10 d’abril, 2006

INTERVENCIÓ AL CONSELL NACIONAL



Este blog, pretén ser el blog del candidat a l'alcaldia de Castelló pel BLOC Nacionalista Valencià; ho dic, perquè en principi voldria que les entrades que vaig penjant feren referència bàsicament a la política municipal.
Però és cert que jo sóc el candidat del BLOC, i que sóc candidat perquè així ho ha decidit la gent del BLOC. I és cert també que el BLOC és un partit polític amb una rica i plural vida interna.
Jo en sóc membre de la seua Executiva Nacional, i ara, tenim plantejat damunt de la taula un debat sobre quina és la millor de les formes per a presentar-nos a les properes eleccions autonòmiques. Alguna gent considera que caldria explorar vies d'acords preelectorals amb altres formacions. Jo no.
El dissabte 8 vam iniciar este debat al Consell Nacional, i jo vaig intervindre per mostrar el meu punt de vista. Alguna gent m'ha demanat el text de la meua intervenció, ací el trobaran.

INTERVENCIÓ AL COMPLEX LA PETXINA DE VALÈNCIA. 08.0406
"Se m'ha criticat que no tinc visió de país per defensar la independència del BLOC. Se'm reclama visió de país, com si els llocs on el BLOC dona els millors resultats no formaren part d'este país. Tinc el convenciment que només hi haurà país si hi ha un partit nacionalista. I tinc el convenciment que eixe partit és el meu. Tant de bo tothom ho tinguera tan clar.
Tal com es pot llegir al blog de Morera: Afortunadament, a este País hi ha el BLOC.

Als qui creuen que el BLOC te la responsabilitat de fer fora al PP com si forem culpables de la seua presència, els he de recordar que molt més culpables son el PSOE i EU que amb la seua oposició inoperant no han estat capaços d'arravatar-li un sol escó als populars.
El BLOC, sovint resta regidors al partit popular en molts ajuntaments, allunyant-los del govern. Som més bona oposició que ells, i som més útils al país que ells.
Crec que el problema que aquest debat pretén solucionar és aconseguir que el partit tinga bons resultats als pobles i ciutats on sempre fallem i a les institucions on fins ara hem fallat. I fer-ho sense perjudicar als llocs on donem bons resultats.
Crec també que només hi ha dues opinions de com fer-ho. Una la d'aquells que volem dur a tot el país i a totes les institucions una manera de treballar que funciona i dona bons resultats.
El nostre creixement municipal i autonòmic és evident. Especialment important el creixement a la circumscripció d'Alacant i també a la de València. Les xifres ho demostren. Ho dic per acabar amb alguns mites. També a Castelló creixem tot i que demogràficament pesem menys.

I una segona opció, que pretén donar bons resultats en els llocs on fallem, en base a una hipòtesi, tot i que puguen perjudicar notòriament els llocs on funcionem bé.
Demostraré el que dic.
Fets.
Fa 20 vam tindre idèntic debat. Amb idèntics arguments. També aleshores el partit comunista estava fatal i es moria.
El BLOC va patir dues escissions, la capitanejada per Pepa Chesa, que era contraria a tot tipus de pacte. Jo m'hi vaig alinear. Ens reunirem algunes vegades a Castelló. Finalment, van donar el pas d'abandonar el partit. Jo no vaig secundar-los i ho vaig explicar en una intervenció a l'assemblea de la ruptura d'UPV. Com sempre he fet, em vaig mantindre fidel als meus principis i vaig continuar al partit. Pere Mayor em calificà a las provincias de "proximo a las posturas fundamentalistas pero que no ha querido secundar a los que han roto el partido". M'agradà la definició. Em vaig sentir orgullós.
Va haver-hi una segona escissió uns mesos més tard. La dels que volien un pacte. He repassat la llista de militants del meu poble. Dels que es van manifestar públicament a favor del pacte només queda Iines Escoí que avui és contraria a cap acord.
La resta:
Lluis Messeguer a l'AVL en representació del PSOE
Pep Lluis Grau en l'executiva local del PSOE
Vicent Grau, Vicent Pinyana i Isabel Fernandez a EiP i a l'executiva local d'EU dos d'ells.
Aureli ferrando ara està en Esquerra Valenciana.
No cal seguir.
Aquesta gent volia pactar, es va pactar. Però com en realitat el problema es que no creien en el seu partit finalment l'abandonaren.
Els que estàvem en contra del pacte, Porcar, Menezo o jo mateix entre molts altres ens quedarem i seguirem treballant. Hui estem ací. Els pactistes no. Cap.
Més fets.
El pacte significà el següent:

