24 de gener, 2015

"TEMPS DE GIRONELLA" Levante-EMV- 24.01.15

“Ha estallado la paz”, títol manllevat d'una de les novel·les de Gironella, ben bé podria definir el to en el que es va desenvolupar el darrer plenari municipal,  a diferència dels darrers. Lluny de la crispació, podríem dir que seré, amb vocació constructiva i amb intervencions argumentades. Tant és així que  Pérez Macián, en nom del PP, va arribar a fer una nota de premsa dient que la intervenció del seu company de bancada, havia elevat el nivell del debat, i que quedaria per als anals de la història dels plens municipals. 
No sé jo si tant, però Sales va estar prudent i argumentatiu en un tema que podia haver derivat en una d'eixes bronques absurdes en les que de vegades es converteixen els debats municipals. El tema no era menor, i les prèvies en premsa presagiaven el pitjor. 
Carreras havia presentat una moció sobre la laïcitat. A la moció havia contestat Pérez Macián en un article, titllant-la de “gihadista laica”. En un article, dic, és a dir, no era una boca escalfada davant un micro, sinó un text que sempre permet reflexió i revisió. “Gihaidista” quinze dies després dels assassinats de París. No és banal la cosa. 
El debat sobre quina relació han de mantenir les institucions i els càrrecs públics amb les religions és interessant i necessari. Saber què és subvencionable i que no, difícil de deslliurar. Salvar les tradicions i descartar els actes religiosos, francament complicat, en una ciutat (i un país) on la majoria de les festes tenen orígens remots en la tradició juedo-cristiana. Dibuixar una línia que delimite les creences personals de la representació pública d'una mateixa persona, tampoc no sembla senzill. Un debat una miqueta esotèric per minuts, molt espiritual, poc pràctic. Recordava tot plegat un altra novel·la de Gironella : “Los cipreses creen en dios”.
El popular (i de vagades populista) Sales va fer ús de la seua intel·ligència per despullar el debat. Va fer una intervenció merament filosòfica. Quasi com una classe d'institut. Va argumentar la definició de laïcitat que millor li convenia. Va parlar de dret, de teologia, de religió, de filosofia secular, d'antropologia, d'història, de cultura... Va fer un discurs. Un bon discurs, del que a més a més, personalment en vaig compartir la tesi principal. Però clar, això no era més que un hàbil recurs. La ponent esperava un debat sobre les propostes concretes, a les que Sales gairebé no hi va fer menció; no un concili. No una “Disputa de Barcelona” sobre la fe vertadera. Eixe no era el debat. Som regidors, no canonges, no teòlegs, no filòsofs.
Tot plegat però, va resultar interessant. Pel que es va dir, i pel que no es va dir. O millor, per qui va parlar, i qui va restar callat. Sales no és el portaveu, ni tan sols el portaveu adjunt; i en puresa no es pot dir que la moció fos específicament de cultura, el que hagués justificat la intervenció de Sales. Hi havia propostes de cultura, sí, però sobretot de festes (Torres), de règim interior (Pérez Macián), d'Hisenda i Patrimoni (Masip)... Per tant hem d'inferir que la decisió de que intervingués Sales i no el portaveu tenia a vore amb el to que es pretenia.
Si hagués intervingut Pérez Macián, i ho hagués fet en el seu to habitual, i seguint la línia de l'insult (“gihadista laica”) i la provocació, el debat hagués pogut acabar amb “Un millón de muertos” la tercera peça de la trilogia de Gironella. Algú en el PP va decidir que no era una bona idea. Que millor que Pérez no encengués més focs.
I ara Pérez vol convertir una més que correcta intervenció filosòfico-històrica, que va substituir un deficient resposta pormenoritzada a les propostes debatudes; en la cimera del parlamentarisme del segle XXI. Un altre que es fa un Froilán! Un altre que es fot un tret al peu. Un altre que no s'adona, que elogiant a Sales, pel to, el fons i la forma de la seua intervenció, en realitat es posa en evidència a ell mateix. I és que seguint amb els títols de les obres de Gironella quan “El corazón alberga muchas sombras”, un acaba per convertir el seu personatge públic en “El apocalipsis”, i fins i tot el PP n'és conscient. Per això no va intervindre ell.