Voran com era la mecànica. Havies de tindre un llapis òptic corporatiu, que et donaven a l’ajuntament, després d’una sol•licitud per escrit. Estaven comptats. L'USB incorporava un antivíric, i de fet, són els únics que es poden connectar als ordinadors municipals, perquè per qüestions de seguretat estan capats i no permeten connectar-hi cap perifèric. Amb aquell dispositiu anaves al despatx del Director de l'Oficina Pressupostària que t'hi copiava el pressupost municipal. Eren un grapat de Pdfs, amb els quals era impossible treballar. L'única opció era passar-se hores traslladant xifres i conceptes a un full de càlcul, per tal de poder esmenar-lo, o poder analitzar-lo i discutir-lo. No hi havia altre sistema. Òbviament eixos llapiços només els teníem els portaveus dels grups.
Hui, qualsevol ciutadà del món sencer, pot visitar el web municipal i entrar al Panell de Govern Obert i Transparència i vore el pressupost, amb un nivell de detall, que per exemple, permet saber banc a banc els crèdits que té l'ajuntament desglossant principal i interessos. Partida a partida. Des de casa.
Des de fa alguns anys l'ajuntament de Castelló presta un servei d'informació de gran èxit, a través del telèfon 010. Des de fa uns pocs mesos el servei s'ha ampliat amb una aplicació de whatsapp que està sent un èxit, ja que permet enviar enllaços o adjunts, per donar resposta a les qüestions plantejades per la ciutadania.
Per celebrar el desé aniversari del SMC, el servei que permetia via web i amb un procés una miqueta farragós, advertir d'incidències a la ciutat, hem posat en marxa una aplicació gratuïta que de manera molt senzilla, i amb fotografies geolocalitzades permet enviar des del mòbil qualsevol avaria, o incidència de la ciutat i en temps real és rebotada a les pda dels operaris de les empreses concessionàries o a les brigades municipals sí és el cas. Està funcionant com una fletxa, que diria Guillem Tell.
I parlant de geolocalització, potser paga la pena recordar que hem posat en marxa un web que permet localitzar geogràficament allò que puga interessar-nos. Mapes d'edat, de consum energètic, de serveis socials, línies d'autobús, d'actuacions policials, de concerts... El que vulguem, i després, per sobreposició de mapes, tindrem una ferramenta d'anàlisi de la ciutat d'una potència inimaginable.
També hem creat un web de consultes ciutadanes, que ja hem usat en diferents moments. Per preguntar on volien els veïns que instal•larem nous parcs infantils, o quin tipus d'arbres havíem de replantar, o quines eren segons la ciutadania les més urgents accions de govern, de les que formen part del nostre programa.
També tenim un Observatori Estadístic amb més de 700 estadístiques de tota mena i condició referents a la ciutat, i que es van actualitzant automàticament. Tot en un format que permet ser reutilitzat per la ciutadania, o fer representacions gràfiques, o fulls de càlcul... Un instrument d'una potència inusual que resulta de gran ajuda interna a l'ajuntament perquè posa a disposició dels treballadors públics milions de dades en un sol contenidor, que abans havien de buscar en desenes de webs diferents, invertint una quantitat de temps increïble.
I tot just esta setmana hem presentat un instrument absolutament nou (en este moment només dues administracions el gasten a Europa, el Govern de Regne Unit i l'Ajuntament de Castelló). Una aplicació que permet seguir en temps real i des de qualsevol lloc, el grau de compliment de l'acord de govern. Més de 400 propostes, dividides en més de 2200 accions, que només poden anar a la columna de compromisos Fets, o a la d' En Marxa, si s'hi adjunten les evidències. Un enllaç que ho demostre, la publicació al DOGV, un parell de ressenyes d'hemeroteca…
Això ho hem fet amb un pressupost molt justet, per això el PP va esmenar tots i cadascuna de les inversions en modernització que vam plantejar, perquè no volien que seguim avançant, que millorem l'administració, que siguem més transparents, més àgils, més eficients, més eficaços. No volen que la ciutadania tinga control d'allò que fa el govern, perquè saben que cada pas que donem en eixa direcció, cap govern que vinga despés (i espere que tarden un quart de segle com a poc) podrà fer un pas enrere. Per això no volen que seguim avançant. I això que diuen que ells fan política "a favor".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada