01 de maig, 2021

"EXAMEN DE CONSCIÈNCIA" - El Mundo - 01.05.21


1- Presenta la teua batalla com una croada entre el bé i el mal. No menciones allò que tu guanyes. A contra, presenta la teua candidatura com un suprem sacrifici.

2- Busca un eslògan grandiloqüent. No importa que no tingues un projecte per portar la teua promesa a terme.

3-Presenta als teus electors com a víctimes a les quals altres vénen a llevar-los el que havia guanyat amb la merescuda suor del seu front.

4- Practica la política de l'odi. Assenyala els presumptes culpables i compromet-te a eliminar-los.

5- Per minar a l'adversari, tot s'hi val. Sobretot, insinuacions falses.

6- Si pregunten les fonts de les teues acusacions, respon amb vaguetats: "tothom ho sap", "ho van dir a la tele..." Si t'enxampen, tira-li al teu adversari la culpa d'haver creat la faula.

7- No dediques esforç a crear programes, legislar o governar; sinó a comparéixer en mitjans i xarxes socials. La teua força és a les teues promeses i acusacions, no en els teus èxits.

8- Infon entre els teus seguidors la por als teus adversaris i incita'ls a realitzar accions per acovardir.

9- No condemnes mai les amenaces que els teus coreligionaris llancen als teus adversaris. Arregla't per assegurar que no provenen de tu, però insinua que alguna cosa hauran fet estos individus per meréixer-ho. Defensa't dient que ells tampoc et demanen perdó quan t'insulten.

10- Apodera't dels símbols d'identitat del teu país (bandera, exèrcit, rei, víctimes del terrorisme...) Fes-los servir fins a l'avorriment, de tal manera, que al teu adversari li arribe a resultar incòmode associar-se amb ells.

Ara et demane de fer un exercici honest. Reconeixes en el partit al que votes acompleix amb tots o alguns d'estos manaments? Doncs estàs votant a Bannon, l'estrateg de la ultradreta que va dur a Trump a la Casa Blanca, i que finalment va ser apartat de l'equip, perquè fins i tot a Trump li semblava racista. Això no obstant, no li va impedir indultar-lo i deixar-lo eixir de la presó on va fer cap per haver robat fons d'ONGs.

Tampoc no és res pròpiament nou, Steve Bannon revisa (i empitjora) els trenta-huit estratagemes de Shopenhauer per tindre sempre raó. I és que l'art de la discussió és l'art de la guerra: l'únic que compta és la victòria final per molt falsos o equivocats que siguen els teus arguments. La millor arma de destrucció massiva que tenim per esta guerra és el llenguatge.

Si dones per bo este darrer enunciat, tu també votes a Bannon.

1 comentari:

Joan ha dit...

Magnífic article, Enric, et felicite. Potser els valencianistes també hauríem de fer un examen de consciència.

1. Reivindica les províncies.
Mónica Oltra: "València és una gran capital de província."
Roda de Premsa del Consell de la Generalitat, 9-4-2021, Minut 29:36
https://www.youtube.com/watch?v=QXRlUVqL94Q

2. Nega l'Estatut. Ni nacionalitat històrica (article 1.1.). Ni País. Ni Regne. Ni tan sols Comunitat. És molt senzill. Digueu-li Regió.
"Region of Valencia", la marca turística de promoció internacional
de l'Agència Valenciana de Turisme que continua generant crítiques

https://actualitatvalenciana.com/region-of-valencia-promocio-internacional/

3. No digues que el teu partit és valencià.
Més Compromís (valencià?) (andalús?) (portugués?) ...

Tens raó, Enric. La millor arma de destrucció massiva que tenim és el llenguatge. En aquest cas, d'autodestrucció.