20 de juny, 2006

010 PRIVATITZEN LA VEU DE LA CIUTAT. 22.06.06

Quan tens un dubte sobre qualsevol tema municipal telefones al 010, i se t'hauria de resoldre. Això ens han dit. Tant de bo. A l'era d'internet, no sembla res de l'altre mon poder donar telefònicament informació de tots els departaments municipals, concentrant-ho en un sol número. Al BLOC li agradaria més que fora un servei municipal, atés per funcionaris, que no els sistema elegit pel PP, de delegar en una empresa privada la veu informativa de la ciutat. En qualsevol cas la iniciativa és bona, però és massa prompte per analitzar-la. Ara com ara, més que un 010 és un 007, un agent secret. No en sabem gran cosa.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Davant d'aquesta informació, a mi (com a ciutadana de Castelló ), se'm plantegen diferents qüestions per tal d'obrir un poc de debat.

Si ens aproximem a la visió que aporta vostè, Sr. Nomdedéu, és una visió clara de polítiques públiques socials que en un moment donat són inefectives, i li explicaré el perquè. La nostra administració pública, degut a la burocratització com a principal problema, resulta ineficient en quant a funcionaris públics, ja que aquests es mouen la majoria per l'interès econòmic i no motivador dins de la seua feina, cosa que produeix, llocs de treballs ineficients ja que el treballador un cop dins de l'ajuntament és gairebé impossible acomiadar-lo. Per si fora poc, tant vostè com jo, coneixem quines són les polítiques basades en favoritismes que utilitza el Partit Popular de Castelló. Per tant, la meua pregunta és la següent, Preferim uns càrrecs escollits a dits que entren a formar part del cos de funcionaris i que amb el temps es tornen ineficients? Preferim donar un servei on la motivació de qui atén al ciutadà, no anirà més enllà de torne a cridar demà?

Crec que per una part el Partit Popular aquesta vegada a mig encertat de moment. Hi ha una cosa que es diu la Nova Gestió Pública, política de gestió que s'utilitza per donar eficiència i eficàcia dins dels ajuntaments, de manera que es descentralitzen els poders del mateix i desapareix la burocràcia i els llocs de treball infectius. Aquest mètode s'està utilitzant en països com Alemanya, Bèlgica, i a nivell nacional a Barcelona, i no té connotacions de dretes o esquerres si nó d'eficiència i eficàcia utilitzant el sistema de bottom up. Aquestes empreses són escollides mitjançant un concurs públic on es valora el pressupost i el servei, i a més són empreses regulades i controlades per l'ajuntament. Si aquesta política es fa bé, és un bon avantge dins de la política municipal perquè ajuda socialment en eficiència i content dels ciutadans i en el pressupost del municipi. És per això que crec que és bona aquesta idea, amb el que discrepe és en la manera de fer del Partit Popular perquè segurament ni es sometra a l'empresa a un control ni regulació i molt menys haurà estat escollida d'una manera clara.

És la primera vegada que he visitat aquesta pàgina, espere no haver sigut molt dura amb les meues paraules i em diga que en pensa.

Gràcies.
PVS

Nomdedéu ha dit...

PVS:

Compartisc un alt percentatge del que vosté apunta. Jo no defense el pes del sector públic sobre el privat per una mera qüestió ideològica, ho faig per raons d'equitat i fins i tot d'eficàcia. Intentaré explicar-me. Estic d'acord amb què l'administració municipal ( i per extensió tota l'administració pública) és ferragosa i està prenyada de mals hàbits. Son sempre el fruit de funcionaris que s'acomoden i perden interés i eficàcia? Jo entenc que no. Mire, quan des de determinats partits s'avala la gestió de l'empresa privada com el paradigma de l'eficàcia s'ignora, crec que voluntàriament, una part de la realitat, i s'obvia una part de la solució al problema.
No és cert, tot simplement no és cert, que els funcionaris siguen malfaeners, dropos i que "passen de tot", com sembla estar instal·lat a l'imaginari col·lectiu. Com no és cert que la gent que treballa al sector privat (jo vinc d'alli i alli tornaré) siguen més competitius, més seriosos i més responsables. Hi ha malfaeners i inoperants a tot arreu. En aprovar unes oposicions no et convertixes en un irresponsable. Òbviament, hi ha funcionaris que treball poc i malament. Com n'hi ha, creguem, que tenen un grau de compromís i de servei públic, difícil de trobar al sector privat.
Però puc estar d'acord en què en termes generals l'empresa privada siga més àgil i competitiva. Però no és pel personal, sinó pels sistemes de treball. Crec que en esta casa que és l'Ajuntament se sap de la meua dèria per millorar els sistemes de producció, per agilitzar els mètodes de treball, per, respectant els necessaris controls democràtics, agilitzar els terminis. Ací el que tenim és una manca d'organització enorme, i una certa desmotivació de part del funcionariat que voldria veure com el seu esforç es recompensa (i no econòmicament). Gent que voldria veure com les hores que hi dedica arriben nitidament al ciutadà com una millora de la seua relació amb l'administració. Per molts d'ells i elles és frustrant.
És cert que el PP alenta i permet un grau indecent de favoritisme en les oposicions. És cert que el PP (això forma part de la lícita gestió del govern) dissenya les RPT (i això ja no és tan lícit) en funció de persones, en lloc de fer-ho en funció de necessitats. Compartisc la crítica. Però segur que compartirà vosté amb mi, que no és més transparent el sistema de contractació d'empreses. Segur. Segur que entendrà vosté que si al final 7 empreses fan tots els serveis de la ciutat, el perill de repetir els vicis del funcionariat, ara en el sector privat, és immens.Ho apunta vosté al dubtar que el PP exercisca els controls necessaris. De fet, no ho fa en molts dels serveis privatitzats.
Se'm dirà que el concurs per la concessió del servei es revisarà cada ix anys, cert. Però fem un repàs de la realitat i veurem quants se'n canvien al pas dels anys. Se'm dirà que el treballador que no complisca pot acomiadar-se. Real. Però eixe control no és públic, sinó de la pròpia empresa. Serà més eficaç, més educat, més responsable, més atent, un treballador amb un contracte eventual i un sou no massa espectacular que un funcionari? Tinc els meus dubtes.
Sóc un ferm defensor dels sistemes de gestió i eficàcia. Deu ser per deformació professional. I voldria poder traslladar a la gestió muncipal criteris d'eficàcia i racionalitat. Crec que el problema està en això. Qui defensa que l'empresa pública funciona millor, haurà de reconèixer que és per una qüestió de planificació i organització, no perquè els "treballadors" siguen millors que els "funcionaris". Aportem doncs criteris de gestió privats al sistema públic, però sense haver de privatitzar. Canviem els sistemes productius. Eixa és la línia a Europa, és la línia que vosté apunta. I també estic d'acord amb què no és un problema ideològic sinó tècnic. Em negue a acceptar que l'esquerra haja de ser la que engreixa el sector públic i la dreta el paradigma de l'eficàcia administrativa. Tot simplement no és cert. Per tant, també coincidim quan vosté afirma que no és un problema ideològic. Per mi, i pel que respecta al servei als ciutadans, es tracta de ser eficaços i m'és ben igual que siga una empresa o que siguen funcionaris. Tot simplement crec que hi ha serveis, com este, que perfectament poden donar-se amb personal públic, que degudament motivat, format i controlat, poden ser molt més eficaços que un grupet de voluntariosos empleats eventuals d'una empresa privada, que deixarà el servei el dia que un altre ajuntament els hi millore el contracte.
Per això, i en este servei en concret, defense que siguen funcionaris qui el presten.

