02 de gener, 2008

PREGUNTES PER UN ANY QUE S'ENCETA


-És cert que malgrat haver-se reunit amb ells, el BLOC, encara no ha traslladat a IPV i els Verds-Esquerra Ecologista, les condicions aprovades pel Consell Nacional del BLOC, per un possible acord electoral?

-És cert que tot està pendent de les baralles d’EU-IU, per vore qui es queda les sigles; i que l'agenda d'IU és la raó per la que l’acord no avança?

-És possible que el retard en signar l’acord, i l’efecte negatiu que sobre ell té tota la baralla d’EU-IU-Marcos-Llamazares-Ribó-Navarro-etc, puga donar com resultat un desinterès creixent de la societat civil i un descrèdit similar, al que finalment tingué el Compromís?

-És cert que el BLOC, com diu algun diari, ha exigit que siga IU federal qui signe l’acord, i no IPV, i que per tant la intenció és pactar amb un interlocutor diferent al que aprovà el Consell Nacional el mes de desembre?

-És possible que en l'acord, jugue algun paper Projecte Obert, o això és un projecte tancat?

-És per poder canviar l'acord anterior que va a convocar-se una sessió extraordinària del Consell Nacional?

-És tot això la trista constatació que el que fa el BLOC és comprar un espai electoral en règim de franquícia, o garantir-se finançament per la campanya?

-És cert, que hi ha una voluntat en alguna gent determinant al si del partit, de fer un traspàs ideològic del BLOC que ens situe en el difús espai de l’ecosocialisme, que defineix el nou model federal de l’esquerra espanyola?

-És tot això l’incipient confirmació de que el que realment s’està fent és anar cap a la creació d’una nova formula política que supere el BLOC?

-És això liderar un tercer espai?

-És això el que volem?

29 comentaris:

Anònim ha dit...

Congrés extraordinari ja. Morera cap a casa. Visca el BLOC. Visca el tercer espai.

Anònim ha dit...

Hola Enric,

Compartisc les teues preocupacions i la sensació de desànim que molts tenim, tant per les informacions aparegudes com pel fet que mentres tots els partits tenen la seua màquina electoral activada, nosaltres encara no sabem amb quina màquina ens presentarem.

Però més enllà de compartir això, volia corregir-te en el punt que dius:
-És cert, que hi ha una voluntat en alguna gent determinant al si del partit, de fer un traspàs ideològic del BLOC que ens situe en el difús espai de l’ecosocialisme, (com ha fet ja el BLOC Jove) que defineix el nou model federal de l’esquerra espanyola

No crec que el Bloc Jove a hores d'ara estiga en eixe espai, només cal vore les activitats que s'han fet on no trobe cap tipus d'ecosocialisme o projecte sucursalista. Si parlem d'intencions, ahi està la ponència estratègica del darrer Congrés que després d'un llarg debat es va aprovar juntament amb una quantitat important d'esmenes. Qualsevol intent d'ecosocialisme, de sucursalisme aniria contra ella.

Però com he dit abans: eixe debat ja es va produir i crec que t'enganyes quan dius això del traspàs ideològic que "ja ha fet el Bloc Jove".

Salut!

Nomdedéu ha dit...

Doncs com crec que tens raó, ho esborre del text.

Anònim ha dit...

Pots afegir altra pregunta/propòsit d'any nou?

-És possible que Nomdedéu deixe d'atribuir-li al BLOC jove falses maniobres conspiratòries?

El BLOC jove està millor que mai i comentaris com els teus, al teu blog i als d'altra gent, no ens ajuden a continuar creixent i crear la unió territorial que ara necessitem. A més, no és demanar massa un poc de respecte a les decisions que sobiranament ha pres el BLOC jove, de les quals han participat els i les militants de La Plana.

Si ho fas, t'estarem molt agraïts i agraïdes.

Bon any i bon vent!

Nomdedéu ha dit...

