11 d’abril, 2020

"BOTS I REBOTS" - El Mundo- 11.04.20

Esta setmana ha passat una cosa fascinant a Twitter. Un jove civeractivista de la dreta més dura va tindre una idea i es va recolzar en un col·lectiu que es fa dir “Team Facha” per dura-la a terme. La cosa era senzilla, llançar des d’un bon grapat de perfils vinculats a les dretes, un parell de hastags provocadors #GobiernoDimisión i #SánchezSepulturero. El text però, tenia la maliciosa característica de contenir el que semblaven ser errades mecàniques i símbols inintel·ligibles. Simulàven ser bots.
Això dels bots per contaminar les xarxes, és una pràctica molt estesa. Trump la coneix bé, i ací sense ser patrimoni exclusiu seu, la dreta i l'extrema dreta, l'han adoptat amb fruïció i entusiasme. I com l'esquerra és sovint gregària i en xarxes actua com una rabera, de seguida va començar a tirar d'eixa trista superioritat moral que de vegades l'adorna i a fer mofa i befa de les dretes, dient que els hi havien fallat els bots. Se’ls llegia cofois d’haver destapat les perverses maquinacions dels conservadors. També ho van fer bona part de l’star system periodístic progre, i fins i tot algun ministre.
Però quan això ja havia agafat una dimensió quasi pandèmica a la xarxa, va aparéixer la reacció. El “Team Facha” va destapar la impostura, i va posar en evidència que tot havia estat una trolejada mítica, que s'havien conjurat fent-se passar per bots, per enganyar a l’esquerra i provocar la reacció. I aleshores començà la remuntada. Des dels comptes de la dreta van començar a enfotre’s a la cara dels que els hi deien rucs, perquè suposadament havien pogut demostrar que eren bots maliciosos. La ultradreta ho va fer tan bé, que arribà el gir de guió definitiu. El troleig era tan massiu, i tan creïble, que Twitter se'l va empassar i va tancar manu militari, els comptes dels activistes de la dreta, convençuts que realment eren bots. Més de 300 comptes tancats en un minut.
Em sembla una metàfora bellíssima de la vida a les xarxes, i ho dic jo que en sóc un usuari prime! Però és que també em sembla una metàfora traslladable a la vida analògica, i ara amb tota la pressió que estem vivint sanitàriament, emocionalment, econòmicament, es fa més evident. Una batalla d'eslògans per engoril·lar als convençuts, per confrontar-se virulentament amb l'adversari, sense importar l'ètica, ni la veritat. Estan disposats a semblar idiotes funcionals, a canvi de poder demostrar que l'adversari encara ho és més. Spoiler: no ix bé.