15 d’octubre, 2016

"EL PRIMER COP" L2vante-EMV-16.10.17


Dilluns compareixeré a les Corts per primer cop. Una compareixença demanada per grups parlamentaris per explicar quin és el pla de treball de la Secretaria Autonòmica per als mesos vinents.

Ací el perfil polític és molt més baix. Hi ha molta gestió i poca política. I ja m'està bé. Vivia els darrers mesos una intensa exposició pública fent de regidor delegat de diverses àrees, portaveu del meu grup, i especialment fent de portaveu del Govern, en plens i en les rodes de premsa setmanals. No me'n queixe que era voluntari, només ho explique.

Tot allò restava moltes hores a la gestió de les àrees delegades, però ho intentava compensar amb horaris irracionals. Ací la cosa és un poc diferent (els horaris no massa). Hi ha molt de temps dedicat a la gestió. L'àrea ho exigeix, el pressupost també. Una part del temps es dedica a actes de representació (també passava allà, però sobretot en caps de setmana i festius). I poc, de moment molt poc, a la política.
Per això confesse un cert neguit davant la compareixença del dilluns. És un format nou per a mi, un espai nou, un repertori humà desconegut, i una temàtica (les meues noves competències) en la que porte imbuït, submergit i capficat d'ençà que em vaig incorporar... Però és que encara no fa ni un mes d'això.

Hi ha tres coses que m'han cridat poderosament l'atenció en canviar d'administració. La primera la dimensió mastodòntica que té tot això. Només al Servef, i sense comptar Invasat o altres, hi ha en l'organització que encapçale, vora 150 treballadors públics més que en l'Ajuntament de Catelló. També només al Servef, disposem d'un pressupost que dobla el de l'Ajuntament. Però... Sempre hi ha algun però. La plantilla està fortament precaritzada. Tenim sense cobrir moltíssimes places, i més del 50% del personal és interí. Durant anys s'ha deixat deteriorar la situació interna del servei públic d'ocupació, per tal d'afavorir les companyies privades. Això va fer que l'any passat la UE considere seriosament retirar una ajuda de 80 milions d'euros. Només després de llargues negociacions i posteriors inspeccions, es va aconseguir garantir-ne 50, i ara haurien de confirmar-ne 40 més.

Al mateix temps s'ha aconseguit que algunes importants empreses valencianes que havien abandonat el Servef com servei de mediació, hagen tornat. Tenim la millor base de dades que existeix, i gràcies a l'esforç de la gent que treballa a la casa, i a la nova orientació que el nou Consell li ha donat, han recuperat la confiança.
Però una de les coses que més glaçat em va deixar en incorporar-me va ser el nul nivell de tecnificació administrativa. Vull dir. A Castelló els documents viatgen en xarxa, es signen telemàticament. Això vol dir molta més velocitat, i moltes menys possibilitats d'error. Ací no, ací cada matí quan arribe em trobe un grapat de portafirmes i de carpetes, plens de documents que he de signar. D'un a un, manualment. Un sistema informatitzat, permetria, com a Castelló, llegir la informació i un cop comprovat que hi ha 23 expedients idèntics en els quals només canvia el nom del beneficiari, posaries 23 creuetes al quadrant de la pantalla, i amb la targeta electrònica i el codi, d'una tacada les signaries les 23. Ací no. Ací d'una a una. Manualment. Com si fóra Sant Jordi i hagués publicat un best-seller! La quantitat de temps que es perd, és proporcional a la quantitat d'erros que es poden cometre. Un desgavell tot plegat.

Dilluns explicaré el pla estratègic de la Secretaria Autonòmica, i tots els programes d'ajudes i formació que en depenen. I els acords amb Universitat per ajudar-nos a diagnosticar de forma científica, que ací feia anys que anàven sumant ocurrències i sense cap projecte formal. En un any s'ha fet molt, i en la direcció correcta. Perquè sent cert que nosaltres no som qui crea ocupació, no és menys cert que som peça clau dins del Consell en la cerca d'un nou model productiu.

Nosaltres amb la inspecció del treball, amb la formació, i amb la intermediació, hem d'aconseguir que els llocs de treball que es creen, siguen segurs i de qualitat. Així està sent. En el darrer any s'han creat 50.000 llocs de treball... Però queda molt, moltíssim per fer. El dilluns explicaré algunes de les novetats, ja els diré com m'ha anat. 

5 comentaris:

Jordi ha dit...

Enric, hui he vist a través de canal.gva.es la teua compareixença davant la Comissió de Política Social i Ocupació de les Corts. En primer lloc, et felicite per la teua precisió a l'hora de respondre les preguntes dels diputats. Es nota que t'has posat al dia del complex funcionament de la Secretaria Autonòmica i sobretot del Servef, una institució mastodòntica com tu ben dius.