Escolta anònim, no creus que arribes una miqueta tard? Vaig rectificar immediatament a demanda d'un company teu.
En qualsevol cas, supose que puc opinar sobre el que em done la real gana. Només faltaria que tu, sigues qui sigues, em digueres sobre que puc opinar.
Si tu consideres conspiratori redefinir ideologicament una organització, és el teu problema.
A mi, ni tu ni nigú, que et quede molt clar, podeu acusar-me d'intentar intervindre en cap procés del BLOC Jove, ni ací ni la Xina comunista que deia aquell.
Malgrat telefonades de membres de l'executiva del BLOC demanant-me que intervinguere, malgrat la conversa amb el secretari general del BLOC Jove demanant-me que intentara influir en la gent de Castelló. Als uns i a l'altre els vaig dir que no. Que et quede molt clar. Molt.
I només cal llegir els blocs de la gent del bloc jove, per estar informat de com va anar el congrés, de la ponència, de les esmenes, etc.
Eres un maleducat. Tu entres al meu bloc anonimament per dir-me que puc dir i que no als blocs dels altres on jo entre amb nom i cognoms? Au va, a estudiar que hi ha examens.

Eco Taronja ha dit...

Eixes mateixes pregumtes ens les estem fet molts, cadascú està jugat el seu paper, tu Enric el de dir en veu alta el que molts pensem i l'Executiva callant i esperant que les coses no acaben com el ball de Torrent.
En eixes estem, i de veres espere que tot este sarau acabe siguent profitós, però com tu molt bé has dit ????

Anònim ha dit...

collins, entre uns i altres em deprimiu... respecte a lo del Bloc Jove, res més q afegir, Carles ho ha dit, no és l'ecosocialisme la deriva que ha pres el Bloc Jove (encara q inicialment això fora el q alguns van proposar).

Jo pense q el problema roman enq, dins del BLOC, hi ha persones q donen prioritat a l'eix esquerra-dreta (com per exemple la immensa majoria del Consell Nacional del BLOC)i persones que donem prioritat a l'eix nacional. Ambdos posicionaments són perfectament legítims (tot i q des del meu punt de vista, des de q el BLOC es va definir com a "casa comuna del valencianisme" va fer una aposta per prioritzar el segon eix dels q parle)el problema és q amb totes estes coalicions amb els partits espanyols, primer va ser el Compromís, del q preferisc no parlar, i el segon este q se'ns apropa amb nosequí (perq ja no sé si anem a pactar amb IPV, amb IU o amb Farruquito) ens estem allunyant i oblidant del q som, som nacionalistes valencians, som valencianistes, som la casa comuna del valencianisme, eixe ha de ser el nostre tercer espai, des de l'esquerra, "of course", però des de l'esquerra valenciana no baix l'ombra de l'esquerra espanyola, ajudant a Llamazares o a Isauron de les terres de Mordor.

Anònim ha dit...

hola anònim, hola taronget carles-vl, hola enric. Tema Bloc Jove(BJ):
La proposta de ponència política (estratègica) que es feia des del que ara és secretari general del BJ(Pere Fuset)
sabem que era precisament en eixa linea ecovalencianista( alguns diuen que fins i tot eixe era el seu títol previ a la lectura d'alguns membres del BJ). com diu perfectament carles en el congrès vam aprovar un seguit d'esmenes, que van modificar per complet el text i l'essència del mateix que li donen un caràcter marcadament més sobiranista. Jo mateix com algú de vosaltres n'era un dels signants de les esmenes. Per cert des d'ací faig una crida a la coordinadora per tal que faça púbic com va quedar la ponència estratègica aprovada desprès de les més de 20 esmenes . perquè curiosament desprès del congrès ja no n'hem sabut res més. Crec que és greu, que el document que ha de marcar la nostra linea d'actuació els pròxims dos anys i que hem creat entre tots els membres del BJ no el tinga en sa casa almenys cadascún dels militants per poder així lluitar tots pel mateix, en canvi si que són públics(entreu al web i els voreu fàcilment), els nous membres i càrrecs de la coordinadora. No és molt més important saber qué anem i volem fer que qui ocupa quin càrrec? jo crec que si i per això crec que no funciona tant i tant bé el BJ. Per cert uns càrrecs que si no recorde malament han mantingut la denominació que portàven com a candidats i que no pareixen adaptats a la nova estructura organitzativa que vam aprobar també al congrès...

Són punts a millorar,no vol dir que no es facen altres coses bé, i confie en bona part de la coordinadora perque són ben competents, però són fets que em sobten...

pel que fa a les qüestions que planteges Enric....crec que la més encertada és aquella en què parles del descrèdit que proporciona davant la societat, que els partits estiguen sempre mirant de comprar, vendre o robar bosses de vots i no en donar servei als ciutadans. Saps que estic a favor del pacte, com ho estava amb el del compromís en el seu plantejament, espere que no em facen canviar d'opinió, com em va passar amb el compromís, pel procès, la forma, i finalment la concreció del pacte.
Salut.

