03 de setembre, 2016

"CORTINA ESQUINÇADA" Levante EMV 03.09.16

En anglés la pel·lícula es deia "Torn Curtain", i ací, clar, en l'Espanya monolingüe que somnien els defensors d'un fals trilingüisme (com fórmula per acabar amb el valencià) es va dir "Cortina rasgada". Si ara la feren a la tele, també se'n diria de "Cortina rasgada", així en castellà, perquè no tenim televisions en la nostra llengua. La va tancar el govern de la Gürtel i el del Botànic encara no l'ha obert. "Cortina esquinçada" explica la història d'un científic americà que suposadament es passa a l'Alemanya de l'Est però en realitat el que vol és piratejar informació sobre armament nuclear, per tornar als EUA. El títol fa referència al que es coneixia com a "teló d'acer", que separava un costat d'Europa de l'altre.
El PP es passa el dia parlant de què el govern de la ciutat no fa més que cortines de fum. Li diuen cortines de fum a les denúncies contra la seua gestió, que no poden rebatre. No han explicat on són els quadres que falten, ni perquè no estan inventariats i catalogats els que "sobren". No han donat explicacions del desgavell editorial. No han pogut desmentir, malgrat les amenaces de dur-me als tribunals, la veritat empírica del fet que ells van retallar la neteja viaria, fent desaparèixer l'arruixat dels carrers i reduint la neteja en barris perifèrics. Tinc el dossier tècnic que els advertia de les conseqüències. No han sabut com explicar els diners malbaratats en publicitat i maquetes de projectes que mai no s'han fet. El desastre urbanístic. Tot això per a ells és una cortina. En realitat a ulls d'ells sí que ho és. Espessa, ataquinada, massissa, d'una densitat inusual, pètria, plombada, d'una opacitat impensable. És la cortina darrera la que intenten amagar-se. Els seus articulistes escriuen no per desmuntar les nostres denúncies (ni en saben ni poden), no per ampliar l'espectre social que han perdut... No. És tot simplement per intentar no tindre més fugues. És com Bonig pegant crits a les Corts "soy muy de derechas", "la Tacher me pone" i eixes coses, ella és fatxa desacomplexada, i els d'ací ho intenten. No fan articles, fan pasquins. No fan intervencions, fan arengues. Material de guerra. Freda. Com a la pel·lícula.
Això sí la cortina està esquinçada, estripada, esgarrada la cortina deixa veure la realitat. Ens diuen incapaços, inútils... Diuen sense cap argument que ho avale que no sabem governar, que no hem fet res, que només parlem i parlem...
Però els aturats tenen un bo per viatjar amb l'autobús. El TRAM ha augmentat les prestacions (que estaven incloses al contracte i el PP no va reclamar), hi ha una línia nocturna per primera vegada. Les colònies d'estiu tenen més usuaris que mai. La inversió amb diners propis d'enguany supera el sumatori de la darrera dècada popular. El servei del 010 s'ha ampliat amb el whatsapp, el servei de manteniment de la ciutat ha fet un salt d'una dècada amb la geolocalització. En transparència i govern obert hem posat a l'abast de la ciutadania una immensa quantitat d'informació, en general reutilitzable. El salt és tan gran que no només ens posa d'exemple la Conselleria del ram a tot el país, sinó que la FEMP ens demana que anem a Madrid a explicar-ho, o la UOC posa Castelló com a exemple a estudiar als seus cursos. S'ha invertit més de mig milió d'euros en els col·legis de la ciutat contra els zero que havia invertit el PP els darrers anys. S'han creat 43 llocs de treball amb els Jornals de Vila, i més de 30 amb l'ampliació del contracte de neteja de la ciutat. Som la quarta ciutat de l'estat amb menys factures pendents de pagament. Hem reduït el deute amb els bancs. L'oferta cultural de la ciutat ha millorat en qualitat i quantitat, tant és així que la Diputació que no inverteix en Castelló, intenta competir en eixe àmbit malgrat no tenir competències, com un a prova de la frustració que genera que este govern els pose en evidència. Gent gran, esport, hem posat ordre als habitatges propietat municipal... Un no parar de forats a eixa cortina que més que distreure de la realitat, com pretenen, és el seu amagatall. El seu teló d'acer, on l'antic règim intenta protegir-se del progrés d'un Castelló que han deixat fet un nyap.