Veges tu quina una n'està muntant el PP amb això de la nova televisió pública valenciana. Al pobre Alberto Fabra, algú li va fer creure que si tancava la RTVV, seria un heroi "popular" perquè darrer d'ell hi anirien les altres autonomies de l'austeritat "popular". Fabra va telefonar a Montoro per a dir-li-ho, però Montoro li va dir a la secretària "ahora no que estoy ocupado, luego le llamo", Fabra va insistir, la secretaria també, i Montoro un altre cop "ahora no puedo". I a la tercera, Fabra li va dir a la secretaria "dígale que cierro Canal 9", i la secretaria temorosa li ho va dir al Ministre, que ara sí que s'hi va posar! Així que el President valencià anuncià una cosa tan singular...a una secretaria, abans que a la Directora General de l'ens públic. En fi, el cas és que cap altra autonomia tancà la tele, i Fabra en lloc d'heroi, va ser nomenat Senador territorial.
El PP no vol una televisió pública i en valencià, perquè sap que és un instrument de recuperació lingüístic i identitari. Per això, i perquè com ells van gastar la televisió en benefici propi, tenen por que ara passe el mateix. Jo espere que hi haja mecanismes de control per evitar les tentacions que algú del Botànic puga tenir. Ho espere, i estaré vigilant per criticar-ho si trobe que passa. El cas però, és que el PP busca qualsevol excusa per oposar-se a la nova televisió.
La Presidenta triada després d'un procés transparent, no els hi agrada, perquè havia treballat per a TV3. Que el secretari general de RTVV es passeges amb la xufa a la mà, empaitant treballadores mentre els demanava una "xupladeta", els hi semblava millor. Que el delegat de RTVV a Castelló hagués treballat per ABC els hi semblava bé. Que les tertúlies estigueren trufades de periodistes vinguts de ponent, i de la dreta més casposa, els posava palote.
Ara han muntat un canyaret pel nom triat. El concurs l'ha guanyat l'agència After Share, associada al publicista Risto Mejide, eixe que té cara d'enfadat. El nom és "À." La primera lletra de l'abecedari, amb l'accent obert característic del valencià, i un punt. I es llegeix "a punt", que és una expressió ben valenciana per dir que una cosa ja està llesta, esftà preparada. Bé, una proposta com una altra qualsevol. Alguna gent diu que això no és un nom per un canal de televisió. No recorde que digueren res amb ".2" llegit punt dos, o "C+" dita canal plus. I tampoc amb "#0" i en este cas ni jo sé com li'n diu la gent! En fi, qüestió de gustos.
Però el PP ha anat més lluny. Ha fet una recerca a internet i ha descobert que "a punt" va ser l'eslògan d'una campanya en favor de la independència catalana, de fa uns anys. Ai que has dit! El món s'acaba! Tot els hi quadra. Directora que ve de TV3, una expressió que van usar uns independentistes catalans... La culpa de Compromís!
Com diu el Síndic Fran Ferri: "ara quan ma mare em diga, que la paella ja està a punt, no sabré si anar a dinar per si ma mare s'ha fet catalanista". Per si era poc, els del PP, han descobert que l'agència de col·locació de l'Ajuntament de València, es diu "Apunt" i clar, han començat a fer acudits amb que si els del Botànic col·locaran als seus a la tele. Són enginyosos i sempre la tenen a punt...ui, perdó.
Ara que ben mirat...en realitat eixe nom li'l va posar Rita Barberà.
Ara que ben mirat...en realitat eixe nom li'l va posar Rita Barberà.
Quan el PP de Castelló va posar en marxa aquella campanya de "Pasión por Castellón", jo vaig fer la recerca de "pasión por" a Google, i em van eixir 17.900.000 resultats. Entre ells, Pasión por Valencia, Pasión por Oviedo, o una d'un anunci de "gente liberal", però no liberals d'Adam Smith, sinó dels de follar fora de casa. Vull dir que si busques coincidències, segur que en trobes. Però com argument, és ben ridícul. Potser és que al PP li agrada més Boing, que és un canal de televisió que fa dibuixos, bàsicament perquè és un anagrama de Bonig. Anagrama dic, no onomatopeia.
En fi, que malgrat el PP i els seus intents de dilació, la seua vocació d'embolicar per ferir-la abans del naixement, la nova televisió valenciana, ja la tenim "a punt".
En fi, que malgrat el PP i els seus intents de dilació, la seua vocació d'embolicar per ferir-la abans del naixement, la nova televisió valenciana, ja la tenim "a punt".
5 comentaris:
Deixant de banda l'afany infantil del PP d'embolicar-ho tot amb l'estigma catalanista, personalment trobe que el nom "A punt" no és encertat ni ací ni a Finlàndia ni a Nova Zelanda.
És massa genèric, impersonal i confús, i, per tant, comportarà molts problemes. Per exemple en Internet, on serà difícil de trobar la web de "A punt" fent servir un buscador, ja que les paraules clau han de ser molt específiques. D'altra banda, en la comunicació oral hi haurà també problemes. Expressions com "posa l'a punt", "en quin canal està l'a punt", "ahir ho vaig veure en l'a punt", ... poden provocar embarbussaments i confusió. Quina manera de complicar-se la vida!
I, sobretot, la identificació emocional dels valencians amb els seu mitjans de comunicació no es veu gens afavorida amb un nom tan impersonal. Enyore el nom d'Aitana, la delegació territorial de TVE. Aitana, una muntanya emblemàtica del migjorn valencià, amb un nom sonor i específic, fàcil de trobar en Internet. Tan difícil era trobar un nom específic, que reflectira una particularitat distintiva dels valencians?
Potser el millor hauria estat que un grup d'experts, tot atenent a criteris professionals, hagués fet una selecció de les propostes presentades al CVMC per part de les empreses de disseny i comunicació. I que els ciutadans, a través d'una consulta popular, haguéssem pogut triar quin dels noms d'eixa selecció ens agrada més. Llavors sí que podríem ben bé dir que seria la ràdio i la televisió dels valencians, ja que els ciutadans, els seus destinataris n'haurien triat el nom. Un nom, a més, avalat per criteris professionals.
Per cert, ".2" (punt dos) o "C+" (canal plus) serien preferibles a "A." (a punt), ja que no es poden confondre amb cap expressió d'ús habitual.
Ara bé, ".2" i "C+" també ho són, d'impersonals com ho és "A.". Per això, com he dit adés, millor seria un nom que reflectira una particularitat distintiva dels valencians. Per exemple, "TV3" pot ser el nom d'una televisió noruega o argentina. "à punt" pot ser també el nom d'una televisió andorrana. Tot ells són noms impersonals. Però "Aitana", per exemple, NOMÉS pot ser el nom d'una televisió VALENCIANA. Per què en un món tan globalitzat, com a valencians no podem estar ben orgullosos de tindre una televisió el nom de la qual és exclusivament valencià? Ja tenim un nom oficial tan mediocre com "Comunitat", no li posem també un nom mediocre a la nostra TV. Siguem ambiciosos.
"Posar-li nom a la nova RTVV: un procés enverinat." Es podria haver fet pitjor? Els valencians som els experts de l'empastre:
http://www.valenciaplaza.com/posar-li-nom-a-la-nova-rtvv-un-proces-enverinat
http://www.aitana.es/
Totalment d'acord amb Jordi. Quin nom més coent li van a posar. No em sent identificada. La persona o persones que ho han triat segur que no parlen valencià habitualment. No sona bé. A punt de què?...
Publica un comentari a l'entrada