Nomdedéu ha dit...

No val a deprimir-se Amadeu. Ací cada persona defensa el que creu millor per al BLOC i per al País. N'estic convençut. El que passa, és que com ve expliques tu, no tots coincidim.
Pel que fa al BLOC Jove, també ho expliques bé. Les coses són com són, i per això en cridar-me l'atenció taronget vaig rectificar immediatament, esborrant la poc afortunada frase del text. Que més he de fer? Rebre lliçons d'un anònim, que no se ni si és del BLOC Jove.
Jo també espere, com Martínez, que decidim el que decidim siga un encert.

Nomdedéu ha dit...

Vicent, no t'havia vist. Perdona. Gràcies per la informació.

Anònim ha dit...

Quantes preguntes sense resposta!

Només de llegir-ho ja m'he agobiat. No farem res i la gent parlarà, i si parla la gent...

En fi, que jo entrava per felicitar-te l'any, Enric. Així que bon any i profitòs, i a vore si anem aconseguin respostes a eixes preguntes.

Anònim ha dit...

De fet, si aquestes qüestions no poden ser respostes per a un membre destacat del BLOC que forma part del Consell Nacional, què preteneu que pensen aquells que en algun moment confiarem en el BLOC com a una opció d'esquerres, nacionalista i coherent amb una ideologia política estrictament valenciana i mai espanyola?
Ho sent per gent com tu al partit, Enric, però el BLOC s'enganya greument una altra vegada i no em sent representat per les seues decissions. No es pot jugar a la puta i la ramoneta en politica i acostar-se sempre al millor postor sense identitat pròpia.
Visca el País Valencià!
P.S: El meu vot al Març serà en blanc. Caldrà una opció que defense els meus ideals i no cap impossició de fora

Àngel Pérez ha dit...

Hola Enric, en primer lloc bon any 2008. Bé respecte a les preguntes i com bé han dit crec que ens les fem tots o al menys la majoria. Per a mi com ja he expressat algunes vegades aquesta colaició em pareix que va pel mateix camí o pitjor que la del Compromís.
Ara mateix soc dels que li diria als IdPV que se'n vagen amb els d'EUPV i quan tinguen clares les seves postures ja parlarem (si es que decideixen deixar EUPV, ja que per ara sembla que si es fa coalició i les coses no van bé tornaran amb el pare Llamazares, recordem que la gent que forma IdPV encara forma part d'EUPV).
Bé, espere que el Consell Nacional del BLOC s'apiga el que es fa. Per què els eixes dreta-esquerra o viceversa no ens són gens beneficiosos. A més de que el camí que ha treballat el BLOC per guanyar el 4,90% dels vots a les autonòmiques (no si era esta la xifra del 2003, però crec que s'aproxima) i continuar creixent acaba de tirar-lo per la borda i ara ens tocarà fer el mateix camí.
La història està per aprendrela i no caure en els mateixos erros dues vegades, però com sempre l'home és l'únic animal que trepitja amb la mateixa pedra dues vegades i el BLOC ja va camí de tres.
Espere equivocar-me però açò és el que veig des del meu punt de vista.
Com no he llegit la frase del BLOC JOVE no puc opinar, però pel que he sentit del congrés coincideix amb el que diuen els companys.
Una abraçada i ànims per a les generals.

Anònim ha dit...

És molt fàcil: votar ERPV, on totes aquestes històries, baralles i contes de xiquets per a no dormir no existeixen. Ho heu posat massa fàcil.

Nomdedéu ha dit...

home, flexió verbal, abans de canviar de partit, hi ha moltes més possibilitats.
En el meu cas particular ni flexió ni genuflexió.

Anònim ha dit...

Per això exactament ni em flexione ni em genuflexione davant del pensament únic de la direcció del partit, que no m'agrada. Ni sóc un ecosocialista ni sóc del PCE ni sóc espanyolito-republicano-guai ni sóc pro convergent, de fet CiU i en especial Unió em fan alèrgia.
Per tant, no tinc lloc al Bloc, adéu Bloc!

