29 de desembre, 2006

"UN PERIÒDIC EN ROMANÉS" Levante-EMV.28.12.06


L'altre dia vaig dinar amb un grup d'amics, i van dur una convidada. Una professional de la comunicació, que ha vingut a treballar a Castelló, perquè serà la responsable del departament de publicitat d'un nou periòdic.
Si. Han llegit bé. Un nou periòdic local. En este moment, si no vaig errat, a Castelló s’editen quatre diaris. Cal sumar-hi dos gratuïts diaris, i un altre setmanal.
I ara, el mes de gener, n'apareixerà un de nou. Des del punt de vista de la pluralitat informativa, benvingut siga. Però u es pregunta si veritablement encara queda mercat per un nou periòdic setmanal, de pagament, i amb 40 fulls.
La resposta és senzilla. És un diari bilingüe romanés-castellà. Fantàstic. No tinc res en contra que el nombrós col·lectiu romanés tinga un diari propi, és el seu dret. Ara bé, no puc evitar fer una reflexió. Castelló tindrà abans un periòdic en romanés que en valencià, i això em sembla tot simplement indecent. No em molesta en absolut un diari en romanés, abans al contrari, me n'alegre. El que dic, es que trobe a faltar un diari en valencià. La llengua pròpia de la ciutat. Una llengua ensenyada a les escoles, i en la que estan alfabetitzats cada colp més castellonencs d'origen divers. Nascuts ací, a Tergoviste, a Marràqueix, a Lima o a Kíev.
Serà interessant veure quin grup inversor hi ha darrere de la nova capçalera. Perquè saben què? L'Ajuntament de Castelló que paga un gratuït setmanal no s'ocupa d'exigir un respecte per l'Estatut i la Constitució, i per tant, no fa res per potenciar l'ús del valencià als mitjans de comunicació públics. En cap. La web local està farcida de faltes l'ortografia dia si dia també. La nova televisió digital terrestre supramunicipal, pactada pel PP i el PSOE, oblida el valencià als seus estatuts. El Govern de la Generalitat, sense entrar en els patètics continguts de la radiotelevisió valenciana, no complix la llei de creació, que establia que havia de ser una eina de normalització lingüística, i tret dels noticiaris i poca cosa més, Canal 9 és com la televisió de Castella-La Manxa, més espanyola que el Cid Campeador.
Per tant, estem no davant d'un desinterés, d'una deixadesa de funcions per part del partit popular que governa ací i allà, sinó d'atacs directes a la nostra llengua, incomplint la llei, subvencionant associacions secessionistes, i ignorant dolosament i conscient el reglament de normalització lingüística municipal. I davant d'esta política despersonalitzadora i d'autoodi, torne a fer-me la mateixa pregunta. Quin grup inversor hi ha darrere del nou setmanari? És només una operació econòmica, d'altra banda ben lícita? Es a dir, uns inversors troben que hi ha una possibilitat de guanyar diners amb un diari en romanés? Ja vorem qui hi posa publicitat, quants diners públics s'invertixen en fer viable el projecte. Ja ho voran. Ja voran com l'Ajuntament de Castelló s'hi gastarà més diners en publicitat, del que mai no ha invertit en la normalització lingüística del valencià. Eixa és la reflexió, i eixa la queixa. No que aparega un periòdic en romanés, sinó que no en tinguem cap en valencià. I que els diners públics vagen abans al romanés que al valencià. I això ni és lògic, ni és just, ni és tolerable.

15 comentaris:

Anònim ha dit...

En serio?. Mira que hoy es el dia de los .....

Anònim ha dit...

Malgrat ser el dia dels innocents jo m'ho crec com també crec que l'Ajuntament pagarà bastant publicitat ( amb els nostres diners) per fer-se simpàtic de cara a possibles electors al partit que governa i mentrestant al valencià que li donen.......

Anònim ha dit...

Bueno, pensando que hoy es 28, puedo no creer la noticia. Pero pensando que el PP está con muchas ganas de seguir en la cocineta de la ciudad, creo que no está muy descabellada la noticia.

Que ¿quien será el inversor?, pues seguro que Jesús Montesinos estará al corriente de ello. Podríamos preguntárselo a ver que dice.

De otra parte, y no entro en la lengua valenciana, sino en la parte del gasto publico, me parece una indecencia si el AYTO. se gasta un duro en ese periódico. Que, a ver si se enteran de una vez, que integración no es vivir en otro país formando una Isla dentro de otra isla.

Lo bueno de todo, es que a mi blog, puede ser que le ayude poniendo la noticia de Se Buscan Testigos presénciales Rumanas leer enlace:

http://castellonopina.blogspot.com/2006/11/campaa-se-busca-testigos-p_116324983008143149.html


O a esta otra familia, que espera encontrar a su hija Alina Georgiana Arsene, de 20 años, leer enlace:

http://castellonopina.blogspot.com/search/label/P%C3%A1salo


Nada, cada uno barriendo pa su costao, pero hay costaos y costaos.

Felices fiestas.

Nomdedéu ha dit...

Felices fiestas.
Que quede clar que no és cap inocentada. Jo vaig dinar amb eixa persona, conéc personalment a qui serà directora del periòdic, etc. Vull dir, que efectivament possiblement hui no era el dia més indicat per publicar este post. O si... perquè ben mirat, sembla tan absurd, que alguna gent penseu que és una inocentada. I va i no. No ho és.

Anònim ha dit...

Castellon Opina, sobre el tema del valencià et puc dir que t'apliques la norma d'integració, i que ací des de fa molts segles es parla valencià/balear/català i que no s'integren els que parlen romanés snó els que fa 50-30 anys venien de Castella i no s'ensenyaven a parlar en valencià. Perquè encara que hi haja un Estat on la única llengua és el castellà també cal recordar que la llengua catalana estava ací des de abans del segle XIX i dels Reis Catòlics.

Anònim ha dit...

Estimat Enric:
Has donat en el clau en un detall sobre el que fa temps vinc reflexionant. En moltes ocasions he rebut critiques per parlar en castellà, quan modèstia a part, sóc dels pocs que indistintament utilitze un o altre idioma. No em dol que em critiquen per que se suposa que estas obert a això, sinó per que després aquesta critica no va dirigida per exemple al periòdics, que sens dubte, són una eina millor que la ràdio per a ensenyar a escriure i expressar-se millor en la nostra llengua autoctona. És dificil trobar textos en valencià. Si no recorde malament estan els d'Antoni Albalat en Levante, Palomero, Usó i tu a Mediterraneo.
Se per que tinc companys que son valencians de pensament i paraula, que no utilizen la seva llengua per que tal vegada, son uns o som uns, acomplexats. La qüestió també seria interessant estudiar-la per endivinar, perqué estem acomplexats.
Dit això, tan discutible com qualsevol altre assumpte, volia comentar-te sobre la cridada que vas fer l'altre dia, que has estat l'únic que fins a aquest moment, ho ha fet. I si no, el primer en fer-ho. No te sorprengues. La vida és així.
Un virtual abraç i un reial desig de bon any, per a la teva dona, tú, els teus i tots els que visiten i col.laboren amb aquesta finestra teua.
Raúl Puchol. (Raül Pujol, normalitzat, clar)

Anònim ha dit...

Raül:
Ya que el abrazo va destinado también a mi (colaborador de esta ventana), te correspondo con un abrazo mas fuerte que el tuyo.
Aunque hablo habitualmente en valenciano, no sé escribirlo. Lo hablo y lo leo, eso si, pero lo que es escribir, pues no sé.
Un abrazo a todos.

Anònim ha dit...

He leído la intervención de un anónimo, sobre que me aplique la norma de integración, aludiendo a que debería de hablar y escribir en Valenciano. Desgraciadamente, mi idioma de origen (Al-Andaluz) no la hablo y escribo nada bien.

La verdad que para mi, integración es una palabra que va mas allá del Idioma Autonómico.

La integración, va más hacia el respeto y al civismo, y comportamientos humanos dentro de una sociedad que no es la suya. Que yo no hable Valenciano, no quita que te respete, y acepte el gasto publico para potenciar el valenciano (gasto publico con mis impuestos de igual forma que de los vuestros), pero que de la misma forma exijo de ti, el mismo respeto, dejando, que mi familia y yo, hablemos el Castellano.

No te preocupes, que no pediré clases en ruso para mi hijo, como así pretenden hacer los rumanos. (y conseguirán por unos votos) Pregúntales a los andaluces que hicieron por ellos los políticos de entonces y ahora.

Cada día esto parecerá mas una torre de babel, que otra cosa; anoche, sin ir mas lejos pude ver un documental sobre Bulgaria y Rumania, sobre el porcentaje étnico(en Rumania los gitanos son el 10%). He visto en que estado están los gitanos en su propio país, he oído como les tratan, y he visto a sus ministros y a sus políticos hablar sobre su entrada en la UE el 1 de enero próximo.

La verdad, que muy problemático se nos pondrá el tema en Castellón, no porque algunos hablemos el Castellano, sino porque otros muchos, son insolidarios con sus propios conciudadanos. Tiempo al Tiempo.

O por contrario, que copien la nuevas ayudas para las familias Alemanas que tengan hijos después del 1 de enero del 2007, El gobierno, les dará 25.500 € para compensar el gasto en pañales, leche, ropita, y guarderías. (Así, hasta yo hablaría valenciano).

Las mismas que el Gobierno Autonómico me ha dado a mi, por tener un hijo en el 2004, y tener que pagar una guardería por 300€, dado que no pude acceder a la del Grao. hay, las familias inmigrantes sin nomina, por lo que la renta les sale negativa, y tienen preferencia. A mi también me sale negativa, pero las plazas son las que son.

De todas, formas, seria una injusticia dejar que un hijo no adelante en los estudios por estar superpobladas de transeúntes, o de residentes, que no traen el nivel educacional, que España ha alcanzado con el sudor de nuestros padres.

Pues por esto pienso, que mis prioridades no están por hablar el valenciano, sino por alcanzar una vida digna para mi familia, dentro de un sistema al que he contribuido desde los 16 años de trabajos continuados al estado.

Un feliz año 2007, y que las uvas no nos amarguen la entrada de año, y beber mucho mucho cava, sea catalán, francés, o de utiel-requena-

PD.
Por motivos que desconozco, mi blog ya no está sindicado, desde noviembre en el planet Castelló, si alguien está interesado, deberá de entrar directamente en éste, copiando y pegando el enlace en su navegador: http://castellonopina.blogspot.com/

Anònim ha dit...

A l'andalús de Castellón Opina dir-li que sóc de Ceuta, vaig vindre amb 15 anys i ara amb 50 estic estudiant el valencià, ja tinc el mitjà i anem a més. Sóc un valencià de Ceuta. Crec que amb respecte, normalitat i integració tots eixirem guanyant. Feliz Año Nuevo a todos los immigrantes que quieran ser valencianos, creo que Nomdedéu utilitza sin ningún complejo los dos idiomas y creo que con un poco de esfuerzo todos entendemos los dos idiomas.
Salut i força al ......

Anònim ha dit...

Bon any nou al futur alcalde Nomdedéu, bon any nou als quatre o cinc regidors nacionalistes que tindrà l'ajuntament de CS, bon any nou als bloquers de bona fe ( als pocavergonya no), bon any nou als que participen en positiu amb aquest blog, bon any nou a tots els que ajudaran a que les coses canvien al 2007.
Passeu-vos-ho d'allò més bé a cap d'any i torneu tots amb força que al 2007 hi haurà molta feina.

Nomdedéu ha dit...

Bon any a totes i tots. Als valencians de Ceuta, a Puchol normalitzat o no, als que opinen sobre Castelló, als que escriuen ací, i als que només entren per llegir (que en son molts segons l'estadística, més de mil cada mes).
En definitiva un bon any a tota la gent que amablement visiteu esta finestreta virtual.
Per al 2007 desitjos de pau (i malauradament hui és un dia de males noticies al respecte), d'amor i de felicitat.
I si em permeteu un desitg polític, que el el BLOC a Castelló puga créixer el 2007 en 2007 vots més que fa quatre anys. Depén de vosaltres.

Anònim ha dit...

Tonet,

A que le llamas participar en positivo?, a que te de la coba con el Valencaino?.

Pues estoy muy de acuerdo en no entrar a participar si atisbo que mis palabras te hacen reaccionar así.

Sobre todo en lo que respecta a lo que has dicho referente a tus deseos navideños:
""bon any nou als bloquers de bona fe ( als pocavergonya no)"".

Dado que por lo visto el unico de deja rastro de su dirección blog soy yo me doy por aludido.

Un saludo, y felices fiestas para ti, pues no tengo intención de polemizar por una lengua.

Anònim ha dit...

A Castellón Opina, ho sent però no m'has entés, no tinc res en contra dels castellanoparlants i en especial tampoc en contra teua, pense que participes en aquest blog en positiu i no com alguns que entren per insultar. Els bloquers pocavergonya ( ells saben qui són, anava per alguns del BLOC que no del blog).
Res més, disculpes si no ho has entés o jo no m'he explicat bé i també bon any per a tu.
Crec que cal entendre'ns com siga tu en castellà jo en valencià o com el valencià de Ceuta.

Anònim ha dit...

Sin problema,

Gracias por la aclaración.

Eso si que es verdad, a veces me cuesta seguir el hilo por el idioma, pero al menos intento leeros.

Y además intento que en las próximas elecciones no continue el PP.

Ya está bien de tanto desgobierno-Urbanizador.

Un saludo sincero.

Nomdedéu ha dit...

Ai! Nadal! Quin bon rotllo! ;)