Anònim ha dit...

Un ejercicio práctico.
Página Web Ayuntamiento Castellón. Autobuses urbanos. Información de la Línea 9.

LÍNIA 9 ESTACIÓ RENFE - CENTRE
Parades de l'Estació FF.CC – Circumval·lació:
CARDENAL COSTA – PASSEIG RIBALTA – RONDA MAGDALENA – C/ ARRUFAT ALONSO – PÇA. Mª AGUSTINA – C/ GOVERNADOR – PÇA. BORRULL.

La Línea 9 no pasa por Cardenal Costa. Lo hace por el Paseo Morella.
En la parada del Paseo Morella no hay, si no la han puesto recientemente, información del 9.
Esto es sólo un ejemplo.

Quién es el responsable ¿funcionario público?, o ¿Empresa privada?.

Saludos.

Anònim ha dit...

Sembla que molt sovint parlem del mateix; l´únic que canvia és la concepció del treball dels funcionaris públics on sembla que estem d'acord en que no tothom és igual... De tota manera coincidirem en que Castelló necessita un canvi i no hi ha cap partit que es trobe en suficients forçes i/o ganes per fer-ho. El naixement d'una nova cultura política ha de passar per nosaltres mateixos siga com siga.

M'agradaría com a responsable del Bloc que ets i sense tractar d'incomodar-te que en parlarem de noves espectatives de cara a les eleccions.
Mira no m'amagaré, sóc una recient des de fa 4 dies llicenciada en Ciències POlítiques i tinc molt d'interés per treballar-hi d'aprop amb la política de Castelló. Crec que el Bloc és un partit que necessita una forta empenta, per una banda i per l'altra les seves grans tendències dins del mateix el fracturen massa, crec que a Castelló hi ha un gran sentiment nacional que en conter de representar-lo el BLOC cada dia més el representen militants i representants del PP. És per això que m'agradaria que em parlessim si no et fa res.
Gràcies,
PVS

Nomdedéu ha dit...

m'agradarà parlar-ne. De veres. M'interessa la visió que puga tindre de la ciutat, la política, fins i tot del meu partit, algú implicat però no "contaminat" pel dia a dia de la política.
Jo m'estic tots els matins (i gran part de les vesprades) al despatx de l'Ajuntament. Sóc francament accessible, tret dels dilluns que amb les comissions vaig una mica de bòlid, qualsevol matí pots vindre i xerrem i fem un cagè si vols. O si ho preferixes, telefona abans i quedem en algun lloc i moment que ens conviga a tots dos. Al 964355208 em trobaras sempre, o trobaras a l'assessor del grup que sabrà localitzar-me.

Anònim ha dit...

Moltes gràcies per la teva invitació, això si que no m'ho esperava!L'únic problema és que aquest dissabte me'n vaig a Madrid a fer un curs sobre direcció de campanyes electorals i un altre sobre terrorisme i relacions internacionals, no hi seré a Castelló fins el 4 d'Agost.
De totes maneres seguiré amb contacte amb la pàgina, ja que em sembla molt constructiva i d'altra manera en quant puga et visitaré.
Gràcies,
PVS

Nomdedéu ha dit...

Bé, doncs ja trobarem les dates quan ens encaixen a tots dos, que el dia 4 d'agost marxe a fer el viatge de noses que no hem pogut fer ara per la feina. Seguim en contacte.