19 de novembre, 2010

"LA CIUTAT DE L'ESPORT" - Levante-EMV - 20.11.10


Deixem-ho clar, si depén del BLOC no hi haurà Ciutat de les Llengües. Podrem? Sí, podrem si dels nostres regidors depén la majoria municipal, perquè la Generalitat, amb el morro que la caracteritza quan es tracta de Castelló, deixa en mans de l'Ajuntament la redacció dels projectes. En mans i en la caixa, afegiria jo.
I no n'hi haurà, perquè no creiem en la bondat del projecte. Primer, i això no sorprendrà ningú, perquè no volem convertir Castelló en un referent de l'ensenyament del castellà, perquè ens despersonalitza com a valencians. I segon, perquè el projecte és una castanya.
Ho és perquè tot el temps i els sous invertits en panxacontents no ha servit per tindre un mal informe que avale l'anomenat turisme idiomàtic, com no hem tingut un sol suport formal i efectiu de cap institució idiomàtica solvent, o fins i tot d'altres institucions polítiques, més enllà d'una Generalitat en estat de pre-fallida econòmica.
Però a sobre, quan mires el Master Plan (que no van exposar més que a 300 quilòmetres de la ciutat), t'adones que tot és una absoluta enganyifa. El arquitectes imaginen set edificis, dels quals només un es dedicarà a l'ensenyament del castellà. Serà un aulari, però hi haurà també un amfiteatre i una sala d'exposicions. Val a dir, que el que dóna el nom al complexe, i el que li dóna sentit, és el tercer més menut del set edificis projectats.
Una de les edificacions més gran, de 20.000 m2, està destinat a sales recreatives i restaurants. Un altre edifici de 20.000 m2 es destinarà a sales de cinema i espectacles! Però... què ens hem begut l'enteniment? A dos mil metres mal comptats hi ha uns multicines que el dia menys pensat tancaran la porta per falta de públic! Parle de l'espantós edifici que es va construir al recinte portuari i que anava a portar centenars i centenars de persones al Grau a vore a Harrison Ford i Harry Potter. Un desgavell, una ruïna, un altre error per manca de previsió.
La resta són pisos per estudiants, un mini centre esportiu, hotels, un altre planter d'empreses, i un camp de golf. Un camp de golf al costat del camp de golf del Pinar! Supose que si el fan, finiquitaran la concessió del del Pinar, i retornaran al poble de Castelló, legitim propietari, la integritat del Pinar.
També plantegen un altre centre de convencions. No estan bé, definitivament, esta gent que ens governa no està bé. Son uns incompetents. Tenim un auditori a mig gas, tenim més sales polifuncionals a la ciutat, tenim hotels, que també batallen per dur congressos a les seues pròpies instal·lacions, tenim anunciat el gran centre de Calatrava, en el qual cabran tots els congressos fets a Castelló els darrers dos anys, més tres creuers d'anglesos, més un sopar d'homenatge a Carlos Fabra, i encara sobrarà lloc. I volen fer un altre centre de convencions!
Nosaltres creiem en el turisme com a font de creació de riquesa. Font d'ingressos, i també de creació de llocs de treball. Creiem en la necessitat de desenvolupar urbanísticament el solar que ara ocupa l'aeròdrom, i fer-ho d'una forma sostenible, socialment, econòmicament i mediambiental. Per això vam proposar, i mantenim, que la millor destinació és un gran centre d'alt rendiment esportiu, associat a la nova facultat de Ciències de la Salut de la Jaume I. Amb dotacions esportives de qualitat i multidisciplinars, que situen les instal·lacions com a destí preferent de campionats internacionals de primer ordre, i d'estades de clubs i federacions. L'actual camp de tir podria mantindre's i associar-se a la nova “Vila esportiva”, signar convenis de col·laboració amb el Club de Golf, adecentar la desembocadura del riu, i convertir el conjunt en un pol d'atracció d'esportistes professionals i competicions que arrosseguen milers d'aficionats i familiars que han de pernoctar a la ciutat.
La pròpia regidoria de Turisme assumeix que res no ha generat més estades, ni ha dinamitzat més els hotels locals, que el turisme associat a les diferents activitats esportives organitzades a la ciutat. Per això també entenem la necessitat de noves instal·lacions hoteleres al recinte. Hotels amb la volumetria adequada al privilegiat entorn. L'esport és un llenguatge universal que vinculat al nom de Castelló el converteix en destí turístic preferent.
L'esport associarà a la ciutat valors com ara salut, esperit d'equip i de superació, sana competició i un llarg etcètera. Sense oblidar la projecció internacional que donaria a la ciutat. Qualsevol competició de nivell mitjà té més repercussió mediàtica local i internacional, que 26 promocions de japonesos bevent sangria i repetint com autòmats “el perro de San Roque no tiene rabo, porqué Javier Moliner, lo ha disecado”.

8 comentaris:

Enric 2 ha dit...

Hola, Enric, tinc un dubte: en eixa macrociutat del morro (perquè ací el que n'hi havia era molt de morro), hi havia projectada alguna biblioteca? I si n'hi havia, em pots dir de quants metres quadrats? Per si no ho sabies la VIU no compta amb biblioteca. els que manen diuen que no en cal perquè és una universitat virtual, però tant la UOC com la UNED compten amb molt bones biblioteques (CRAI).

Gràcies.

Nomdedéu ha dit...

No n'hi ha cap al projecte. Cap.
Pel que fa a les universitats, és normal el que dius. La UOC i la UNED són universitats a distància, la VIU és virtual. "Tat" que estem d'acord en la diferència? ;P

Enric 2 ha dit...

Em tem que sí. Espere que els títol no ho siguen, de virtuals.

Anònim ha dit...

Se haga o no la ciudad de las lenguas, los que ahora están cobrando por el invento, seguirán cobranto.
Y esa pasta la pagamos los contribuyentes.

Anònim ha dit...

la ciutat de les llengues, el palau de la festa, el edifici de caltrava,el monument a tronxo....crec que ja n'hi ha prou.
Açò es una "merienda de negros".

Anònim ha dit...

I,independentment que es face o no,perque quan s'ha de fer alguna cosa d'este estil (universitats,escoles d'idiomes,ciutats de...)sempre s'ha de fer a la gran ciutat?tan impensable és fer algo als pobles?perque eixe afany de despoblar els pobles d'interior i colapsar la ciutat?mentrestant per estos pobles seguisen tancant escoles per falta de xiquets.

Nomdedéu ha dit...

D'acord amb el plantejament general, però no oblidem que estem parlant d'un solar de la ciutat de Castelló, i clar...
Amb tot, tens raó, en reclamar, que el país no hauría de tenir diferències de benestar i oportunitats, pel fet de viure a la costa o a l'interior, en pobles o ciutats.
Com nacionalista i progressista, això és el que defese.

Anònim ha dit...

L'escola del meu poble està destinada a tancar. No hi ha cap xiquet de 0 a 3 anys ni cap parella en edat o intencions de tindre fills.Totes han marxat a viure fora en busca d'oportunitats. L'ajuntament no fa res,i jo crec que és ara el moment de posar remei i no quan està el mal fet i han de portar families de fora,quasi sempre castellanes,com ha passat a cinctorres,torre d'en besora,vistabella,etc. Que li pareix a voste tot aço?