04 de febrer, 2017

"UNA BOSSA DE PLÀSTIC" - Levante-EMV - 04.02.17


Fa alguns dies, algunes setmanes potser, que voldria alçar el dit perquè la mestra em mire i em pregunte a mi. Però com no vull paréixer un setciències, no gose a fer-ho. Espere que la mestra pregunte a qui li correspon. En este cas al meu company Enric Porcar, i com era d'esperar, respon amb solvència a la pregunta. Jo diria que respon anant per nota. Molt bona nota. Però ara que ja ha contestat qui havia de fer-ho, i que la meua opinió no podrà interpretar-se ni com tutela, ni com ímpetu de saberut, m'agradaria dir la meua. 
He llegit i escoltat algunes crítiques, que no s'aguanten. No s'aguanten en general, i en el cas del PP, a més a més, són malicioses, falsaries, cíniques. Perquè el PP sap que són mentida. Ho sap. Però fa de la mentida discurs. El portaveu adjunt deia esta mateixa setmana que el procés explicat per Porcar és el que sempre havia usat el PP. D'això ara se'n diria que intenta crear una "postveritat", però l'adjunt és un polític d'estil tan antic, que tot simplement diu una mentida.
Les presidències dels Patronats Municipals estan, per norma legal, classificades com de lliure designació. És a dir, el regidor delegat pot triar a qui considere oportú, sempre que complisca una de les dues condicions següents: ser funcionari públic amb una determinada categoria laboral, o ser un professional de reconegut prestigi.
Per exemple, al Patronat Municipal de Turisme, el PP hi va nomenar a un periodista que ni tan sols era especialista en periodisme turístic o de viatges. Crec, que posteriorment, va cursar estudis de turisme. Ell, a qui tinc afecte personal, es reclama com a poc, coautor del projecte original de la Ciudad de las Lenguas. Quan el PP se'n va cansar el va fer fora, i va nomenar a un advocat sense cap vinculació al turisme. El mèrit era haver estat cap de llista del PP a Morella, condemnat a perdre contra Ximo Puig. Roma no paga traïdors, però el PP paga candidats amb diners públics. I ací ho deixe, perquè per desgràcia hi ha raons potents, per no allargar este cas.
Al Patronat Municipal d'Esports Marta Gallén nomenà Gerent a un funcionari del mateix Patronat. Un excel·lent tècnic, al que renovà la confiança Vicent Sales, i tinc el convenciment que la decisió no hi va pesar la relació personal. També li renovà la confiança Carrasco. Porcar, en canvi, va valorar que tindre buida la plaça de Director Tècnic que és la que té en propietat el funcionari era una pèrdua de valor, i que millor cobrir la vacant de Gerent, i sumar esforços. I en la línia del que creu Compromís, va obrir la provisió de la plaça a lliure concurrència, a concurs de mèrits. Clar que Porcar té dret a triar el candidat que considere oportú. I és cert que el representant de Compromís al Patronat des del 2011, Llicenciat en Educació Física, tenia un perfil professional excel·lent, tant, que la mateixa senyora Carrascó l'alabà en un ple municipal. Però... I si encara hi ha algú millor? 
Per això es va fer un concurs de mèrits, i una selecció en la qual no ha participat cap polític. Ha estat una representació d'alts funcionaris de la casa qui han redactat un informe sobre els mèrits i debilitats de cada candidatura. Sobre eixe document, el Regidor ha elaborat un informe justificant la seua elecció definitiva. Així ha estat la cosa. Un procés modèlic, en consonància a la darrera instrucció que en esta matèria ha publicat el Consell.
Hi ha una cosa que no ha funcionat bé en tot això, és cert. I és l'intent del PP de contaminar el procés, l'intent de pressionar i condicionar els alts funcionaris amb declaracions públiques. Això no ha funcionat bé, perquè els funcionaris han actuat amb rigor i no s'ha deixat pressionar. 

Acabat el procés, quan va transcendir el nom definitiu, sense anar a consultar cap dels dos informes que estaven a la seua disposició en el Patronat, el PP tornà a eixir en tromba amb les seues crítiques fanàtiques. I de res no em valen les llàgrimes de cocodril. Els comentaris en privat de què el candidat és excel·lent, però que han de fer eixe paperot, perquè la política... No. Això no és la política. Ací qui ha fet política ha estat Porcar. Perquè la política és prendre decisions argumentades i amb transparència. I garantint la valoració del mèrit i la capacitat. També per als càrrecs de lliure designació. El que ha fet el PP no és política. És una altra cosa que si és de gos es recull amb el títol d'este article.