20 d’octubre, 2018

"CERVESES" -Levante-EMV- 20.10.19


No sé si els hi ha donat temps a vore'l abans que la pròpia casa el retirés, però Cervezas San Miguel havien començat a emetre a les televisions un anunci on, sobre un plànol general de la ciutat, una joveneta deia: "...todo el mundo se reune aquí, viene ser siendo (sic) las Naciones Unidas del OcioHay una comunidad noruega muy importante, una comunidad inglesa también, tienes pubs irlandesestienes comida índia... La única Herriko Taberna que hay fuera del País Vasco está aquí en Benidorm. ¡Poca Broma!" .


L'anunci es deia "Siempre es verano en Benidorm", i la fàbrica de cerveses ha fet un comunicat demanant disculpes i anunciant que l'havia retirat. L'explicació absolutament surrealista és "en ningún caso hemos pretendido banalizar el terrorismopero entendemos el malestar que ha podido generar esta pieza creativa y lo lamentamos". Ningú no sembla haver fet una connexió mental entre un Pub irlandés i l'IRA, ni ningú sembla temer que si entra a un restaurant indi puga ofendre terriblement als sikhs. Però clar l'associació basc=terrorisme és molt facilona. Quasi tan facilona com immoral i indecent. L'extrema dreta ha felicitat públicament la decisió. I això que esta setmana, en una entrevista quan li preguntaven a Isabel Bonig per algun grup de música en valencià, ella va contestar que era més del rock radikal basc. Francament, un se la imaginava més de la "mariconez" de Mecano. Em costa imaginar-la taral·larejant "Huele a esclavo de la leyzipaiosiervo del rey, / lameculos del poder, carroñero coronel. / ¡Explota zerdoDejarás de molestar. / ¡Explota txotaSucia rata morirás", de Soziedad Alkoholika.



Cruzcampo, Guinness, Buckler i Amstel pertanyen a Heineken España, qui segons es va denunciar impedien el pas al seu festival a qui dugués samarretes grogues per identificar-les amb la campanya per l'alliberament de presos i preses polítics catalans. Més directes han estat les marques promotores de l'Oktoberfest de Barcelona, les quals han donat instruccions als equips de control d'accés de no permetre l'entrada de gent amb llaços grocs. Este maig passat es va saber que la Sala Amstel de València (Heineken), havia anul·lat el concert ja anunciat d'Ebri Knight i Herba Negra per motius polítics i ideològics.



Així està la cosa! No seré jo qui cride a fer cap boicot a ningú, entre altres coses perquè jo no en bec de cervesa, però per si és de l'interés d'algú, diuen que la gent de Castelló Beer Factory, fan una bona cervesa artesanal de casa nostra. El que sí que dic és que això s'està convertint en insuportable, i sobretot, en incompatible amb un règim de llibertats.



La persecució ideològica és el fracàs de la democràcia. Un de tants fracassos d'esta democràcia construïda sobre una feble estructura que és la transició. Un procés en el qual l'esquerra va acceptar els postulats de la dreta (monarquia, simbologia, lliure mercat, pes institucional d'església, exèrcit com garant de les essències pàtries, etc) i la dreta va acceptar no seguir tancant a la presó a l'esquerra. I eixe pensament totalitari ha viscut larvat en la dreta parlamentària, i especialment en la social. I ara, quan es sotmet a l'estat a una prova de tensió, t'adones que no aguanta. Que aflora la persecució ideològica. El PP local per exemple, perseguint funcionaris per la seua ideologia, com McCarthy, com Erdogan, com Stalin. Ciudadanos perseguint al PP, perquè li sembla que no persegueix prou ni a prou gent. La radicalització ideològica i antidemocràtica de la dreta, és de tal magnitud que ha calgut alimentar un grupuscle estèticament més radical, per a fer vore que no estan a l'extrem. Deuen estar encantats de l'estratègia, i segur que fins i tot brinden plegats. Amb cervesa.