07 de desembre, 2008

"ROCA CUIPER". Meditrráneo. 10.12.08


Tots els que viatgem habitualment en tren, hem sentit alguna vegada eixa llegenda ferroviària segons la qual, al poble de Roca Cuiper, entre Albuixech i El Cabanyal, hi baixa gent, però no hi puja mai ningú. Sembla com si fora una mena d’estació terminis, per alguna gent. Un lloc on hi arribes per quedar-t’hi i no eixir-ne mai més. Em recorda una novel·la de Manuel de Pedrolo que vaig llegir fa molts anys, que es deia “Entrada en blanc”. Allí també alguns passatgers d’un inquietant tren, arribaven a una estació a la que qui hi baixava s’hi quedava.
El tren de la recol·locació política té la seua parada en un altra ciutat, la Ciutat de les Llengües. Allà va aturar-se l’any 2005 José Luis Gimeno, i ell i el seu pesat equipatge s’hi van instal·lar. I allà viuen i cobren tots els mesos, per fer no sé sap massa bé que. Deien, que la seua missió era posar en marxa eixe projecte improbable de ciutat lingüística en el sòl de l’actual aeròdrom. Ara la Consellera reconeix que eixe és un projecte congelat i que, tal com alguns mantenim de fa temps, caldria replantejar-se’l. Bé, comencem per acomiadar-ne els presumptes responsables, no? O és que un equip que fa anys que no avança absolutament res d’un projecte congelat, ha de seguir cobrant, per fer qui sap què? Encara que els hi congelen els sous, sembla insostenible.
Supose que és per això que la Consellera rectifica la tesi oficial, i ara diu que no és només eixe el seu treball. Aleshores que fan Gimeno i Josety? Són els qui contracten als Vivanco, a la Pantoja i l’ “Hoy no me puedo levantar”?
No m’extranya, que no s’alcen, a alguns el cul els fa ventosa quan és una cadira oficial.

16 comentaris:

Anònim ha dit...

Visc a l'Horta Nord i aquest article que du per títol l'estació de Roca-Cuiper m'ha fet reflexionar sobre l'articulació de la xarxa ferroviària del País Valencià, tan deficient avui dia.
Enric, potser no siga aquest l'espai adient, però aprofite, si em permets, per traslladar-te una idea que tinc des de fa temps. Pense que s'hauria de prolongar la línia 3 de Metrovalència des de Rafelbunyol fins a l'estació del Puig. Només són dos quilòmetres i escaig, però amb això es facilitaria enormement la interconnexió entre la xarxa de rodalies i el metro. Aprofite també per felicitar-te pel teu blog, sempre tan actiu i amb articles ben interessants.

Nomdedéu ha dit...

Gràcies, i si, Visca l'Horta Nord, i la Plana Alta

Anònim ha dit...

Parlant també de xarxes ferroviàries, encara que ja s'ha dit moltes vegades, que se diga una vegada més. És una vergonya el que passa amb les rodalies i les comarques del nord. Tant costaria fer-hi arribar un parell de trens pel matí i un parell per la vesprada?

"La ciutat de les llengües" o "la ciudad de la lengua"? Perquè si no tinc mal entès el que es pretenia era ensenyar castellà... Bé, això era el que deien, el que realment es pretenia ja ho sabíem tots fa molt de temps. Però, com sempre, no passa res, la culpa sempre és dels que es queixen.

Nomdedéu ha dit...

Doncs mira, jo crec que no es tracta de costos. Es tracta d'una obigació de vertebrar el territori, i de donar a tots els ciutadans i ciutadanes facilitats per accedir a la Universitat, als centres de treball, als hospitals...i de vegades això ha de fer-se mitjançant transports públics. Per això el BLOC porta anys defensant que els Ferrocarrils de la Generalitat Valencina i/o l'Estat donen eixe servei a les nostres comarques.
I a proposta nostra s'ha aprovat a la Diputació i a les Corts.
Aconseguir-ho, ja és molt més difícil. No està en la nostra mà, i no ho està perquè no ens vota prou gent. Només per això, no perquè no estiguem preparats o dispostos, que ho estem.

Anònim ha dit...

Al voltant de la Ciutat de les LLengües es comenta que l'únic de tot l'equip de "treball" que treballa és el xófer perquè la resta, Gimeno,Josety i la filla de Pascual ni un pal a l'aigua.

joan cebolla ha dit...

Si senyor, visquen les nostres comarques i com jo visc a la Ribera Baixa i m´agrada anar en tren, vull dir-vos que per ací passa el tren Valencià-Gandia, que és el més rentable de tot l´estat, i és un delit no fer-lo arribar a Denia i d´alli a Alacant.

Anònim ha dit...

També cal seguir donant canya pels trens de rodalies cap a Vinaròs, és una vergonya que les comarques del Nord no es puguen beneficiar d'aquest mitja de transport.

Anònim ha dit...

Ja fa tres anys? Tres anys cobrant?
Bffff....
Es parla de Josety i de Gimeno... però i la secretària? La filla d'un altre afortunat. O ningú recorde allò de que "las monjitas se han encaprichado con mis terrenos"?
Quin va ser el procés selectiu? Concurs-oposició digital?

Anònim ha dit...

MN5:

No és ja que deixen de dir que treballen en eixe projecte sinó que tornen tots els diners (dels contribuients!) que han cobrat del projecte.

Si ja la qüestió politica no pot resoldre el tema (com és habitual amb el buit que li fan a l'oposició en aquesta ciutat)... no hi ha cap recurs legal que es puga dur a terme???

I si ens comentes aquest tema amb LLETRES no hi ha cap document que ho acredite amb XIFRES?

Anònim ha dit...

ixe és el problema, tots ho sabem , però cap té proves materials per poder denunciar... sempre passa el mateix

Nomdedéu ha dit...

Tinc la sensació que cobrar per no treballar és immral, però no il·legal.
Ni tan sols amb diners públics, està prohibit en lloc pagar a un manta. Cas contrari...estariem molt sols.
Hi ha un acudit sobre els funcinaris, que a mi no em sembla just, però que jo el canviaria per poítics.
Vindira a dir: "Saps quans polítics treballen a l'ajuntament? La meitat"

Anònim ha dit...

tens raó, en un ajuntament treballen lameitat, i curiosament són els funcionaris qui ho fan, l'altra són els politics, no tots, és clar

Anònim ha dit...

Enric, no entenc perquè et claves amb Roca-Cúper ni amb els que usen la seua estació.
Sóc pare d'una estudiant de la UJI que porte tots els dies feiners a la meua filla a l'estació de Roca-Cuper i t'assegure que puja i baixa tots els dies. Com la meua filla hi ha molts altres usuaris, tant de Roca-Cuper com dels pobles del voltant (Meliana, Almàssera, Alboraia, Foios...). Evidentment l'estació no està mai plena de gom a gom, però hi dóna un bon servei a esta zona.
Perquè posats a qüestinar esta estació, potser alguns altres qüestionaran també que l'AVE pare a Castelló, per exemple.
En fi, que m'ha resultat ofensiu'ús que fas de Roca-Cúper, tant per la seua gent com pels que són usuaris

Anònim ha dit...

Home un puntet d'humor per donar una entrada a un article tampoc està malament i no és tan greu ni ofensiu.

Nomdedéu ha dit...

Comence per damanar disculpes a l'anònim que s'ha sentit molèts. A ell, a la seua filla i a la resta d'usuaris.
No pretenia ofendre ningú, i si ho he fet ho lamente. Però tampoc cal treure a passejar més fantasmes dels que hi ha.
És una tradició ben valenciana, això de que uns pobles parlen dels altres, i no crec que siga tan greu. Però jo ni tan sols he fet això, he recordat una llegenda urbana, una broma recurrent entre tanta i tanta gent que usem eixe mateix tren.
Clar que no qüestione eixa estació! Gastes moltes enrgies polítiques en reclamar rodalies per a les comarques del nord, conscient que possiblement no siguen econòmicament rendables, però ho sóc socialment que és molt més important. Quin sentit tindria reclamar-les ací, i qüestionar una estació allà, si tot és el meu país?
Reitere les meues disculpes sinceres al qui haja pogut molestar, però insistisc que ni era la meua intenció, ni del escrit (que he rellegit) es pot desprendre que qüestione una estació que dona servei a un grup de pobles.
Aprofite també per contestar un parell de persones que oralment o per sms, em diuen que es diu Roca-Cuper. No. El nom en valencià és Roca-Cúiper, a l'estació està en castellà, però són dos nuclis poblacionals que si no m'enganye peratanyen a Meliana el primer i a Foios, Cúiper.
Tenen la caracteristica de compartir una parròquia, la de la Mare de Déu de la Misericòrdia. La misericòrdia que demane per este humil articulita. ;)

Anònim ha dit...

Jo visca a Roca, en una casa pegada a les vies i vos asegure que els que paren asi si que tornen. Jo puje habitualment i sempre que ixc de ma casa hi ha gent a l'estació.
SALUTS.