Nomdedéu ha dit...

Doncs ens assemblem molt. Jo tampoc no sóc del PCE, ni ecosocialista, ni espanyolito-republicano-guai, i el discurs d'Unió em desagrada profundament. Cada colp més profundament.
si el vols si que tens lloc al BLOC. jo crec que en tinc.

Anònim ha dit...

Flexió verbal per a quan el Congrés d'ERPV? Quan sou 5 afiliats els talleu el cap a 4.

Nomdedéu ha dit...

Ací teniu els estatuts del nou partit de Baeta.

http://www.republicavalenciana.org/Estatuts%20del%20partit.htm

No és el moment de fer comentaris sobre la gran operació que va resultar la incorporació del seu penultim partit al BLOC(jo vaig votar en contra), ni dels comentaris contra els nostres diputats Morera i Panyella i en favor de Marina Albiol. Tant se val.
Simplement, feu una ullada a la "secció juvenil". Impagable el nom.

Anònim ha dit...

Molt bo el nom de XICS i XIQUES REPUBLICANES (XXR) quasi el nom d'una etiqueta de la roba (XXL) per un poc XICS I XIQUES XE (XXX)

Anònim ha dit...

Què és el tercer espai? Existeix? I quins són el primer i el segon? Per què no liderar el primer?

Nomdedéu ha dit...

de moment em tem que estem en l'espai exterior. Crec que fas una pregunta retòrica, però aprofitaré per intentar explicar-ho a algú que de veritat puga sentir desconcert per eixa afirmació.
Nosaltres li diem tercer espai, a aquell que no ocupa ni la dreta ni l'esquerra espanyola.
Que no té perquè voler dir equidistancia ideològica entre tots dos. Però sembla evident que hi ha dos grans espais, i un és el primer o el segon en funció dels resultats electorals. Eixos dos grans espais són la dreta i l'esquerra.
A Castelló, al nostre país i a Espanya, l'espai de la dreta l'ocupa en la seua totalitat el PP. No hi aventures reeixides en la dreta. UV ha mort, la part més dretana del CDS o d'aquella UCD viu al PP. El PDP, el PL...tot allò va ser deglutit i somatitzat pel PP.
L'altre espai, és el de l'esquerra clàssica. PSOE+IU. IU és la crossa del PSOE. Actua com a condicionant crític del PSOE, però no te marge de maniobra per fer cap altra mena d'acord. Ni vocació de fer-ho. És lícit, però els converteix en vas comunicant del PSOE, quan les votacions van ajustades.
Eixos són els dos espais als que ens referim.
Alguns pensem que hi ha un tercer espai en la societat, un espai d'afirmació nacional, massa embrionari crec jo, com per fer grans diferències de matís. Eixe espai és el que el BLOC diu que vol liderar.
I jo hi etic d'acord. Per això haguera acceptat de bon grat, com vaig dir i escriure fa temps, un acord en condicions raonables, amb altres formacions que es reclament nacionalistes i de progrés.
Però com també vaig dir i escriure, IPV és la enessima revisió de l'esquerra clàssica espanyola. I allí vol romandre.
Jo no.

Fajardo ha dit...

Aquestes preguntes, a més d'Enric Nomdedéu, també se les fan els votants en potència del BLOC. I no tenen resposta des de dalt...

P.S. Sí, jo també m'he fet ara un blog d'aquestos, si no, no podria signar en uns quants :D Quan puga començaré a penjar entradetes.

Nomdedéu ha dit...

benvingut al món bloc. però alerta, enganxa!

ScR ha dit...

M'agrada aquest debat, per això m'afegisc. Veig que Enric Nomdedéu és bastant diferent del que m'havia pensat i això m'agrada molt. El problema, senyor Nomdedéu és, per una banda el de les capelletes i per una altra que fracassos com el del Compromís no ajuden perquè la societat valenciana puga visualitzar aquest tercer espai.
La gent que tenim afició a la política i els mateixos polítics passem el temps amb uns debats que la major part de la gent ni tan sols arriba a endevinar i molt menys a entendre.
Per una altra banda, Enric Nomdedéu, veig que la gent es queixa, es queixa molt. Ara mateix uns amics amb dos fills em deien que ell sols guanya 1000€ al mes treballant en correus i la seua dona va algunes hores a una perruqueria on li paguen en negre quatre "perres", que no arriben ni per farinetes i nosaltres ací discutint sobre el significat de la vida...
El tercer espai ha de saber acollir tota aquesta gent emprenyada que vol un canvi de veritat i que vol resposta. Recordeu que hi ha un vot "emprenyat" i un vot "anti". Crec que el Bloc hauria arribat molt més lluny si haguera estat capaç d'acollir aquest vot al País Valencià.

