10 d’abril, 2021

"CANVIAR D'OPINIÓ" - El Mundo - 10.04.21

Fa poc més d'un any, quan vam començar a intuir que allò del rat penat ens anava a costar vides i hisendes, vaig fer un tweet: "Algú té el telèfon de Keynes"? Que diga això un socialdemòcrata com jo, no pot ser una sorpresa. Que l'ultraliberal Garicano fos un dels primers a valorar la intervenció estatal en l'economia, potser sí que no l'havíem vist vindre. Ell ho va adornar dient que no era moment d'ideologies. En realitat sí. El que no era és el moment de la seua d'ideologia, ni ara, ni potser mai.

Adam Smith va crear la metàfora de la mà invisible, que segons ell és la que permetria que l'economia de mercat tinga la capacitat d'assolir el benestar màxim mentre busca el seu propi interés. El que no va dir Smith és que la mà era la de Keynes.


I és que la història es repeteix en espirals. El president americà Woodrow Wilson va impulsar fa ara un segle i un pessic, un programa polític de tall progressista per intentar aturar l'avanç de l'anarquisme i socialisme que creixia pel descontentament social. A les classes mitjanes s'hi havia instal·lat la convicció que la pinça entre els més rics i els més pobres, posava en perill la seua democràcia liberal. Wilson va abanderar polítiques redistributives, és a dir, impostos als de dalt i ajudes als de baix, des de la convicció que el sistema exigia l'enfortiment de les classes mitjanes, i que les desviacions de pobresa extrema i de gran acumulació, havien de ser modulades des de l'estat.


En anys d'entreguerres i la Gran Depressió van acusar Keynes de canviar d'opinió, perquè ell sempre havia mantingut que les anàlisis econòmics i l'acció del govern haurien d'estar dirigits per la raó i no per la ideologia de partit o interessos de grup. John Maynard Keynes va pronunciar la que probablement és la frase més honesta que mai no ha pronunciat un economista: "Quan els fets canvien, jo canvie d'opinió. I ¿vosté què fa?" Garicano, i tots els garicanos i garicanes de la dreta conservadora que es vol fer passar per liberal, podrien tindre el valor i l'honestedat de l'economista, i reconéixer que han canviat d'opinió. No ho fan. No han canviat.


Els Chicago Boys no han entés ni a Wilson! Exigeixen ajudes per a tothom, grans propietaris inclosos. Però es neguen a què els rics paguen més impostos. És impossible redistribuir el que no pots recaptar. Faré un tweet: "Algú té el telèfon de Pitàgores? És per a uns amics"

1 comentari:

Joan ha dit...

Garicano és l'únic que canvia d'opinó? Segur? Ahir mateix, roda de premsa del ple del Consell de la Generalitat. La vicepresidenta i líder de Compromís, Mónica Oltra, pronuncià una frase per a emmarcar: "València també és una capital europea. No és una capital d'un estat, però és una gran capital, una gran ciutat europea i és capital de província. Que jo sàpiga, encara no s'ha alterat la geografia." Una frase llarga, rotunda. Flipant. Encara estic flipant. Per a Mónica Oltra el Cap i Casal ja no és la capital autonòmica, a quin sant? Per a la líder de Compromís "la geografia no s'ha alterat" (des de l'època de Franco). La ciutat de València continua sent ara i sempre la capital d'una província, i gràcies. Clar que sí. Amb rotunditat.

Ara Compromís és una força provincialista, que reivindica les províncies.
Redeu!, com canvien alguns d'opinió. Flipant. Encara estic flipant. Tots a una veu, cridem amb valentia i més compromís: Visca la província de València!

Minut 29:36. Roda de premsa del ple del Consell de la Generalitat, 9-4-2021.
https://www.youtube.com/watch?v=QXRlUVqL94Q

Enric, jo també hauré de canviar d'opinió, si he de fer cas al govern de Ximo i Mónica. Els valencians hem de pensar a partir d'ara que som en realitat una regió i tenim una gran capital de província: València.

"Region of Valencia", la marca turística de promoció internacional de l'Agència Valenciana de Turisme que continua generant crítiques:
https://actualitatvalenciana.com/region-of-valencia-promocio-internacional/