En el que potser no havíem pensat, confesse que jo no ho havia fet, és en com afectava la salut d'eixes obres d'art, la pandèmia. El nombre de visitants ha caigut de forma alarmant, en gran part perquè un percentatge determinant prové del turisme internacional, ara inexistent. I també, perquè fins i tot el turisme domèstic, o els visitants locals, s'hi han reduït a la mínima expressió per les mesures restrictives de les activitats públiques. Per no parlar dels confinaments estrictes en moments o llocs puntuals.
Ho vaig llegir fa unes setmanes, i lamente ara no haver trobat la referència, però sembla que este canvi sobtat de condicions està afectant molt negativament a les peces exposades. Evidentment els museus, si més no els millors i més grans museus, han començat a modificar les condicions ambientals de forma mecànica i artificial, però tot i això... A mi, més enllà de la preocupació patrimonial, que la tinc, em sembla que en este tema hi ha un rerefons quasi poètic. Els quadres es posen malalts si ningú no els mira.
La cultura és un organisme viu, que necessita la vida al seu voltant, per a seguir vivint. "Si un arbre cau al bosc i no hi ha ningú, fa soroll?" es pregunta el kōan budista. Quan ningú no la mira, la Mona Lisa manté el seu inquietant somriure? Les ones de Sorolla banyen els peus dels xiquets? Quan no hi ha públic les notes musicals sonen igual? Sonen?
Ray Bradbury, el celebrat autor de Fahrenheit 451, va dir "No has de cremar llibres per destruir la cultura. Només cal fer que la gent deixe de llegir-los". Si no podem anar als concerts, si no podem vore obres de teatre, si no hi ha cultura en viu, estem assistint a la mort de la cultura. La cultura és un bé essencial que genera felicitat. I la felicitat, deia Aristòtil, és el bé suprem. La cultura és tan segura, com imprescindible.
1 comentari:
Enric, tens raó, la cultura és essencial, un bé essencial que genera felicitat... Mirem els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2021:
-Museo del Prado, Madrid: 46 milions d'euros
-Museo Reina Sofía, Madrid, 38 milions d'euros
-Museo Thyssen, Madrid: 8 milions d'euros
-Museu Nacional d'Art de Catalunya MNAC, Barcelona: 2 milions d'euros
-Institut Valencià d'Art Modern IVAM, València: 400.000 euros (!!!)
I no parlem del Museu de Belles Arts de València ni del Museu de Ceràmica González Martí de València, ambdós de titularitat estatal. Tinc ganes de plorar... de felicitat.
I si parlem de les arts escèniques... més felicitat encara. Quin goig en els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2021!:
-Teatro Real, Madrid: 12 milions d'euros
-Gran Teatre del Liceu, Barcelona: 7 milions d'euros
-Teatro de la Maestranza, Sevilla: 2 milions d'euros
-Palau de les Arts, València: 1 milió d'euros (!!!)
"No sé per què Madrid odia València. Potser València hauria de fer un moviment independentista." No ho dic jo. Ho digué un dels millors directors d'orquestra del món, Zubin Mehta, l'any 2014, en reconèixer estar disgustat pel tracte discriminatori que el Ministeri de Cultura atorga al Palau de les Arts de València. El primer independentista valencià és el gran Zubin Mehta. Això no ho poden dir ni els catalans ni els escocesos...
Diari La Veu, 13-6-2014:
Zubin Mehta: "Potser València hauria de fer un moviment independentista."
https://www.diarilaveu.com/noticia/9729/zubin-mehta-no-se-per-que-madrid-odia-valencia-valencia-hauria-de-fer-un-moviment-independ
Però no importa, Enric, just enjoy the mediterranean life in the Region of Valencia by Agència Valenciana de Turisme. Gràcies, Ximo i Mónica. Som una regió feliç amb una cultura matractada per Madrid, però cridem ben feliços, plens de goig, tots a una veu: Visca la Regió!
Tourism in the Region of Valencia, Agència Valenciana de Turisme:
https://www.comunitatvalenciana.com/en/home
Publica un comentari a l'entrada