14 de novembre, 2020

"EMPRENDRE...O NO" El Mundo- 14.11.20

No ens enganyem, al garatge dels pares, no hi ha tres xavals amb ulleres de pasta creant la nova startup de Silicon Valley. Hi ha una Ducati vella que sempre dius que arreglaràs i que mai no arregles. I un parell de caixes apilades, plenes de somnis que també han fet la perla, com la bugia de la moto.

Que tinguem gent que de veritat vol esdevenir empresaris és un requisit indispensable per a desenvolupar el país, però empènyer a la gent que no té eixa vocació (i potser tampoc les habilitats o capacitats necessàries) com a l'única eixida de la seua impossibilitat de trobar una feina, és un disbarat.

Quan nosaltres vam arribar al govern ens vam trobar un munt de persones, que havien estat abocades per l'anterior govern, a capitalitzar les prestacions per atur i muntar no importava quin negoci. Amb un discurs culpabilitzador que si no trobaven feina es feren autònoms. "No seas vago, hazte emprendedor" La majoria, no van superar el primer any, i encara ara continuen tornant mes a mes, les ajudes que van rebre. Es van quedar sense treball, sense atur, i amb deutes. Això sí, el PP maquillava les xifres d’atur.

Se n'ha parlat molt, i amb raó, de la bombolla de l'emprenedoria. I s'ha generat un debat sobre si tothom pot emprendre. Jo crec que no. I que tampoc no cal, no és cap demèrit. Però en tot cas, el que sé segur és que no es pot emprendre de qualsevol manera, per intuïció. Ser empresari no és senzill.

Per això nosaltres vam decidir aturar les ajudes durant uns mesos mentre fèiem una reflexió serena. El resultat va ser crear una xarxa d'entitats (CEEI, Cambres de Comerç, etc) que de forma gratuïta fan un pla de negoci per a cada sol·lícitant, que condiciona si se li dóna o no l'ajuda. "Mire, este negoci que vosté ha pensat no funcionarà. Replantegem-lo, o pensem en una altra cosa". I aquells que ens semblen viables, reben l'ajuda i l'acompanyament. Ajuda que es suma a les bonificacions de les quotes d'autònoms.

I ara treballem a crear una ajuda salarial d'un any, semblant a la renda bàsica, per al procés de posada en marxa del negoci. Perquè si no, només podran emprendre els que tenen mitjans propis, o aquells a qui la família pot socórrer. L'administració ha d'ajudar a fer viables les bones idees, a acompanyar-les i monitoritzar-les, fins que siguen rendibles. Hi ha moltes bones idees que necessiten suport, i els experiments... A classe de química.

1 comentari:

Joan ha dit...


Si els valencians fórem càntabres, quantes coses podríem fer amb un finançament just... Baldoví, per favor, no deixes de pressionar a Sánchez i Iglesias. Després de tantes dècades de maltracte per part de Madrid, necessitem un nou sistema de finançament autonòmic ja!!! Volem ser com Cantàbria! Tenim tot el dret!