10 de desembre, 2016

"UN VIATGE OFICIAL" Levante-EMV 10.12.16

Els viatges oficials tenen mala fama. No només perquè el que ara és Rei emèrit, aparentment aprofités els seus viatges oficials per fer de comissionista, o per rodejar-se de luxes obscens. No. Els viatges oficials tenen mala fama per qüestions més plebees. Per exemple, quan el PP de Castelló pensava que el vot romanés podia ser determinant en unes municipals, els enviscava amb subvencions i feia seure a primera fila de tots els actes públics. Després els deixà caure. No els preocupava com vivien, sinó el que votaven. En aquella època, el govern municipal va organitzar un viatge a Romania. A la delegació no hi van anar només membres del govern local, sinó també les seues parelles. "Vacaciones en los Cárpatos". Els viatges tenen mala fama, perquè hi havia qui per tornar de Madrid es desviava a Conca a fotre's mitja vaca per a berenar. Van ser els abusos els que posen en sota el microscopi qualsevol viatge oficial.
A l'agost vaig estar al Japó. Vaig entregar les factures del cost del viatge a l'oposició i premsa que ho demanà. Ni una sola crítica. No es podia viatjar de forma més econòmica. I el resultat es veié poques setmanes després quan la firma nipona anunciava noves inversions a la ciutat i augment de plantilla.
Dimarts, festiu, vaig volar a Brussel·les. Dimecres a migdia tornava. Vaig estar a la capital Belga 17 hores, no poques de les quals les vaig passar anant i venint dels aeroports, o assegut esperant per embarcar. Algunes poques també al llit. Les despeses del meu viatge estaran penjades al web de la Conselleria. Dubte que es puga viatjar de forma més frugal.
Allà estant, vaig participar en dos actes. A les 8'30 vaig intervenir a l'Intergrup de l'Automòbil del Comité de les Regions, que presideix el President Puig. Vaig poder explicar als membres de la comissió una experiència d'exit del SERVEF. Una formació específica, feta a demanda d'una empresa del sector. S'havia organitzat des del servei públic d'ocupació, i mentre la teoria es va impartir al CIFP de Catarroja, les pràctiques es van fer a la mateixa empresa. De 61 persones formades, 58 treballen a l'empresa. El que significa una taxa d'ocupabilitat superior al 95% I no només això, sinó que després de l'experiència de quatre cursos, l'empresa demana seguir col·laborant amb nosaltres per augmentar la formació dels seus treballadors i la seua promoció interna.
I això és important, perquè cal recordar que la UE ens havia retirat fons de formació per la forma ineficaç amb la qual es gestionaven els anteriors inquilins de Palau. Es tractava d'enviar dos missatges. El primer que estem fent les coses bé. El segon, és que la UE ens ha de deixar participar en la decisió de quins cursos hem d'organitzar, perquè no tot el que des d'allí es proposa funciona, i nosaltres hem demostrat que sabem el que estem fent. Després de l'exposició vaig poder parlar amb alguns membres, dues eurodiputades alemanyes notablement, que van mostrar interés i satisfacció pel que els haviem esplicat. I això és intrínsecament bo, que ja sabem com són de primmirats els alemanys. La primera reunió va servir, com a poc, per millorar la reputació valenciana a Europa, davant de qui decideix els fons que ens assigna.
Poc després vaig participar en l'Ambaixada d'Espanya, del traspàs de competències del Consell Europeu EPSCO. Andalusia acaba el seu semestre i l'assumeix l'administració valenciana. Es tracta de competències d'ocupació i serveis socials. Parlant amb la delegada del Ministeri, coincidíem amb els greus problemes d'execució que té el programa de garantia juvenil. Bàsicament, perquè està mal plantejat des d'allà, i perquè la plataforma que ha fet el Ministeri és un error majúscul. Un desastre.
Però tenia raó la delegada en recordar, que eixes competències fa anys que no les gestiona el Ministeri, per tant, no està al dia en els detalls de gestió. Eixa és la raó per la qual les Comunitats comparteixen la delegació espanyola, i per la que han d'estar presents en el moment de les negociacions. Si els gestors, SERVEF en el nostre cas, haguérem estat presents, segur que haguérem pogut avisar dels problemes que el model tenia, i resoldre-ho a temps. Per això dic que tornarem I tant que hi tornarem! A vore si aconseguim que l'oposició ens pregunte pels resultats dels viatges, i no per les postres del menú.