema democràtic, usant com argument la falsedat i la mentida, intentant convertir en herois als qui incompleixen la llei, criminalitzant doncs als que la complim. I ho fan, diuen, en defensa de les llibertat individuals. Són els mateixos arguments (jo també sé tirar-me pel tobogan de la demagògia) que les milícies armades que des de la Nord-Amèrica profunda s’oposen a les lleis de Washington. Aquells van començar dient que l’Estat no podia decidir sobre els seus drets individuals a, per exemple, dur armes. Després, es van declarar insubmisos (com el del bar) i es van negar a pagar impostos (alguns del seu partit sembla que tampoc no ho fan). Més endavant va vindre l’atemptat d’Oklahoma City; i ara tallen el bacallà amb el suport mediàtic de la Fox. Els nostres ultraconservadors tenen Intereconomia i La Gaceta, fulleta parroquial (de la parròquia fatxa) que l’ajuntament de Castelló subvenciona.
Estos paladins de la llibertat respectaran els avanços socials aconseguits els darrers anys? En tinc fonamentats dubtes. Metre bramen contra les prohibicions, fonamenten la seua acció política acudint al Tribunal Constitucional, per prohibir, per exemple, que es puguen casar les parelles del mateix
sexe. No parlaven de llibertats individuals? I perquè volen prohibir que dues persones adultes, en ús de la seua llibertat es casen? Perquè l’Orxata Party no creu en la llibertat. Ni creu en el sistema democràtic. El que volen és imposar la seua ideologia, la seua religió, la seua moral, i les seues maneres, a la resta. És la seua “llibertat”, o la nostra.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada