Però si em permeten fer durant els minuts que costa d'escriure este article una abstracció, em facilitaran presentar la meua hipòtesi. El que vull dir és que els retalls son estructurals. En l’escenari del capitalisme, la situació econòmica és cíclica. Ara va millor, demà passat s’enfonsa el món. I tres anys més tard tot millora. Després ve un altra crisi sistèmica que ningú no havia estat capaç de preveure, i ningú no sembla capaç de resoldre ni en el plànol teòric. Dins d’esta lògica, podríem dir que ara es retiren els diners de l’estat del benestar, i quan les coses vagen millor tornaran a invertir-se.
En realitat diners n'hi ha. Però se'ls gasten per salvar les caixes de la infecta gestió feta pel bipartit PP-PSOE. Ací, el PP, a altres comunitats, el PSOE. Hi ha 10 mil milions per Bankia, o més d'un milió d'indemnització per al malesa de Rato; però ma mare s'haurà de pagar les medicines i la meua filla competir a colzades per tindre un pupitre en una aula amb més alumnes que cadires.
Però val, obviem també això. La lògica cíclica del capitalisme ens diu que d'ací un temps podran tornar a invertir-se més diners en l'Estat de Benestar.
Però jo mantinc que no passarà, perquè este pas enrere s'està consolidant en l'imaginari col·lectiu. Des del PP bàsicament, però no exclusivament, s'està aprofitant la conjuntura per alimentar un canvi de mentalitat social, segons la qual cada colp més gent acceptaria com irremeiable els desmantellament de l’estat de benestar. I en eixa dinàmica en són peça imprescindible els atacs brutals al funcionariat, propiciats pel bipartit anterior. Hi ha de més en més gent que s'ha cregut que la cobertura social no és pot mantenir. Este és, crec, el principal risc, el canvi de mentalitat. Perquè els pressupostos canvien més ràpid que les idees. I un pas enrere és un pas perdut.
1 comentari:
El estado del bien estar de estar fundanentado en la solidez no en un espejismo
La social democracia, como los social- liberales basan su objetivo politico ,en este principio del " estado del bienes" pero por vías diferentes.
Unos lo defienden desde la expansion monetaria y los otros desde la los ajustes presupuestarios
Esta por ver quien tiene mas razón, pero creo que todo tiene su monento.
Las miras no deberían de ser tomadas desde el mínimo espacio pais ,o CCAA ,si no desde el mas grande del proyecto EU..
Mas unión fiscal y menos soberanía populista .
Publica un comentari a l'entrada