Castelló
1983 UPV 10.687 4'51 0 diputats
1983 PCPV 13.364 5'64 1 diputat
1987 IU-UPV 13.800 5'60 1 diputat

Per separat teníem 24.051 vots i el 10'15% vam traure 13.800 vots i un 5'6%. La meitat!


València
1983 PCE-PCPV 91.149 8'35 3 diputats
1983 UPV 38.142 3'49 0 diputats
1987 IU-UPV 104.050 9'19 3 diputats

Per separat teníem 129.291 vots i un 11'84 vam traure 105.050 vots i un 9'19%

Alacant

1983 PCE-PCPV 38.057 6'69 2 diputats
1983 UPV 9.883 1'74 0 diputats
1987 IU-UPV 41.729 6'86 2 diputats

Per separat teníem 47.940 vots i un 8'43% vam traure 41.729 vots i un 6'86%

El que significa que en tot el país:

1983 PCE-PCPV 142.570 7'51 6 diputats
1983 UPV 58.712 3'09 0 diputats
1987 IU-UPV 159.579 8'03 6 diputats

Per separat teníem 201.282 vots i un 10'60% i vam traure 159.579 vots i un 8'03%

Si hui es repetiren resultats no tindríem més de 7 ó 8 diputats, bàsicament en funció de les pèrdues de Castelló. Algú creu que per quedar-se igual i regalar-nos un diputat EU voldrà pactar? Jo no.

Fets son que vam tindre dos diputats, i que el treball del nostre grup, especialment el de Pere Mayor, perque Aureli Ferrando va resultar un mal diputat, (i ara té la barra de reclamar un pacte des d'Esquerra Valenciana) no va servir per consolidar la marca. 4 anys més tard ens presentarem amb Els Verds i ens quedarem fora.

Fets son, que la presència a les corts per la porta de darrere no garantix el creixement electoral.
Fets son que EU a la circumscripció de Castelló té diputat dues voltes seguides sense arribar al 5% mentre que el bloc el sobrepassa amb escreix, i la seua presència no els fa millorar posicions. En perden en les municipals i es queden com estaven a les autonòmiques.

Fets son que els pactes municipals tampoc no funcionaren, no es sumà i perdèrem militància.

Fets son que el BLOC no ha parat de créixer. Especialment, insistisc, a la circumscripció d'Alacant i també a la de València on vam aconseguir un 4'99%. Si València circumscripció creixéra dues dècimes i Alacant una, ja estàvem dins amb grup propi. És cert que els resultats d'Alacant, Elx i València com ciutats son roïns, però hi ha comarques que compensen. A Castelló estem en un 6% autonòmic i a la ciutat prop del 7% i li furtem els regidors al Partit Popular. Cosa que no fa ningú més. Ni el PSOE ni EU que no te ni representació.

Queda doncs acreditat que l'estratègia del pacte no servix per consolidar el BLOC.

Així les coses tinc dubtes que estiguem parlant de consolidar el BLOC, i com a militant i cofundador d'UPV primer i del BLOC ara em crec legitimat per exigir que se m'explique de que s'està parlant.

Per això demane a Xavier Hervàs o a qui siga en nom del BES, si creuen en la necessitat del BLOC, si pensen que seria bo diluir el BLOC dins de l'Entesa, si creuen que seria bo que EiP abandonara EU i vinguera al BLOC, si creuen que cal fer una ute, una coalició o un nou partit amb les despulles d'uns i altres com sembla desprendre's d'algunes entrevistes a El Punt, per exemple.