Nomdedéu ha dit...

És cert. No puc afegir molt. Els debats dels "politics" (entés com aquelles persones a qui ens interessa la política), són amb massa freqüència teorics, i allunyats del que sembla pot interessar a la ciutadania. Però en el meu descàrrec diré, que el bloc és un espai que vaig concebre per penjar-hi els meus articles a Mediterráneo, Levante i Crònica. I això faig. I de tant en tant alguna reflexió. I molts debats i debatets en els comentàris.
Però no és això només el que faig en política. Però per eixe dia a dia, gaste(m) la web del BLOC.
Clar que treballem propostes que de veritat afecten a la gent, tots els dies, a l'ajuntament i al carrer en associacions i amb associacions.
Sobre el tercer espai, doncs supose que si, que el BLOC no ha estat capaç (fins ara) de convertir-se en eixa opció necessària per un sector creixent i important de la societat valenciana. Eixe és el debat intern que ara tenim. Com aconseguir servir millor a la gent del país, que és la forma adequada per un polític progressista de servir el país.

Pere Fuset ha dit...

Enric, este nadal he estat una mica apartat d'internet per qüestions personals i no he vist fins ara el teu post. Tot i amb risc de que em digues allò d'excusatio non petita.. aclariré que l'anònim´no sóc jo, tot i que certament compartisc l'esperit del retret que no les formes. En qualsevol cas agraisc la rectificació que dius haver fet a un dels comentaris a propòsti de la intervenció dels meus companys. M'agradaria també que quedarà clar que en cap moment vaig voler ficar-te pel mig al procés precongressual. Si recordes bé les meues paraules més aproximades(que sempre tracte de mesurar-les molt) van ser ja a la porta de la Nau i només a propòsit de les llistes obertes, crec recordar que alguna cosa així com
"no et demane res però si et pregunten digues el que opines".
I això és el que fas al teu blog i en algunes coses coincidim i en altres no. En esta no tant com m'agradaria.

Trobe que el temeta del debat ideològic al BLOC JOVE ja l'hem tractat prou i no caldrà que m'estenga massa (la culpa meua per no haver-te enviat encara la ponència inicial) però efectivament el BLOC JOVE des de la seua fundació, anterior a la del propi BLOC, s'ha declarat com referent unitari del valencianisme, d'esquerres i ecologista. D'acord amb els nous temps s'ha redefinit estratègicament tots estos conceptes. Certament s'ha redefinit el concepte de l'esquerra i l'ecologisme com han fet (o deurien) el conjunt de l'esquerra i l'ecologisme no ja estatal sinó del món mundial. També però s'ha actualitzat el concepte del nostre nacionalisme per un valencianisme de construcció, ambiciós, sobiranista i cívic en paraules de la pròpia ponència. D'això però s'ha parlat ben poc en comparació amb la suposada "croada ecosocialista". Per quin motiu? Doncs sembla lògic pensar que per relació mental amb el possible pacte de les generals com potser demostra el teu escrit inicial.
Sobre el pacte i les condicions parlaré en Executiva i en Consell Nacional que és el lloc on trobe que em correspon fer-ho però per evitar qualsevol nou intent, vinga d'on vinga, d'ubicar-me en un posicionament en el qual no estic diré que sóc partidari de fer reformes profundes a la casa comú del valencianisme, sempre amb l'objectiu de rehabilitar l'edifici, fent-ho més habitable i no enderrocar-la per a fer una nova edificiació al mateix solar. Així que qui pense que estic amb els que hipotèticament podrien apostar per una refundació va errat, molt errat.
Salut i bon any!

Vicent Martínez ha dit...

Uf! Debat profund i existencial, com a mi m'agrada.

En primer lloc, no val, no val, guardar-se darrere d'un anònim per dir que has votat noséquè o que eres de noséquin col·lectiu. Perquè jo ara mateix oculte la meua identitat i dic que sóc Cerdà o Baeta i ala, a debatre de forma estèril. Les opinions no signades no són opinions.

Enric, dius paraules gruixudes en algunes preguntes... Vull pensar que no és així, i que si hi ha moviments d'esta envergadura no siguen ocults. Per a mi vale, que no en sóc membre, però per a tu...

Per últim, com sol ser habitual, coincidisc en Vicent Marzà (no et vaig vore en nadal, a vore si en Magdalena 'mon' fem una) en el tema coalició: partidari en principi de sumar esforços de les forces nacionalistes i d'esquerres, crec que ja fem tard, i que l'efecte Compromís ja es dóna: les coses o es fan bé o no es fan. I em toca els nasos, si és cert, que el senyor Llamazares tinga alguna cosa a dir sobre les llistes al País Valencià.

Salut i bon any a tothom i totdon!

Nomdedéu ha dit...

Hola Pere. Tranquil. Se que no vas ser tu. De fet se qui és, però no té la menor importància.
Quatre cosetes. Sobre el congrés, és com tu dius. Em vas començar a parlar del congrés, i et vaig dir que et diria el mateix que a la gent que m'havia telefonat, que no intervindria. Em vas constestar que no pensaves demanar-me cap intervenció. simplement, que com sabies que jo era contrari a les llistes obertes (havia votat en contra en el congrés del BLOC), esperàves que si em demanàven opinió defensara eixa. No me la van demanar. No la vaig donar. Crec que coincidirem en que, amb tu, la cosa va anar així. Amb altra gent del BLOC gran que si que van intervindre en el procés (i no se si els anònims de torn els van manar callar) va ser diferent. Però no és el tema.
Segona. Em sorprén que algú tan actiu a la xarxa (tens un bloc, i estas darrere de valencianisme.com) considere que ací no és lloc per debatre. He vist a valencianisme fils que comencen amb intervencions meues al meu bloc, que algú retalla i penja allí. Em sembla fantàstic. No me n'he quixat mai. I he vist en valencianisme.com debats molt semblants a este. En qualsevol cas, jo no et siute en cap lloc, si vens per l'executiva i el consell nacional ja et situaras tu on cregues que has de fer-ho. No tinc res a dir. Jo ja m'he situat. Però que ningú no oblide, que els estatuts del nostre partit estableixen de forma clara i diafana la llibertat d'opinió i discrepancia. si algú considera que el que faig `no està protegit pels estatuts, només té que traslladar la queixa a l'organisme competent. Simple. Mentre, parlaré on vulga. I tu ho celebraras, que eres un democrata.
Tercer. És veritat que es parla massa de tot això del BLOC Jove, tant, que del meu post amb un grapat de preguntes, jo només havia escrit una desafortunada frase. I en canvi la major part del debat la centreu (alguns de vosaltres, no jo) en aquella frase. I no és que "segons jo dic" vaig rectificar. No. És constatable fàcilment. Vaig penjar un post, taronget em va fer una reflexió. Com crec que tenia raó, vaig modificar el post. No va estar penjat ni dues hores. De fet, si no fos perquè (i no és cap critica), taronget va repetir la frase en la seua entrada, ningú de vosaltres l'haguera llegit. Quan va entrar l'anònim ja no figurava al text. Tu que coneixes bé el funcionament dels blocs, saps que és fàcil de comprovar mirant les hores dels posts i de les entrades. Tan simple com aixó. El que ha generat la polèmica des de l'anonimat és un torracollons. Res més.
Quart. Sobre les refundacions. Ja t'ho he dit, eres, afortunadament, molt lliure de posicionar-te com cregues oportú. Com jo. I jo també sóc partidari de rehabilitar l'edifici. Com tu. No sóc partidari de tirar la casa per fer-ne un altra. Com tu. Saps que m'agradaria a mi? Saps que crec que urgeix? Una reforma a fons, tirar tot el pladur i les reformes menors que s'han anat fent, per anar a recercar l'estructura original de l'edifici, que va ser dissenyada per arquitectes competents. Aquella casa que vam construir pensant en oferir-la a tot el nacionalisme i tot el valencianisme (si és que és un altra cosa). Les reformes parcials que s'han fet les signa Pepe Gotera i Otilio, i d'un bon edifici hem fet un laberint que de vegades sembla inhabitable.