28 de març, 2006

"DOS MÉS DOS NO FAN QUATRE". Mediterráneo 30.03.06



Serà passió d'oncle, però el meu nebot Paco, als seus tretze anys, és ben madur. Em sorprén sempre amb preguntes punyents i inesperades. Sovint sobre la meua ocupació temporal de polític, i confesse he d'esforçar-me per tal de trobar respostes entenedores per algú de la seua edat.
Dissabte em va preguntar per quina raó era del BLOC, i si no seria més senzill que em fera d'un altre partit més gran, ja que així "es coneixeria més el treball que fas". Vaig haver de parlar-li d'ideologia, de principis, d'ètica i finalment li vaig posar un exemple: "tu ets del Castelló, per què no et fas del Barça i així guanyaràs la lliga?" Em mirà pensatiu amb ulls que deien: "clar, es deveres!" però li durà pocs segons, de seguida afirmà amb rotunditat "tete, jo sóc de Castelló, és el meu equip, no puc canviar d'equip". A mi em passa el mateix, sóc un nacionalista i no tinc cabuda en cap altre lloc que en el partit que he ajudat a fundar.
Però els dubtes resolts sempre donen pas a altres dubtes: "Val, però sense deixar de ser del BLOC, per què no us ajunteu amb un altre partit menut i així serieu més grans". Uf! "Paco, a tu t'agradaria que el Castelló s'ajuntara amb el Vila-real?" Em mirà sorprés i dubitatiu i digué: "Home, jugaríem la Champions!" "No Paco, això no és així. Tindries quatre porters, no sé quants defenses i davanters, la meitat de la gent no jugaria i crearia problemes al vestidor, a més a més, molta gent del Castelló ja saps que no anirien a vore jugar al nou equip al camp de Vila-real, molts socis es donarien de baixa. És més complicat. No podries tornar a posar-te la samarreta albinegra, ja no serien els colors del nou club." Això el va preocupar especialment, perquè tal com ell diu "sóc del Castelló, no puc canviar d'equip". "De vegades Paco –vaig afegir- dos més dos no fan quatre." Als seus tretze anys ho va entendre perfectament, sorprén que gent més major no ho entenga.

11 comentaris:

Anònim ha dit...

jo crec que el vila-real i el castelló s'unirien només per jugar contra el valència i la resta de la temporada jugarien cadascú amb els seus colors!
ara seriosament, jo estic més en la línia de l'"Alarma valenciana" de Vicent Partal. www.vilaweb.cat Mail obert 28/03/06

Nomdedéu ha dit...

En això també estic d'acord, per ganyar al migouets ens posariem d'acord. Per la resta, és perfectament lícit, només faltaria.
A mi m'agradaria que Partal votara a algun dels partits als que dona idees de com s'han de fer les coses

Anònim ha dit...

molt bé, ja era hora que algun dirigent important del nacionalisme li demanara a Partal que, per favor, deixe de predicar autèntica ortodòxia fusteriana (i per tant en clau de vot útil esquerrà "aquest país serà d'esquerres o no serà") i vote a algun partit valencià. Eixe tio és com Climent, molt de donar lliçons de nacionalista al BLOC i després se'n va amb el Partido Socialista Obrero Español. Què hi penses de tot açò, Enric?

Nomdedéu ha dit...

Jo pense que la gent ha de ser lliure de votar al PSOE, però que també ha de ser consequent. No es pot donar lliçons d'allò que hem de fer uns i altres, i després fer el contrari. Massa estadistes i massa pocs polítics. Massa parladors i massa pocs treballadors. Això és un dels mals endèmics del nacionalisme valencià. Climent? Per mi és l'Oncle Tom. Un colaboracionista.
Em vaig donar de baixa d'ACPV en els anys 80.
Fuster era un intel·lectual honest que en va encertar moltes i n'errà d'altres. "El País Valencià serà valencià o no serà". I si ha de ser un País, necessita una esquerra i una dreta nacional. Jo estic còmode a l'esquerra nacional que és el BLOC, però tant de bó tinguerem una dreta valencianista i no troglodita com la que tenim.

Anònim ha dit...

uffff, jo no estic gens d'acord amb aquest discurs. I que conste que sempre he votat BLOC.Crec qeu la dreta trogolita no la podem véncer si no ens unim a les autonòmiques (només a les autonòmiques), ho faran a Itàlia i ho feren a Ses Illes. No m'agrada que es critique a gent o col·lectius que té iniciatives molt bones per al nostre país de la mateixa manera que crec que no s'ha de criticar la magnífica tasca que fa el BLOC allà on té representació.

Anònim ha dit...

Personalment pense que cal sumar en positiu, que el Partal és un valencià exemplar i que després cadascú vota amb la seua millor voluntat, com faig jo amb el Bloc. Ara bé, i tornant a l'article, estic d'acord amb el missatge. Crec que sumar EU + Bloc és sumar molt(a més per que fora el Bloc qui entrara, fora EU no serviria per a res si no fem fora el PP), però si se suma ERPV crec que ha passat de ser un pacte estratègic a un pacte de caritat. Jo tinc alguns amics d'ERPV que m'han comentat que votaran el 2007 al Bloc per afer pinya, i jo que els ho agraïsc. Esta crec que ha de ser la manera de pensar: Ara no fem partit, ara fem país. No tinc res contra ERPV, però encara no considere que siga un projecte madur per al País Valencià i crec que ara per ara pot restar de cara a aconseguir vot de carrer, ja no parle només de militància, que els que poguera sumar. Està clar que seria un pacte de bon cor i particularment crec que molt interessant, però que pel fet que siguen un mes no han d'entrar. Per què si jo ara cree un altre partit hauria d'entrar també? Doncs no. Cada pacte té el seú moment i els seus participants i per això no crec que siga ni el moment de pactar amb ERPV ni el moment de pactar amb Opció Nacionalista Valenciana(ONV) per què , malgrat que també és un projecte interessant de cara al futur, per ara resten més que no sumen. En la meua modesta opinió.Una abraçada

Nomdedéu ha dit...