També reclame la presència d'Enric Morera. El meu Secretari General per que em diga fins on està disposat a arribar.

El nacionalisme valencià repetix la mateix història des dels 70. Es carregà el PSPV entrant al PSOE, es carregà UPV pactant amb EU. La dècada dels 90 va ser duríssima, però vam resistir i vam construir el BLOC, el millor instrument que mai no ha tingut el nacionalisme valencià.

I volem saber si ara ens carregarem el BLOC.

Fem i desfem, fem i desfem. El nacionalisme valencià és com Penelope, i desfà de nit el que ha teixit de dia mentre espera que algú arribe amb alguna idea.
Vull saber, si com espere i desitge, Enric Morera és per fi Ulisses i serà el dirigent que ens durà a la nostra particular Ítaca. Jo crec que te les qualitats que calen, per això vaig acceptar estar a la seua candidatura.
Però ha de dir-hos si vol ser Ulisses o serà un altre pretendent que decebrà Penelope i haurem de tornar a desfer el que tant ens ha costat de fer.
Jo també vull que nasque una Morera a un Camp Pla, però no a qualsevol preu, no estic disposat a pagar en "marcos". Els "marcos" és una moneda vella que no volen ja ni els alemanys. No és ja una moneda de curs legal. I si pagues amb monedes que no són de curs legal, enganyes a la gent.
I el BLOC no enganya.
El meu BLOC no."

23 comentaris:

Anònim ha dit...

No tengo claro si al Bloc le convendría un pacto.
Me gustaría lo mejor para el Bloc, pero en solitario. No es que tenga nada contra nadie.
Tengo un amigo en IU, y tampoco tiene claro que un pacto con el Bloc les favoreciera.

Nomdedéu ha dit...

Eixa és un poc la idea. Jo crec que representem espais socials diferents, i que la pluralitat política és un actiu a defensar.
A m i em preocupa el BLOC, lògicament, i crec que un pacte ens perjudicaria electoralment, a banda de que les diferències programàtiques, en molts aspectes, son notòries. Pel que fa a EU, crec que no són pocs els militants que també entenen que per separat obtindriem tots millors resultats.
Les aliances s'han de fer el dia després. Les coalicions han de servir per construir, no per destruir.

Anònim ha dit...

com a membre del bloc a l'horta sud, aquest discurs em semba el millor que he pogut llegir desde que estic al partit, m'ha arrivat a l'anima, felicitats enric.

Nomdedéu ha dit...

moltes gràcies, a mi em va eixir de l'ànima

Anònim ha dit...

Seria posible integrar a EiP al Bloc?? Si són nacionalistes es deuria d'intentar integrar-los com a ev i erpv. A MI ELS PACTES M'AGRADEN AMB ELS VERDS ELS ALTRES PARTITS VUIC QUE S'INTEGREN AL BLOC I NO PACTAR AMB ELLS, però tinc que reconeixer que el pacte amb EU es necessari tant per al PV com per al BLOC.

Vuic que els meus dirigents lluiten per l'unitat del nacionalisme m'agradaria que al Bloc s'incorporaren npus partits, sé que és díficil però hi ha que intentar-ho
ARA I SEMPRE BLOC!!!!

Anònim ha dit...

No em referic a que EU s0integre al Bloc xddd.
I dir-te que el Bloc estàmolt be

pd: era per si algú no ho interpreta com cal. Sóc el mateix que abans.

Nomdedéu ha dit...

Jo vaig ajudar a fundar UPV, i ara fa alguns anys a fundar el BLOC. El BLOC havia de ser, això voliem, "la casa comuna del nacionalisme". Per tant, a mi també m'agradaria que EiP vingueren al BLOC. També és cert, però, que és un corrent de quadres, molts d'ells bons i formats, però que no arrosseguen vot. No se quants militants seran, però dubte que més d'un centenar i mig a tot el país.
Però insistisc, benvingut siga qui a sa casa ve.

Anònim ha dit...

