14 de desembre, 2019

"RACISTES I PRIMARIS" - El Mundo - 14.12.19


El president de VOX a Cadis, ha felicitat les festes amb una targeta on es veuen els tres Reis, i tots tres són blancs, cosa que ha generat una certa polèmica. En la seua resposta, podrien haver argumentat recordant que l'evangeli de Mateu (l'únic que en parla), diu que un nombre indeterminat de mags, va arribar a Betlem, seguint un estel. Amb el temps, la tradició va fer que els mags passaren a ser tres astròlegs, i més tard encara, tres reis. Als reis se'ls hi va donar un nom: Melcior, Gaspar i Baltasar. En la iconografia més antiga Baltasar no és negre, perquè això seria sinònim de no cristià, i no es concebia un mag infidel. No va ser fins molt temps després, que en algun moment es va convertir en negre. I ara se'l representa vestit segons l'estil àrab, amb un turbant, una túnica roja i una capa blanca jaspiada.

No crec que hagueren convençut a ningú que darrere de la decisió no hi ha el seu racisme militant, però seria una resposta elaborada i documentada. En canvi, la seua resposta ha estat dir que no n'hi ha cap de negre, perquè com el cel de la postal també ho és, no se'l voria. Racistes i primaris (si és que això no és un pleonasme).

Però si ni tan sols coneixen la Bíblia, tot i que van jurar els seus càrrecs passejant-ne una de ben vistosa, no es pot esperar que coneguen altres llibres de contalles. Per exemple, no saben que La Bella Dorment és un conte antiquíssim, de tradició oral, que publicà per primer cop Giambattista Basile el 1634. O que La Bella i la Bèstia, també ve de la tradició oral, i que no va ser fins ben entrat el segle XVIII que Jeanne-Marie Leprince de Beaumont el va publicar. O que La Sireneta, és obra de Hans Christian Andersen, i la publicà el 1837. Ells creuen que és obra de Walt Disney. Així ho han afirmat quan han denunciat que en un taller sobre violència de gènere (que ells neguen insultant la memòria de les més de 1.000 dones assassinades des que tenim estadístiques), s'han usat eixos tres contes, per exemplificar com la tradició literària naturalitza accions aberrants. Al taller es qüestionava que el príncep besés a la Bella Dorment sense el seu consentiment, es criticava que a la Sireneta li negaren la seua identitat; i es demanava punició contra la Bèstia, per segrestar a la Bella. Una manera com una altra qualsevol de fer reflexionar als joves. A ells però els sembla una gran ofensa. Temps per presentar esmenes als pressupostos no n'han tingut, però per a preguntar al Conseller sobre això, sí. Són uns malfaeners busca-raons.

Si ells governaren, l'institut del Grau on ha passat això, no duria el nom del poeta Miquel Peris i Segarra. Peris era mestre de l'escola pública, homosexual i escrivia en valencià. Tres coses que ells odien... Clar, que tampoc no és nou. De tots els fills predilectes de la ciutat, Miquel Pèris era l'únic que no tenia un retrat a l'ajuntament, perquè en època del PP va desaparèixer el seu bust. La ultradreta va al recte, la dreta dissimula, però fa el mateix. Si mai governen, tindrem un futur ben negre. Quina ironia. 

2 comentaris:

Joan ha dit...

Enric, no t'enganyes. Són tres els reis mags. De fet, les despulles dels seus tres cossos es troben en la catedral de Colònia, l'església més gran d'Alemanya.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Reliquiari_dels_Tres_Reis

Nomdedéu ha dit...

Jo sóc més fan del Museu Vaticà, on pots veure de costat el crani de Sant Joan Baptista quan era menut i el crani de Sant Joan Baptista d'adult.