02 de desembre, 2017

"SÓN EIXA GENT" - Levante-EMV 02.12.17


Sabeu? El PP que porta una proposta a les Corts per crear una Inquisició que ataque la llibertat de càtedra i vigile als i les mestres per evitar un pretés adoctrinament, és el mateix que diu que el valencià ve de l'iber i que Espanya és la nació més antiga del món. És el que creu que es pot dir "maera" i que gairebé no s'hauria de dir nogensmenys. El que creu que els filòlegs són magufos, i el que fa de qualsevol indocumentat magufo un filòleg. És el mateix que va tancar Canal 9 i que ara s'oposa a què obrim un canal nou.

És el que s'ofén quan a l'escola es parla del Rei En Jaume com forjador d'un nou Regne, diferent de tots els regnes coneguts. Però que aplaudeix amb les orelles quan expliquen que Guzman el Bueno va llençar el seu punyal perquè mataren al seu fill abans de rendir la plaça. És el que li lleva tot valor històric al quadribarrat Penó de la Conquesta, però compra sense preguntar tot allò de Marina Pineda brodant una bandera que mai no va tocar.

És eixa gent que sap qui era José Blas Molina, o Daoíz i Velarde, però ignoren qui va ser Vicent Doménech. Saben el que passà el 2 de maig de 1.808 a Madrid, però desconeixen que va ocórrer el 24 d'aquell mes a València. Saben que Goya va pintar allò del dia 3 al Principe Pio, però ignoren què va ser i que va fer la Junta Suprema del Govern del Regne de València.

És el mateix que ix al carrer a manifestar-se al costat de les escoles catòliques reclamant diners públics per al seu adoctrinament formal. Aquell que permetia duplicitat de nòmines de professors confessionals i doctrinaris de religió. El que aplaudeix a Cañizares, i creu que Leonardo Boff és un personatge de Disney. Amic de Goofy, per a més senyes.

El que creuen que posar els noms dels carrers en valencià a Castelló és improcedent, i el que porta als tribunals la retirada dels noms del franquisme a Alacant. Perquè que creu que potenciar la llengua pròpia és adoctrinar, i homenatjar el franquisme és respectar la història. La que volen oficial. La de "por la gracia de Dios".

És el que instal·lat en el "no a l'adoctrinament" exigeix que les institucions munten pessebres cristians a la porta dels ajuntaments, que els càrrecs públics vagen a les cristianes processons, i que sone l'himne d'Espanya al pas de qualsevol imatge de Sant o Santa, amb una vida poc o molt pia.

Escolten a Francisco i fan callar a Raimon. Aplaudeixen a Arturo Fernández, obvien i desprecien a Mercé Sierra o a Manuel Puchades. No coneixen el teatre de Carlos Alfaro, ni les escultures de l'Andreu Alfaro, però han sentit parlar dels vestits d'Agatha Ruíz de la Prada, i instal·len les creïlles còsmiques de Ripollés allà per on passen. Creuen que Nacho Vidal és la polla, però no saben que es va criar a Énguera. Ignoren el Petrarca i ignoren moltes coses, les Estances de Riba... Però això sí, coneixen bé les Rimes de Bécquer. Mai no llegiran a Marc Granell, ni recomanaran un delicat poema de Teresa Pascual, però són followers de Pérez Reverte. Són aquells als qui els hi molesta una muixeranga quan ixen de classe de sevillanes. Són el PP. El partit més votat.

1 comentari:

Jordi ha dit...

Enric, al PP i a Ciutadans no els molesta que s'adoctrine a les aules. Allò que els fot és que no s'hi adoctrine com ells voldrien.