Mira Rosella, puc entendre que et trobes incòmode amb les critiques a gent o organismes que tu consideres fan molt de bé al País. Jo pensaria com tu si creguera que fan molt de bé. No he criticat a Partal, dic que a més a més de donar lliçons, estaria bé que votara coherentment. Pel que fa a ACPV, lamente discrepar, hui ACPV no te res a veure amb aquella magnífica oportunitat de fer coses pel País, a la que vaig sumar-me entussiasta des de la seua fundació. Quan fas números i veus amb perspectiva que ha fet, que no ha fet, que ha dinamitat i que ha manipulat Climent, tens moltes possibilitats d'arribar a tristes conclussions com la que que he hagut d'arribar jo. I una part molt important de la meua generació que invertirem grans quantitats d'hores i de diners en un projecte que no dóna els fruits desitjats i que finalment sempre fa costat al PSOE.

Anònim ha dit...

Entenc el teu article Enric i la ferma convicció nacionalista que motiva però no crec que el problema d'un pacte per vèncer al PP siga que "hi haja gent que es quede en la banqueta". És més, l'objectiu ha de ser que el valencianisme guanye el derbi... i potser, a hores d'ara, necessitem reforços.

Això comporta un sacrifici, un sacrifici extra al que especialment gent com tu i la resta de militants del BLOC feu des de fa anys per mantindre viu el nacionalisme valencià. ës dur però més dur són 4 anys més de PP... I davant la inutilitat del PSOE valencià , ens toca, una veada més, ser responsables i carregar amb el país a costeretes.

Amb un pacte no s'acaba res, i pot ser l'inici de moltes coses, espere que d'entre ells un nou cicle amb presència parlamentària del nacionalisme.

I a més a més, entenc que territorialment pugueu tindre una perspectiva diferent a la d' altres comarques del país, però és hora de pensar en termes globals, i crec que en eixe terreny no hi ha dubtes.

Saps que molts et tenim com un referent a l'hora d'ntendre el model organitzatiu del partit i fins i tot ideològic però, en este punt discrepem del posicionament estratègic. Això, ni el que decidesca democràticament el partit ens allunyarà de tu, per que eres un dels millors polítics que té el país.

I seràs el millor alcalde del BLOC i de Castelló dins de no massa. Temps al temps.

Nomdedéu ha dit...

Iep! Això son paraules majors! Agraisc els elogis, que sincerament crec del tot desmesurats. Jo sóc un treballador pel meu país, com tu i tants d'altres.
Entenc les teues reflexions i no entraré en el debat. En tindrem un de sa i enriquidor al si del partit, i estic segur que triem allò que triem ho farem amb la ferma convicció que serà el millor per al país. I allí ens trobarem tots i totes treballant. Espere que sense excepció.
Evidentment el problema més important no és la "banqueta", o qui tindrà tal o qual lloc. No hauria de ser-ho si més no (tot i que ja ho veurem, que la condició humana és mesquina).
Una reflexioneta si que voldria fer. Sempre se'ns demana visió de país i de globalitat als que pensem que un pacte és un problema a mig i llarg termini (tot i que puga ser una solució a curt), i jo em preocupe. El país no són les institucions on no hem aconseguit entrar encara, ni els pobles i ciutats on tenim mals resultats, el país és també el conjunt de pobles on el BLOC és fort (sovint coincideix amb els llocs on hem ocupat tot l'espai d'EU). Nosaltres, tu ho saps, també som país, i parle de la Safor, o la Costera o algunes zones de l'Horta, no només de les Planes. Com ho fem per aconseguir millors resultats on ens va malament, sense empitjorar el dels llocs on ens va bé? Crec que eixe és el repte. I haurem d'escoltar-nos a tots.

Anònim ha dit...

Jo sóc militant del BLOC perquè sóc nacionalista i em crec un projecte de futur nacionalista per al meu país. Sóc d'esquerres però no sóc comunista i pense que així ens passa a molts dels militats i votants del BLOC.
No tinc cap seguretat que un pacte amb EU ens porte cap benefici al nacionalisme valencià. Potser li porte un escó a algú,és possible, però si es treballa com ho està fent el BLOC a Castelló i a altes pobles de la nostra comarca i d'arreu del país també es poden aconseguir eixos escons sense vendre el partit.Vaig a dir més i totalment d'acord amb el que diu Enric que en política dos més dos no sempre fan quatre, podria donar-se el cas que molta gent fidel al projecte nacionalista del BLOC deixara de votar-lo perquè en cas de pactar quedaria totalment desvirtuat. Molts de nosaltes, encara que no entrem al Parlament (que entrarem i podem fer-ho solets) continuarem sent nacionalistes passades les eleccions i continuarem treballant per allò que creiem.No sé si puc dir el mateix en cas de pactar. Ja tenim l'experiència, fem memòria i recordem com ens va anar, sí, tinguérem 2 diputats però quasi ens costa el partit. Crec que vist amb la perspectiva que dona el temps en va perjudicar més que ens va beneficiar i aconseguir donar-li al nacionalisme valencià finalment consolidat en el BLOC, la imatge i la força que té a hores d'ara va costar sang,suor i llàgrimes i ens va fer passar per uns anys que no m'agradaria tornar a repetir.Crec que per dignitat política i per compromís amb el nacionalistes fidels, no podem vendre la nostra opció per un plat de llenties.

Anònim ha dit...

bla...bla...bla. Como siempre charlatanería fatua