13 de gener, 2018

"LA CARA I LA CREU"- Levante-EMV - 13.01.18

La dreta té una obsessió amb la simbologia religiosa, que casa poc i malament amb un estat aconfessional. Però sobretot, casa malament i poc amb el seu discurs de pretendre que són els altres els qui tenen obsessions amb les creus i els símbols religiosos. El Nadal del 2015, el primer del govern de progrés després de 24 anys de desgovern de la dreta radical, confessional i incompetent, el PP va encetar una campanya histèrica i falsaria, inventant-se que no hi hauria la tradicional representació del Betlem a la porta de l'Ajuntament. Si no hi hagués estat, no passaria res, absolutament res; però el cert és que hi era. I el PP és tan profundament ridícul, i està tan instal·lat en la mentida i l'odi, que continuava fent la campanya, fins i tot amb el Betlem de cos present. L'única explicació que se'm va ocórrer és que no sàpiguen exactament que és la representació d'un Betlem, perquè ells sempre han estat més de Pessebre. Ja saben que vull dir.

Ara estan instal·lats en una polèmica perquè el Govern de la ciutat, dins de la remodelació del Parc Ribalta, i d'acord amb el que diu la Llei de la Memòria Històrica, ha decidit retirar la Cruz de los Caídos que s'hi va incrustar els anys 40 per a major glòria del franquisme. Eixe règim dictatorial, que el PP s'ha negat a condemnar reiteradament. Cert és que el primer consistori democràtic, va decidir canviar-li i el nom i dedicar-lo a «les víctimes de la violència». Bé, doncs un signe religiós no pot representar a totes les víctimes, per la senzilla raó de què hi ha víctimes de diferents confessions, o aconfessionals que no s'hi senten representades.

Ací potser caldria recordar que la ciutat té un altre monument dedicat a les víctimes de la violència que s'instal·là en època del PP. Cert que amb llargues polèmiques sobre la legalitat del que es va considerar una «millora d'obra», sobre la ubicació, sobre el cost d'instal·lació... Però obviem tot això. El cert és que el respecte del PP per les víctimes de la violència tendeix a zero. Com s'explica sinó que aquell homenatge monumental s'haja quedat en la meitat? Mans enlaire, sí, però els coloms han volat. Ni per solidaritat d'espècie entre gavinots i coloms, es van molestar en resoldre el tema. Allí queda a la rotonda, com a memòria del seu cinisme majúscul.

D'altra banda el PP troba il·legítim que el govern democràtic de la ciutat prenga la decisió de retirar la Cruz de los Caídos, però van trobar del tot legítim gastar-se un dineral inútil en fer capelletes inservibles i mai usades, en el camí de la Magdalena. O ordenar que es retirés la placa donada per Moros d'Alqueria, recordant que hi ha una església a Castelló construïda al solar on hi va haver l'antiga mesquita de la ciutat. Tenien por, van dir públicament, de què els musulmans de la ciutat reclamaren l'espai. S'ha de ser tararot, com a poc.

Ara la nova falsa polèmica ve a compte del mapa de geolocalització de la ciutat, que vaig presentar en gener del 2016. L'instrument informàtic ofereix algunes icones per assenyalar llocs d'interés. Els espais religiosos es van marcar amb una lluna, perquè per als centres mèdics s'havia gastat la creu. Ara, just dos anys després, el PP se n'ha adonat, i ha confós la mitja lluna creixent que apareix als mapes, amb la mitja lluna minvant que identifica l'islam. En tot cas ja s'ha canviat per l'octàgon, símbol internacional de la pluralitat religiosa, per evitar interpretacions malicioses i hipòcrites per part de l'integrisme religiós del PP.

Recorde que en un programa de TV vaig tindre l'ocasió de fer-li una pregunta al que aleshores era el seu president provincial. Li vaig preguntar si quan feia la renda posava la creueta a «església catòlica» o a «assumptes propis». Anys després el Jutge va sentenciar que a «assumptes propis» i l'envià a la garjola. I el PP no ha canviat massa. Usen les creus per a assumptes propis, en este cas electorals. I és que tenen molta cara. Són la creu que arrossega esta ciutat.

BONUS TRACK. Després està el gran Vidal, de Ciudadanos, que es vol apuntar a la festa i fa un comunicat dient que l'octàgon és una Creu de David, que supose deu voler dir Estel de David. És el que passa quan vas a "rebufo", que acabes "rebufat".