31 d’octubre, 2012

"NERVIS A L'ALCALDIA" - Mediterráneo -01.11.12


L’Europa econòmica camina determinadament cap a la fractura social. Espanya no sap si demanar rescat o aprendre a nadar tota sola. El País Valencià no té diners ni per pagar el rebut de la llum de les seues Conselleries. I Castelló afegeix a tot això les nefastes conseqüències de quasi dues dècades de governs populars.
La situació política global tampoc no és gaire bona. El descrèdit de les velles formes qüestionen l’hegemonia del bipartidisme que ens ha governat des del 77. A Castelló el PP té problemes interns i externs. A l’Ajuntament, Bataller hereta un PGOU enverinat i una caixa on fins i tot les aranyes han marxat a vore Spiderman IV, i tot amb un equip que no ha dissenyat ell. Al partit, el trien President local, i es fa acompanyar de Begoña Carrasco. I com tot canvi, deixa ferits pel camí. El problema és que ací uns dels ferits són paquiderms històrics i altres panteres d’esmolades ungles. 
Tot això dibuixa per al 2015 un escenari més obert que mai. I més enllà del que diu la demoscòpia, resulta revelador dels nervis del PP el fet que plantege una reforma legislativa per fer alcalde el cap de llista de la formació més votada. 
Té la seua gràcia, perquè la llei que diu que no ha de ser així, és la llei que PP i PSOE han mantingut durant dècades, i de la que s’han servit uns i altres per fer acords de governabilitat, o mocions de censura. Sense treva. Sense problema. Sense vergonya. 
El PP sap que el model electoral municipal no és presidencialista. La gent votem llistes electorals, no alcaldes o alcaldesses. La primera autoritat municipal és el candidat que aconsegueix més vots de regidores i regidors. Tan simple com això. I al PP ha descobert just ara que veuen les orelles al llop, que no li agrada del tot. Oblida voluntàriament el PP que esta mateixa llei és la que van usar per fer Alcalde a Alberto Fabra, després d’obligar a dimitir a Gimeno i de la renuncia de Marta Gallén i Carlos Fabra. Com obliden que Bataller és alcalde després de la dimissió de Fabra (segur que se n’ha penedit mil colps) i de fer renunciar a Gallén, Moliner (s’ho està passant pipa) i Ribes. Només els jugadors tramposos volen canviar les regles a mitja partida.