Tal i com va dir Enric al Consell nacional i ara apareix penjat al seu blog, al 87 vaig estar a favor de pactar amb EU. Vaig participar activament en les reunions que es feien per preparar el pacte i les assemblees(terribles) i les votacions(encara més terribles). Estava a favor perquè pensava que si no entravem a les Corts en aquell moment perdiem definitivament el tren i el moviment nacionalista es moria. No podia entender com els que s'oposaven al pacte no ho veien clar .Era la fi,era el "ara o mai".N'estava convençuda. Vam pactar, ens va costar molts enfrontaments a Castelló, com a la resta del País, ens va costar el trencament del partit, però...vam obtenir 2 diputats... del quals hui ningú no se'n recorda.Al poc de temps es trencà el grup parlamentari i a les següents eleccions, la gran devallada. Vam fer el pacte pensant que seria la salvació del nacionalisme (almenys això pensava jo) i va ser un error històric.I com molt be recorda Enric, qui més i qui menys va pegar a fugir. Ara moltes d'aquelles persones militen en altres partits i algunes d'altres estan apesebrades en càrrecs institucionals. Pagaven la pena aquelles bronques, aquells enfrontaments,aquell desastre posterior? No, no pagava la pena.
Hui ho tinc claríssim.
Quí va "aguantar el tipo" i es va carregar al coll el partit quan els "salvadors" abandonaren la nau? Doncs, la gent que ara torna a estar en contra de cap pacte,els qui posen per davant dels interessos personals els del partit i el País. Estic amb ells, absolutament convençuda de que en aquell moment tenien raó i ara també.Reconec que estava equivocada,per por, per pressa, però equivocada.Ara després de molta reflexió sé que no m'equivoque,sé on estic i amb qui vull estar.
L'aigua i l'oli no es poden barrejar.
El BLOC té actualment una acceptació,un reconeixement social, una imatge que no podem malbaratar.El nostre electorat, la nostra base social és nacionalista ,abasta un ampli aspectre esquerrà,però crec que no entendria a hores d'ara un pacte amb EU (no tinc res contra els comunistes però jo no ho sóc i els nostres votants i els possibles votants que puguem atraure tampoc).
Estem en una situació molt favorable. Si es fan les coses be com s'estan fent a Castelló i a molts altres indrets del País on el nostres regidor i regidores,els nostres militants, es deixen la pell treballant, escoltant la gent, xafant el carrer,defensant els interessos del nostre País,sense més obediència ni més compromís que el País Valencià, podem aconseguir uns bons resultats i fins i tot entrar al Parlament.I si no ho aconseguim (no ens ho posaran fàcil, en absolut) al dia següent seguirem ací,sense cap vergonya. Qui és fidel als seus principis no s'ha d'avergonyir de res.Ni tan sols d'haver-se equivocat en el passat, i parle per mi.

Anònim ha dit...

Un pacte puntual per superar la barrera del 5% no suposa cap absorció del BLOC per EU. Jo vos demane que feu tot el possible perque el PP no siga governant. Al 87 no teníem una situació com la de hui, ni EU i UPV estaven tan igualats com ara ho estan EU i BLOC.

Jo com a valencià simpatitzant del vostre partit, vos demane:

1) Que no es trenque el partit esta volta :P No ens ho podem permetre...

2) Que es pacte per superar la barrera electoral (l'electorat d'EU i del Bloc ho entendran) tot i formant dos grups parlamentaris diferents i amb dos programes electorals diferents (llevat d'uns criteris comuns que de segur tenim amb la gent d'EU)

La meua posició es la de sí al pacte, per emergència nacional, pero no de qualsevol forma.

Anònim ha dit...

I amb programes electorals diferents com es fa una campanya electoral conjunta? (perquè si pactem la campanya electoral, encara que només siga la autonòmica haurem de fer-la tots junts...

Anònim ha dit...

Crec que no és bo dir que qui està a favor del pacte ho fa per interés personal com diu Inés Escoi. Jo estic a favor d'un gran pacte de partits valencianistes i ecologistes i no sóc ni candidat ni militant.