Per cert, has fet una molt bona rèplica als retrets del diputat del PP. Ha estat un moment tens. En qualsevol cas, tot i la immundícia en la que sura el Partit Popular, no podem oblidar que aquest partit té com a oposició parlamentària l'obligació de fer una tasca fiscalitzadora a les Corts. Trobe que el tarannà del nou Govern ha de ser acceptar les crítiques de l'oposició (això sí: si aquestes estan ben fonamentades) sense entrar en el pim-pam-pum del "i tu més", que fa que molts ciutadans tinguen aversió a la política. Entenc que deu ser difícil evitar caure en les provocacions, però mai s'hauria de retreure res a l'oposició sense abans haver clarificat perquè les acusacions que fa aquesta són errònies. En eixe sentit, novament et done les meues felicitacions per les teues respostes al diputat del PP, clares i contundents.

Un petit suggeriment: la pròxima vegada que hi vages a les Corts podries portar un ordinador portàtil o una tablet, perquè trobe que deu ser bastant desagradable haver de buscar les dades en una pila de fulls per tal de respondre amb la precisió necessària la pregunta formulada per un diputat.

Et desitge molt d'ànim en la teua nova feina com a secretari autonòmic. T'enfrontes a uns reptes descomunals. Però n'estic segur que amb la teua dedicació faràs veure que hi ha una altra manera de fer política d'ocupació.

Nomdedéu ha dit...

Moltes gràcies. Ho tindré ben present.

Defensorsdelspoblesdemoatros ha dit...

Bon dia,
A la pàgina del servef han eixit les llistes dels imports de subvenció dels programes EMCORP, ECORJV. Curiosament en l'EMCORP han quedat fora de la subvenció només 12 ajuntaments de tot el País Valencià (curiosament tots de la província de Castelló).
Curiosament tots són ajuntaments rurals de menys de 150 habitants (Xodos, la Serratella, Pavias, la Torre d'en Besora).
Ara sé el que me diràs:
1. Quan es van assignar els crèdits jo no en sabia res (encara no m'havien nomenat).
2. Massa pocs crèdits per a la província de Castelló.
3. Estos ajuntaments no són prioritaris perquè tenen una taxa d'atur tan baixa que no mereixen subvenció.
12 ajuntaments a 7.500 euros són 90.000 euros. Realment el SERVEF no té eixos diners per a suplementar els crèdits assignats a la província de Castelló? Encara esteu a temps.
Així no. No podeu anar parlant de vertebració i d'ajudar els municipis xicotets i després discriminar-los. Esteu abonant el terreny perquè la Diputació aparega com la salvadora dels pobles xicotets.

Nomdedéu ha dit...

No sé si paga la pena contestar, francament, perquè no només contestes tu, sinó que a més a més presuposes el que jo contestaré.
a) És provisional.
b) Que jo no hi estigués no hi fa absolutament res, ara hi soc i done la cara.
c) L'any passat en el programa equivalent, s'exigia als ajuntament aportar la mateixa quantitat que a la Dipu i al propi SERVEF. En total eren 5+5+5 milions. Enguany hem alliberat als ajuntaments que no han d'aportar res. I el SERVEF hem passat d'aportar 5 a aportar 23.
d) En l'ordre anterior s'exigien unes condicions (200 aturats de llarga durada) que impedia accedir a la majoria dels municipis de, per exemple, a quasi tots els rurals de les comarques de Castelló. Esta no posa eixe límit, i permet la contractació com a poc, d'un aturat per municipi. Per això s'han multiplicat exponencialment els pobles menuts que hi tenen accés. Dissabte vaig estar a una reunió a Cinctorres, de municipis rurals i d'interior, i estaven molt contents, la veritat. Ara...un requisit per donar ajudes és que ho demanen. Saps si estos 12 municipis ho han demanat, o tot simplement veus que no hi són i treus conclussions de com ho fem de malament?
e) Per primera vegada en la història, s'ha primat als menuts respecte als grans. Perquè malgrat multiplicar quasi per 4 la nostra inversió, els diners són limitats, i havent donat cabuda a tots els menuts com a prioritat, els grans han perdut nombre de persones a contractar.

Defensorsdelspoblesdemoatros ha dit...

Si mires la llista voràs 12 ajuntaments amb 0 euros. 12 ajuntaments que l'han demanada i se'ls ha negat. 12 municipis rurals xicotets.
Si primar als municipis xicotets és deixar a estos 12 fora i donar 178.000 euros a Torrevella, feu-vos-ho mirar per favor.