27 d’agost, 2016

"SALES, T'HA CAIGUT LA (MALA) LLET" - Levante-EMV - 27.8.16

Fa uns anys, prop de les antigues vaqueries, s'instal·là una escultura que representa una mare mirant de forma desaprovatòria a un xiquet al qual li ha caigut el càntir vessant tota la llet per terra. Com la història que he d'explicar és poc edificant, ometré el nom de l'autor, que no mereix ser associat a una polèmica en la qual res hi té a vores.
El cas és que segons ha relatat el mateix autor, va regalar a la ciutat de Castelló una reproducció a escala d'aquella peça. En aquell moment era regidor de cultura, i també diputat provincial de cultura, Miguel Ángel Mulet, que és qui la va recepcionar. I ara, quan hem fet l'inventari artístic que mai va fer el PP ens hem adonat que eixa és una de les peces que falta.
Sales, en un article en el qual em titllava de bocamoll, diu quatre setmanes després de la denúncia, que la peça sí que està, i que està al despatx del diputat de Cultura. He de confessar que quan hi vaig ser, junt amb Sales, fa 15 dies per tractar un tema editorial, no la vaig vore. Igual ha aparegut després, o igual no era eixe despatx, o bé vaig justet de vista. Tant se li val.
El més sorprenent d'això és que Sales ens havia acusat de tardar a fer pública la magnitud del desastre dels 61.000 llibres abandonats, i en canvi ell calla durant setmanes abans de dir que la peça la té ell a la Diputació. I clar, això genera dubtes. No ho sabia i això vol dir que a banda de no saber el que hi havia a l'ajuntament tampoc no sap el que hi ha a la diputació? I si ho sabia...com és que no ho va dir abans? Personalment davant d'una acusació tan greu com la de què han descontrolat el patrimoni municipal, fins al punt de perdre peces, hagués tardat dos minuts a tapar la boca als "bocamolls progres". Ell no. Curiós. Però en tot cas...no s'adona Sales, far d'occident, que acaba de confessar que la Diputació té una obra propietat municipal, sense cap tipus de documentació que ho justifique. És més, no han fet constar a l'inventari l'entrega de l'obra... Així és difícil de seguir-la, degué pensar algú.
Però saben que... Que igual resulta que ni tan sols és eixa la peça desapareguda. Voran. En febrer del 2015, la sala Sar Alejandria va acollir una exposició solidària de sis artistes, en favor de la Fundación Borja Sánchez. Repassant l'hemeroteca, podem vore que la periodista Patricia Mir actuà com mestra de cerimònies. L'autor a qui ens referim, era un d'ells. I en aquell acte va fer donació d'una segona reproducció de la mateixa peça, "S'ha caigut la llet". Diuen les cròniques (beneïda hemeroteca) que al final de l'acte, l'autor prengué la paraula en nom dels artistes allí congregats, per explicar que tots ells havien fet donació de les peces, i que tots els diners que es pogueren recollir anirien destinats a la Fundació. Em recorda un dels assistents, que era regidor en aquell moment, que l'autor també va fer una proposta concreta. Donat que la seua peça era la més cara, proposava que la Diputació la comprés i fes donació dels diners a la Fundació. Allí hi havia dos diputats provincials, el de Cultura, Jarque, i també Vicent Sales que era diputat de personal, però regidor de Cultura a Castelló. Els diputats es van mirar i van acceptar. Una bona acció que hauria d'ajudar a la Fundació a comprar el robot pediàtric "Lokomat" que pot ser de gran ajuda per als pacients a qui la Fundació defensa.
L'obra va ser entregada setmanes després pel mateix autor al President de la Fundació, qui la va entregar a la Diputació. El valor era de 2300 €. Passat algun temps, la Diputació es va adonar que no podien fer una donació directa a la Fundació, i que per tant, el que calia era comprar l'obra a l'autor i que este entregués l'import a la Fundació. L'autor facturà, però mai no va arribar a cobrar. Posats en contacte amb la Fundació ens confirmen que no han rebut els 2.300€.
Així que vull agrair a Vicent Sales la seua proverbial actuació que ens ha permés saber dues coses. La primera és que segons ell a la Diputació tenen una peça propietat municipal, sense cap acord de cessió, i que ja poden anar tornant. I la segona, que s'han quedat una segona peça, que havia de servir per a ajudar a la Fundació Borja Sánchez amb 2.300€, que no han pagat, i que a sobre la peça no apareix. O n'hi ha dues al despatx de Sales?
No sé si se'n diu apropiació indeguda a estes accions. La deslleialtat institucional de la primera peça no ens sorprén, no és el primer cop. La segona és encara més reprovable moralment, sobretot perquè el PP de Sales, a l'ajuntament presentava mocions fent demagògia amb la Fundació, quan l'ajuntament no té cap relació administrativa amb l'Hospital Provincial, mentre en confisquen l'obra i el seu import.