Crec que hi ha moltes persones que patixen quan pensen que el BLOC es tornarà a quedar fora de les Corts (jo mateix i el meus companys mestres d'escola, p.e.) i troben correcta una aliança que garantisca la seua presència i ajude a fer perdre la majoria al PP. Ho trobe més pragmàtic que tornar a jugar sense garanties. Jo a lés últimes eleccions autonòmiques vaig votar BLOC però ara no ho faré perquè crec que puc perdre el meu vot. I posats a votar un partit testimonial ho faré per ERPV que és qui més fot al PP.

Si el meu vot aprofita el tindreu. Si no el perdreu com tants altres de persones que conec. A les municipals de Castelló el tindreu però per a les autonòmiques depén d'això que vos comente.

Nomdedéu ha dit...

a veure si amb una entrada puc contestar a tothom. Jo no faré res per trencar-lo, no vaig participar de cap de les dues escissions que patí UPV, i no tinc cap intenció de posar en perill el BLOC.
El que proposes és una UTE politica. Això significaria explicar a l'electorat que anem junts amb intenció de trencar palletes el dia després i en la pràctica convertir-nos en transfugues, i personalment dubte que siga la millor forma d'entrar a les corts. D'altra banda, com s'explica a l'electorat de Torreblanca, per exemple, que el treball en urbanisme que ha fet el nostre alcalde i que ha estat votat per unanimitat (BLOC-PP-PSOE) i posat com exemple pels grups ecologistes i conservacionistes, no podria dur-se a la pràctica per culpa del programa electoral d'EU que exigeix una moratòria urbanistica global?
En qualsevol cas, segur que al si del partit hi haurà qui ho defense. Ara mateix estem en un debat obert sobre tots estos temes. Decidirà la majoria del partit, com ha de ser en un partit que creu en la democràcia.
Respecte a la darrera entrada, entenc els temors i respecte les decissions. Però per quina raó quedarem fora? Vam obtindre un 4'8%, teniem 260 regidories aproximadament i vam creixer 12.000 vots. Ara en tenim més de 350 i molts més militatants, per tant més presència pública. Les enquestes diuen que hem millorat en grau de coneixement i que el nostre missatge és valorat per la població, a diferència d'eleccions anteriors, com defensors dels interessos valencians. Per quina raó, en millors condicions que mai, no aconseguiriem creixer els 8.000 vots que ens faltaren? N'hi ha una obvia, alguna gent no ens votarà. És lícit, clar, però útil per al país.
Un pacte (que insistisc no donaria els resultats que alguns somnien) podria ser una "solució" a curt termini, però jo sóc nacionalista i pense a mig i llarg termini. Pense en el meu país, no en el BLOC que no és més que un (fantàstic) instrument.
No conec cap país que es salve sense un partit nacionalista potent i lliure per decidir.

Nomdedéu ha dit...

perdó, quan a l'entrada anterior he escrit "És lícit, clar, però útil per al país", m'he empassat un interrogant. Volia preguntar si era útil per al país, no afirmar-ho.

Anònim ha dit...

La gent entendrà que no es transfuguisme sino un pacte contra la barrera del 5%. No se si es permet a una mateixa coalició formar dos grups a les Corts, pero seria el més adient per portar cadascú el seu projecte i intentar aconseguir el canvi a la Generalitat fent fora el PP.

La diferència amb les eleccions anteriors es que a estes eleccions l'entrada del Bloc no només suposarà tindre 1, 2, 3 o 5 diputats sino un probable canvi al govern i l'entrada amb conselleries on fer una gestió valencianista com esteu fent a l'ajuntament de Castelló.

De totes maneres, veent a gent com tu al partit estic segur que el Bloc pot arrivar al 5% a soles (o amb els verds), pero el preu del risc de no entrar es massa alt pel país (4 anys més de majoria absoluta del PP...)

Nomdedéu ha dit...

Uff! Quatre anys més de PP no! Per favor.
Saps que és el millor d'este debat? Que tots volem el mateix. Presència institucional per aconseguir una majoria de progrés. Serem uns incompetents si volent el mateix no aconseguim un acord intern al si del BLOC per fer-ho de la forma més efectiva.
Això si, hauras de repassar el números a la baixa, malauradament, en el millor dels cassos, xifres en la mà, aconseguiriem entre 7 i 9 actes de diputats. Si EU en té ara 6, no farà un pacte per regalar-ne al BLOC 2 ó 3 i quedar-se igual. Per lògica voldran millorar i aconseguir-ne com a poc un més, i els Verds voldran "el seu"... ves sumant. O millor dit, restant.
I, encara un malauradament més, el reglament de les Corts Valencianes, recent reformat per tocar-li la pera al transfuga que anà amb Santendreu no permet fer dos grups diferents, amb la qual cosa si passarem al mixt seriem transfugues, ens quedariem sense assignació com a grup, i el nom del BLOC desapareixeria per ser Grup Mixt.
Gràcies pels elogis, que com sempre dic, si son per algú, son per tota la gent que fa possible que al nostre País hi siga el BLOC.

Anònim ha dit...

I al voltant de la pol·lèmica entre juristes per la reforma de la LEV? Podriem trobar una solució al merder del 5% per ahi? jeje

(Perque segons comenten, l'estatut no es precisament una joia juridica...)

Nomdedéu ha dit...

Jo no sóc jurista. Tinc formació en dret laboral i res més. De totes formes hi ha molt de "jurista" vocacional per ahi. Algun llicenciat en dret que treballa presentant recursos contra multes de trànsit s'autoanomena pomposament "jurista". La petulancia no és bona consellera. No se si hi haurà solució, no se ni si hi ha una vertadera polèmica. Jo el dijous defensaré al plenari del meu ajuntament la necessitat de fer que la nova LEV s'ajuste a allò que disposa la LOREG. Supose que el PP votarà en contra, i el PSOE a favor. Després a l'hora de la veritat, supose que el PSOE ens tornarà a trair amb la desvergonya que l'adorna com ha fet sempre que ha pogut. Quin sentit té la moció? Marcar posicions i recordar-li als socialistes que de res no servix votar a favor en els ajuntaments per rentar-se la cara i acceptar després un nou pacte amb el PP per no modificar la llei.
Però saps què? Tinc el convenciment més intim, que si tot el temps que perd el meu partit en discutir sobre el 3 i el 5%, en discutir sobre si hem de discutir la possibilitat d'encetar converses amb altres formacions, etc; ens el passarem fent col·lectius i millorant la presència pública, superariem amb escreix els poc més de 8.000 vots que ens van faltar. I aleshores si que sumariem! Ja ho crec. Des de la independència orgànica i de criteri, podriem condicionar un possible govern de progrés. Ho sap el PP, ho sap el PSOE i ho sap EU. I PP, PSOE i EU no volen que això passe. Per això el PSOE fa més de 20 mesos comença amb la campanya dirigida des dels mitjans afins, a apostar pel pacte EU-BLOC. Mirem d'on va eixir la primera vegada la noticia? EU juga a presionar-nos, el PSOE ha dissenyat este invent. I desgraciadament massa gent del meu partit s'ho ha cregut sense sentar-se a fer números. És la trista realitat. El BLOC seguix les consignes del PSOE que inventa les estrategies i d'un grup minoritari dins d'EU. Jo estic ofés amb la manca de cintura politica i de visió nacional de l'Executiva de la que forme part.

Anònim ha dit...

