Acabe de tornar d'Itàlia on he participat en un seminari sobre la digitalització i la seua implicació sobre l'ocupació i els serveis públics d'ocupació. I clar, m'ha resultat inevitable fer la gracieta d'allò més fàcil del títol. Tot i el risc que algú em recorde que a la pel·li, uns malandrins volien furtar un tresor.
Hem estat convidats, perquè l'any passat a València, vam signar un acord de col·laboració entre LABORA (aleshores encara SERVEF) i el servei públic d'ocupació de la província autònoma de Trento. En este acte, hem aprofitat per sumar a l'acord al LANBIDE, que és el servei públic basc.
L'altra gracieta que tenia preparada era sobre el Concili de Trento, que allà pel XVI era una ciutat lliure regida per un príncep-bisbe (com un dels coprínceps d'Andorra ara). Aquell Concili no serví per reunificar la cristiandat, però va generar una profunda i necessària catarsi. Més enllà d'establir un ritu unificat, potser el més important fou que abordà la reforma de l'administració eclesiàstica.
Òbviament nosaltres no pretenem en absolut unificar el món dels serveis públics d'ocupació. Fracassarien com ho feren ell en la unificació de l'expressió pública de la seua fe. En canvi sí que compartim la vocació i determinació d'abordar la reforma de l'administració en matèria d'ocupació.
Al cas valencià ho estem fent fa tres anys. Tenim alguns resultats, hem passat de ser el servei públic que menys intermediava en contractes, a estar per damunt de la mitjana espanyola. S'ha reduït a menys de la meitat la diferència entre l'atur registrat i la taxa d'atur EPA, com a conseqüència de l'increment de la confiança de la població en el servei públic. Tornen a trobar-nos útils i per això molta gent aturada que abans buscava faena per altres mitjans, ara s'inscriu a les nostres oficines. Saben que els hi podem oferir, formació, orientació, i que des de l'inici de la legislatura ja s'han creat més de 184.000 llocs de treball.
I tot això és fruit de realitats com l'increment de convocatòries d'ajudes a l'ocupació, o l'increment del pressupost en un 66'5% des del 2015. I malgrat les mentides del PP, un increment en l'execució d'eixe pressupost creixent, que des de la nostra arribada al govern ha millorat en 12 punts percentuals.
Però no és suficient, i de la mà de les universitats de València i Trento, els nostres dos serveis públics, més el basc, hem posat en marxa esta segona trobada, la primera la vam celebrar l'any passat a València, per compartir experiències, i analitzar conjuntament la situació laboral als nostres tres territoris. Tres territoris autònoms de l'Europa comuna.
Tant la província autònoma de Trento, com el País Basc, que gaudeixen d'un millor finançament que nosaltres, i de taxes d'atur inferior a les nostres, ens van demanar informació precisa sobre alguns dels nostres programes, perquè els troben, i són paraules d'ells, "innovadors, valents i efectius", i tenen interés a importar-los. Després del suport de l'OCDE, del Comité de Regions, dels organismes de la UE, i del Ministerio que ens ha demanat explicar algun dels nostres programes a unes jornades per als governs autònoms que es celebraran a les Canàries, este suport que ens emportem des d'Itàlia, ens dóna més ganes encara per seguir amb la transformació del Servei Valencià d'Ocupació. Seguim.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada