13 de desembre, 2015

"BETLEMS I PESSEBRES" Mediterráneo 13.12.15

Quan el Partit Popular va arribar als diferents governs, va nomenar càrrecs de confiança. Té la seua lògica, segurament. Personalment crec que ho va fer en una quantitat desproporcionada, i amb uns sous que moltes d’eixes persones mai no aconseguirien al mercat laboral, ni per capacitat, ni per formació, ni per dedicació.
Però el PP va anar més lluny. Va crear empreses públiques i estructures administratives d’enorme opacitat i gran complexitaat jurídica, per donar un estatus similar al de la funció pública, a gent que no havia passat cap més prova d’accés, que la de fidelitat al partit.  Posaré fins a tres exemples.
La Diputació va crear Vicasdi, una empresa immobiliària que mai tingué gaire activitat, però que permetia pagar fantàstics sous al personal de confiança, que en ocasions passaven setmanes sense aparèixer, mentre que la feina (quan n’hi havia) la feien els funcionaris. L’abril del 2012, essent diputat, vaig demanar que s’eliminara la gerència i els càrrecs de confiança, d’una empresa ja formalment congelada, i que representava 100.000€ de costos inútils. No sé si per la meua petició, però van acomiadar al Gerent absentista. Emprenyat, s’apartà del PP que l’havia alimentat amb diners públics i ara dirigeix l’extrema dreta afònica.
Cigesa és una empresa pública muntada pel PP, suposadament per a construir escoles, de forma més econòmica i eficient. La intervenció de la Generalitat té un informe provisional que ja parla de 1.300 milions d’€ de sobrecostos en les construccions que va assumir. Amb eixe import s'hagueren pogut construir totes les escoles que necessita el país, acabant definitivament amb els barracons. Això sí, els seus dirigents, tots de lliure designació popular, cobraven sous superiors als 50.000€ anuals, per una gestió pèssima i ruïnosa, i la justícia dirà si delictiva. Part de la documentació de Cigesa va desaparèixer en un sospitós incendi. “Sobre les cendres d’aquell incendi -diu el Conseller Marzà- alçarem el nou sistema educatiu”.
Castelló Cultural va ser un invent, també popular, per gestionar alguns àmbits culturals de la ciutat. Allí hi van contractar durant anys a l’ex alcalde Gimeno, o a Vicent Farnós. És en esta empresa on el PP ha excel·lit en l’arquitectura del dret administratiu per intentar evitar el que ha acabat passant, i és que el nou govern ha acomiadat als polítics, i anuncia que les places de programació, direcció, etc, les ocuparan funcionaris de carrera. Mentre el PP de Sales governava a Castelló, als pressupostos locals contemplaven partides per col·laborar amb la Conselleria. Ara, el PP de Sales, presenta esmenes per retirar idèntiques partides, per intentar fer impossible la programació cultural a la ciutat. Tot ben patètic. I encara hi ha qui, em diuen, ploriqueja pels racons perquè l’han acomiadat. Com si hagués guanyat la plaça en una oposició!
En fi. Eixe és bàsicament el model de gestió del PP. Muntar estructures innecessàries i caríssimes, per engreixar amb bons sous als amiguets, mentre arruïnen la caixa pública. Ells parlen de Betlems, però el que els hi agrada de veritat són els pessebres.