Amic Nomdedeu, felicitats pel teu discurs, del qual comparteixo moltes coses, i perdona la tardança però fins avui no coneixia el teu Blog. Tal com tu jo també vaig estar en la fundació d'UPV, i tal com tu vaig estar en contra del pacte amd IU al 87, però finalment vaig optar per votar si en el consell nacional d'infart que vam tenir. Perqué?. Doncs perque vaig veure clar que el que s'estava debatint llavors no era un pacte polític entre dues forces sino la lluita fraticida entre dues opcions ideològiques distintes al si de la UPV,i em vaig alinear amb la que considerava mes propera al meu posicionament ideologic que resultava ser la pactista, llavors ja es veia nitidament que a la UPV no podien conviure les dues opcions (al menys en eixe moment i amb eixa estructura), com talment va passar que els companys antipactiste es van anar i formaren el PVN. Amb el partit dividit i després d'una més que pobra tasca insitutcional vam enfrontar les elecions del 91 i vam obtenir un 3.7 de vot autonòmic i un 2,8 de municipal, front a un 3.1 i un 1.5 de vot autonòmic i municipal al 83.Cal recordar que al 89 es van celebra també elccions europees i vam obtenir un 2,5 de vot (igual que el municipal), la meva lectura d'aquestes dades és que llavors va haver una coincidència entre la ideologia del partit i els seus votants. La debacle vingué al 95, on el vot municpal continuà creixent (3.5) però l'autonòmic baixà a un 2.6 i a les europees del 95 a un 1.6 (si remarque el vot europeu és perqué considere que és el vot mésideològic. La questió era (i és) que havia passat entre el 91 i el 95?. Jo hi tinc una opinió formada, que te més a veure, novament amb lluites intestines que no pas amb la realitat global del projecte. I finalment vam fer el Bloc, amb una renovació ideològica i nacional, i amb un ragrupament del nacionalisme polític (UPV, PVN, Nacionalistes d¡Alcoi, Monover etc...) i vam obtenir uns magnifics resultats 4.6 a les autonòmiques, sols 0.8 punts més que la UPV del 94, i després ja sabem al 2003 un 4.8, i la història segueix. Després del 2003 estavem novament a frec de trencar el partit, i novament per questions ideologiques tot i que com abans nitidament expresades, les dues tendències ideologiques es tornaven a enfrontar, però ara les postures centristes més clarament marcades, el partit havia sofert una deriva cap al centre que ens allunyava no sols del nostre electoral sino també dels nostres militants, que son segons ells mateixos expressen de'esquerres. Llavors vam constituir el BES, perqué?, doncs perque calia, així ho consideravem, portar al Bloc al seu espai natural, on ens situen els electors i on es situa la nostra gent, es a dir a la esquerra, i a més a més calia fugir d'un cert discurs regionalista i reforçar el vessant sobiranista. Sí calia, i cal, perqué cal que et recordi que ja no som l'únic partit nacionalista al PV?. ERPV a les europees va treure un percentatge de vot similar al Bloc, si fa no fa, podem defugir d'estudi però la realitat és eixa. La creació del BES tenia i te com a objectiu enfortir el Bloc, el projecte prural del Bloc, però sense oblidar que el Bloc és un partit d'esquerres, no a l'inreves, i ho a fet, ara com ara el Bloc està novement situat clarament a la esquerra i ERPV ho te més difícil, molt més difícil fer un discurs tota vegada que el Bloc ha ocupat l'espai que mai deuria haver abandonat. I ara parlem de pactes. A mi d'entrada un pacte amb IU no m'agrada, però el considere del tot necessari: primer perqué la societat valenciana no entendria que la esquerra dividira el vot, i facilitarà així 4 anys més de PP. Segon perqué si no fem el pacte nosaltres, altres ho faran, i ho faran contra nosaltres, (cal que siga més explicit?). Tercer, perqué açi no sols estem parlant de política en termes intitucionals, sino també en termes de pervivència de projectes, oi que si?. En fi, aço és un joc d'escacs,on el que es tracta és de guanyar la partida i son molts els peons que hi juguen, podem enrocar-nos o arriscar-nos. Nosaltres mateixos. En qualsevol cas coincideixo amb tu que un partit és un instrument per a assolir un fi, esperem que la nostra ferramenta duri molts anys erqué crec que és el porjecte polític democràtic més engrescador que s'ha fet no sols al PV sino arreu les nacions oprimides, i algun dia la història ho reconeixera, com del no res i amb tots en contra, els valencians van saber bastir un projecte de redresament nacional fonamentat en els seus militants i simpatitzants.
Bonaventura Casanova
Membre de la mesa nacional del BES del Bloc i de la executiva de València Ciutat

Anònim ha dit...

ah, el problema és la moratòria urbanística global? és l'únic argument de contingut que he vist. La resta són fabulacions: extrapolar la situació de 87 a la del 2007 és no entendre res. En vint anys les coses han canviat molt. I si el bloc es queda fora i EU es queda fora ja ens `podem exiliar tots. No ho veieu, que estem en una situació d'emergència? no ho veieu, que us tornareu a quedar fora? penseu en ser útils per al país i això implica sacrificis, no vendre fum. I si no voleu el pacte, doncs ja votarem EU-ERPV. I si és EU el que no el vol, doncs ja votarem BNV. les coses són com són, i és el moment de sacrificar-se i assumir errors.

Anònim ha dit...

Jo soc tradicional votant d'EUPV i, sincerament, veig més coincidències que diferències entre els programes electorals. El que passa és que com normalment estem tan acostumats a això de la "pluralitat de l'esquerra", tendim a magnificar els matissos, fins i tot algunes vegades a convertir-los en diferències essencials.

Per al 2007, jo també vull un pacte de tota l'esquerra valencianista. I sí, considere a EUPV com a valencianista, perquè dins hi han des de sobiranistes fins a un concepte de "construir Espanya" des del valencianisme, des de la lliure confederació. És a dir, tots tenen com a denominador comú l'exigència del dret d'autodeterminació del País Valencià.

Esta vegada, a les autonòmiques, però, si EUPV és qui no vol pacte. Votaré Bloc.

Anònim ha dit...

curiós que un votant de tota la vida d'eupv vinga a escriure al blog del candidat del bloc per castelló... què bonico és això de ser usuario anónimo, eh...? Per favor, un poquet de serietat, que tots no ens xuclem el dit... Així que si EUPV no vols pacte, votaràs Bloc, eh...? Ja, ja...

Nomdedéu ha dit...

Disculpa Bonaventura, no havia pogut contestar-te.
Mira, sense voler ofendre ni decebre ningú, crec que el teu post és dels més improtatnts que he rebut al blog.
Que algú que forma part del BES, i que per tant, sap que tenim discrepancies seiroses, entre al blog per dir el que diu, és per mi la constatació més evident de l'enorme potencial i força que té en este mateix el BLOC.
A diferència del lamentable debat que hem tingut en un altra entrada del blog, este de debat, si que ha de posar neguitosos als nostres adversaris.
Si tu i jo, per posar un exemple, que defensem postures diferents respecte a les necessitats estrategiques del BLOC, parlem amb esta cordialitat i franquesa, és senzillament perquè el BLOC és un partit fort, plural, segur de si mateix, i lles per donar-li a este país allò que necessita.
Al final, farem allò que la majoria crega que hem de fer. Però segur, i exa és la nostra força, que tu i jo (i la resta) volem el mateix. Un País Valencià lliure, solidari, sostenible i que progresse.
En eixa linia ens trobarem sempre

Nomdedéu ha dit...

No és l'únic porblema la moratòria, he vist el avant projecte de programa d'EU i crec que hi ha diferències substancials i de dificil ressolució.
Si consideres que el programa polític no és important, però creus que s'ha d'arribar a un acord, entenc que la teua forumula és allò que algú ha batejat com UTE política.
BLOC i EU fan una roda de premsa i diuen: "Com considerem que la llei electoral perjudica les minoris, com considerem que cal sumar esforços per guanyar al PP i donar-li al nostre País un futur en forma de govern de progrés, nosaltres dos BLOC i EU, ens presentem coaligats a les autonòmiques, deixant clar que ens constituirem en grups parlamentaris autònoms, sense més compromís que el de no donar suport a la dreta i fer tot el possible per arribar a acords de govern des de l'esquerra, la sostenibilitat, la solidaritat i la renacionalització del País Valencià."
És més o menys això el que proposes?
És una opció possible a valorar. Sé que hi haurà gent que la plantejarà. Haurem de vore'n avantatges i desavantatges.