"On van els teus impostos" és un de les aplicacions informàtiques que forma part del Panell de Govern Obert que ja fa uns mesos vaig presentar. En el panell està, amb un grau de detall impensable fa només un any, tota la informació dels pressupostos municipals, amb un accés senzill i un buscador potentíssim que facilita saber al cèntim, on van a parar els impostos que paguem.
Fa només un any, l'oposició rebia els pressupostos en format Pdf, la qual cosa no et permetia treballar-los. Hem fet un salt espectacular. Un aposta per la transparència, però també per eficàcia i eficiència de l'administració local. Posar en marxa este sistema ha significat un important esforç per part d'un grup de funcionaris a qui en públic torne a donar les gràcies. Però és que ara ens estalvia desenes de documents i hores de treball. Un elevadíssim nombre de preguntes de l'oposició es pot contestar amb un "està al web". I la resta de departaments troben allí la informació que abans calia elaborar específicament per a ells.
El Panell de Govern Obert incorpora altres webs, per exemple la de Transparència on podem trobar les subvencions atorgades i les rebudes, les comandes de gestió, les estratègies de planificació, els convenis, la comptabilitat, la contractació pública, normatives, memòries, reglaments...
O un web que anomenem Observatori, on hi ha vora 800 estadístiques diferents sobre la ciutat. I una de participació, en constant millora, que permet fer consultes a la ciutadania. Ja n'hem fet en diferents àrees, i actualment n'hi ha en marxa una respecte a les espècies arbòries que volem replantar, o sobre el cartell que ha d'anunciar Sant Pere.
No fa gaires setmanes vam ampliar el sistema d'informació ciutadana que fins ara s'atenia telefònicament al 010, amb el mateix servei via WhatsApp, que permet enviar enllaços i facilitar la informació. I just unes setmanes abans presentàvem el Geoportal que permet localitzar geogràficament esdeveniments, accions, dotacions, sobre el mapa de la ciutat, i que a banda de donar informació puntual, és un instrument d'anàlisi potentíssim.
I esta setmana, coincidint amb el desé aniversari del SMC que era un web on la ciutadania podia informar de desperfectes que manteniment havia de resoldre, hem presentat la seua nova versió. Una ferramenta d'avantguarda, amb aplicació gratuïta, que permet a tothom fer una fotografia geolocalitzada de, per exemple, una paperera trencada, i enviar-la a l'ajuntament. La incidència arribarà a una de les 25 empreses que treballen en el manteniment de la ciutat, en funció de l'àrea específica. I un colp resolt, el ciutadà rebrà la foto del problema resolt.
Ara treballem en aplicacions informàtiques per a patrimoni, serveis socials, gestió policial, organització de tasques de govern, seu electrònica... La modernització és això. I ho fem amb el talent dels treballadors públics, i amb el suport extern d'empreses locals sempre que és possible. La fantàstica aplicació del SMC de la que els parlava, n'és un bon exemple.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada