12 d’octubre, 2019

"L'ACTUALITACIÓ INFINITA" - El Mundo - 12-10-19

Els valencians vivim en una instal·lació permanent d'una actualització Windows. Els qui ho han patit segur que saben del que parle. L'ordinador no funciona massa bé, i et baixes la darrera actualització que t'hauria de permetre un millor rendiment, i un increment de l'eficiència i l'eficàcia del sistema. I quan li dónes a intro apareix un rellotge que diu que trigarà aproximadament una hora i 27 minuts. I a tu et sembla realment excessiu, perquè ja fa temps que Windows havia d'haver actualitzat la darrera versió, què havia deixat de ser operativa. Però bé, vas mirant el rellotge que marca el progrés de l'operació. 1 hora 21 minuts.

I mentre això va en marxa, tu et preguntes si no t'aniria millor amb un Mac. I el rellotge continua. 1 hora 11 minuts. I després 58 minuts, i 46, i tu estàs com hipnotitzat mirant, perquè mentre esperes que s'instal·le l'actualització tu no hi pots fer res. L'ordinador està bloquejat, no pots escriure un text, no pots llegir correu, no pots fer una cerca d'informació. Absort, immòbil, mires el rellotge. 32 minuts, 26. Si ho han viscut, segur que coneixen la sensació. Tot aturat esperant que una força invisible resolga per fi el problema. Sensació d'injustícia. Frustració. 17 minuts. I de cop i volta... De nou 57. Però... Però si anava baixant, si quedava poc més d'un quart d'hora! I ara una altra vegada 57 minuts? I mires astorat la barreta que marca la progressió i veus que torna a baixar fins a senyalar que només queden tres minuts, i quan ja sembla que ho tens a tocar, torna a dir que encara en falten 23. Avant i arrere. Sense cap sentit, sense cap explicació, sense cap lògica, i tu, que has pagat de sobra i per avançat el servei, bloquejat i sense poder fer res. Desesperant. Això quan no et toca reiniciar. Apagar i tornar a començar.

Això és el que passa amb el nostre dèficit fiscal. Que la valenciana és l'autonomia més injustament finançada ja no ho discuteix ningú. Que aportem molt més del que rebem és un fet. Que som l'única autonomia pobra que aporta, una evidència científica. Que l'actualització del sistema ens la porta prometent el bipartidisme històric del PP i el PSOE fa dècada i mitja una lamentable realitat. I quan sembla que ja està, torna a començar l'espera. Legislatures bonsai. Dissolució del Congrés quan tocava parlar del finançament. Governs en funcions.

Hi ha una paràlisi absoluta en este tema. I les noves eleccions les ha decidit el PSOE per a reforçar el bipartidisme. Precisament el culpable que estem com estem. Personalment crec que només més Compromís permetrà actualitzar el sistema.

1 comentari:

Joan ha dit...

Quanta raó tens!, Enric. Ara bé, cal fer més pedagogia. Cal explicar ben clarament a tots els ciutadans valencians, a tots, que els valencians estem injustament infrafinançats i per què. Què significa tindre menys diners per als hospitals valencians, menys diners per als col·legis valencians, menys diners per als dependents valencians, menys diners per a les infraestructures valencianes, i un llarg etc... Que cap ciutadà valencià, cap ni un, no ignore la realitat. I després, que cada ciutadà vote en consciència. Que tots i cadascun dels ciutadans valencians entenguen què significa votar PP (7 anys de Rajoy sense cap reforma del finançament autonòmic) i què significa votar PSOE (el finançament actual dels valencians és el que va decidir Zapatero, i Sánchez ja ha dit que no té cap pressa en reformar-lo).

Ja ho va dir Enric Morera fa anys: la Generalitat hauria de tindre la coresponsabilitat fiscal, és a dir, la capacitat de recaptar nosaltres mateixos tots els nostres impostos. Ja som prou majorets per a poder fer-ho. No hem d'esperar que Madrid ens done res. De fet, els bascos i navarresos ho fan. Si els bascos tenen el cupo, per què no també els valencians? Que els valencians som inferiors als bascos? Volem la clau de la caixa!

Som plenament conscients d'açò tots i cadascun dels ciutadans valencians? S'ha explicat prou bé a tothom? Tothom n'està ben informat?

EcoDiario: "Compromís propone un nuevo modelo de financiación que "parta de cero" y "verdadera corresponsabilidad fiscal" (19/04/2013)
https://ecodiario.eleconomista.es/espana/noticias/4763014/04/13/Compromis-propone-un-nuevo-modelo-de-financiacion-que-parta-de-cero-y-verdadera-corresponsabilidad-fiscal.html