28 de març, 2020

"FROZEN" - El Mundo - 28.03.20

Garicano és un economista liberal, que ha caigut del cavall camí cap a Damasc. Ara propaga amb passió la fe keynesiana en un explícit reconeixement que l’única mà capaç de regular el mercat és la intervenció pública. Manté que des del punt de vista econòmic, això que estem vivint és una absoluta novetat, no equiparable a anteriors crisis, i que és més aviat una congelació. Interessant. De fet, els ERTOs no són un comiat, sinó una suspensió temporal de la relació laboral. És a dir, el contracte queda congelat, fins que escampe la boira esta. I quan això passe es descongelaran i tornaran al seu lloc de treball. 
La congelació d'aliments és una tècnica de conservació per l'aplicació intensa de fred capaç de detindre els processos bacteriològics i enzimàtics que els destrueixen. Bàsicament podem dir que la matèria orgànica es compon d'aigua i de matèria seca. En congelar un aliment, només es congela l'aigua que conté, per això un dels factors a tindre en compte en el procés de congelació és el contingut d'aigua del producte. En funció de la quantitat d'aigua es té la calor latent de congelació, que és la quantitat d’energia alliberada per una substància química per tal d’aconseguir un canvi d’estat i sense variar la seua temperatura. Seria la quantitat de calor bescanviant durant la transició entre els dos estats, i depén principalment del tipus de substància. 
Sabem que el més correcte és congelar un aliment cru com més aviat millor, a ser possible en el moment àlgid de la seua maduració i sempre correctament ben aïllat. I tot i això, alguns aliments no es congelen bé. Convé recordar que la congelació té un temps límit en funció del producte, abans que perda el gust o fins i tot que puga ser insegur menjar-lo.
I probablement amb l’economia passe el mateix. Si està massa temps congelada, ja no serà segura la seua descongelació. Haurà perdut totes les proteïnes, tots els nutrients. No tots els sectors es poden congelar amb idèntica facilitat, i per tant, tampoc descongelar. Descobrirem que molts tenien més aigua que substància, i suportaran malament este període. Contra més dure l’era glacial, més productes perdrem. Per això també era molt important haver congelat tot des del primer dia. Quan tot estava fresc, quan encara no havia començat a fer-se malbé. Hagués estat traumàtic, però més curt i més segur. La contaminació s’haguera contingut. El desgel haguera estat més dolç i tindríem més aliments.
També per combatre el fred, ens tornarem a abraçar.