Harry Houdini va ser un mag i prestidigitador, que s'especialitza en l'escapisme, fins a esdevindre el millor en aquella disciplina. El millor del món, el millor de la història. Era un gran escèptic, però vivia turmentat per no saber on estava el cos del seu fill desaparegut en combat al final de la Gran Guerra. Per això va intentar creure en la possibilitat de comunicar-se amb els difunts.
29 d’agost, 2020
"HOUDINI I DOYLE" - El Mundo - 29-08-20
Harry Houdini va ser un mag i prestidigitador, que s'especialitza en l'escapisme, fins a esdevindre el millor en aquella disciplina. El millor del món, el millor de la història. Era un gran escèptic, però vivia turmentat per no saber on estava el cos del seu fill desaparegut en combat al final de la Gran Guerra. Per això va intentar creure en la possibilitat de comunicar-se amb els difunts.
22 d’agost, 2020
"POTSER NO COMPENSA" - El Mundo - 22.08.20
I ara bé el plot twist eixe al que tanta afició tinc als meus articles. Esta pandèmia maleïda i les seues terribles conseqüències econòmiques estan posant dramàticament en evidència una veritat que alguns pregonàvem, i no només érem ignorats, sinó també menystinguts, si no ridiculitzats o insultats. I és que hi ha determinades activitats econòmiques que no són socialment rendibles. Que reben més del que aporten, encara que ningú no ho diga alt i clar.
L'estat protector funciona en alguns casos com una asseguradora. Presta serveis i cobreix contingències a canvi de la quota que paguem a través dels impostos directes i indirectes. Però si hi ha sectors econòmics molt més volubles, amb una gran dependència de la climatologia o de situacions sociosanitàries com ens passa ara, i per això reclamen (i obtenen) ajudes específiques, els hi hem de pujar la quota. Han de pagar més impostos perquè tenen més drets que altres. O bé això, o tot simplement, l'estat no els accepta com a "clients", els hi perdona la part proporcional dels impostos, i els remet a les asseguradores privades. (Ara mateix els pregoners liberals no saben si aplaudir-me per proposar el que és el seu ideari, o insultar-me per posar en evidència el seu ideari). "Es el mercado amigos". I alerta, que tampoc he inventat la sopa d'all. Que el sector agrícola, amb el suport d’ENESA, bé que asseguren la seua collita, que és la seua "temporada alta". I ho dic així per si algú encara no havia entés del tot de quin sector parlava.
15 d’agost, 2020
"CONSPIRAIDIOTES" - EL MUNDO - 15.08.20
Iker Jiménez és un periodista afamat per comunicar més amb el més enllà, que amb el que hi ha més per ací. La prova és que ara mateix, el bon home, està ploriquejant a les xarxes, perquè una plèiade d'activistes d'allò que en diuen la Plandèmia, l'estan massacrant dient-li traïdor, venut, i un grapat més de coses lletjotes. Excusant-se davant els assetjadors, afirma no ser seguidor de Soros, Bildelberg ni la Maçoneria, arriba fins i tot a explicar que no és jueu! No diu si ha llençat al fem els discs de Miguel Bosé.
08 d’agost, 2020
LA REPÚBLICA DE SCHRÖDINGER - El Mundo - 080820
M'hauran de deixar que comence dient que crec que filosòficament la monarquia no té cabuda en una democràcia. Si la democràcia és el govern del poble, i es basa en la igualtat entre els membres d'una nació, no té trellat pensar que hi ha una família que viu al marge d'això. Que està destinada a ocupar la més altra magistratura del país, sense solució de continuïtat, per un mer fet biològic. Basat a més a més, en vés a saber quina cosa va arribar a fer un avantpassat seu fa alguns segles, entre la història i la mitologia. O tot simplement, perquè a ta mare la van rescatar del telediari en un arravatament passional d'un jove desencantat, i al que els pares li havien frustrat ja uns quants amors previs. Cap sentit.
Dit això, hi ha monarquies democràtiques, amb més garanties per a la ciutadania, més igualtat, i més llibertats, que no poques repúbliques. I hi ha repúbliques que són exemple de democràcia, i altres que no són millor que les més corruptes monarquies del Golf. I dic Golf en majúscules que encara no vull entrar en detall.
He de confessar que se'm fa més senzill entendre als republicans de dretes, que als monàrquics d'esquerres, però això no desdibuixa la seua existència. En este sentit sembla paradigmàtic que als EUA els dos grans partits es diguen Republicà el més de dretes, i Demòcrata el que ho és un poc menys. Hi ha repúbliques bolivarianes, i Suïssa que no ho sembla. I pot haver-hi socialistes monàrquics? N'hi ha. Molts. A Noruega o a Suècia, per exemple, la socialdemocràcia i el laborisme, són formacions potents i no qüestionen la monarquia. I a Espanya?
El PSOE va renunciar fa anys al marxisme, amb aquella espècie de "si me quereis irse", que va dedicar als marxistes Felipe González. Podia haver renunciat a la república. Però no ho va fer. El PSOE es defineix com a partit republicà, i estic segur que hi ha militants i votants que ho són. I jo puc fins i tot entendre que en un moment històric determinat, un partit de govern pogués dir: "nosaltres som republicans, però ara mateix estratègicament no toca fer un referèndum, perquè..." i donar l'explicació que creguen oportuna. Però el que no es pot és ser republicà i no ser-ho, ser monàrquic i no ser-ho, tot al mateix temps. Com el gat de Schrödinger. Insistir en la farsa, i ajudar a fugir al farsant. Per respecte als socialistes republicants morts.
06 d’agost, 2020
"EL PREU DELS DINERS" - Levante-EMV- 06-08-20
Si alguna cosa és segur que té preu en esta vida, són els diners.Fins i tot les estrenes de la padrina, porten implícites l'obligació de deixar- te pessigar les galtes i sentir-te dir que t'has fet molt gran, encara que faça anys que t'afaites assíduament. I si algú es pensava que els que vénen de l'Europa comunitària serien una excepció, pecava d'innocent. No dedicaré un minut a analitzar si l'acord és bo, o tot simplement és el millor possible. Ni m'entretindré a recordar allò de l'ós i la pell, que ací hi ha qui escolta un pum, i dóna la bèstia per morta. No. L'acord és el queés, i té un preu.