28 de desembre, 2013

"INNOCENTS" - Levante-EMV - 28.12.13

Explica Mateu (2’1-16) que els Reis d’Orient, seguint l’estel, van fer cap a Jerusalem buscant al recent nat Rei dels jueus. Assabentat el Rei Herodes, els va fer cridar, i els va demanar que després de localitzar al pretés messies, tornaren a palau per dir on era. Els Reis però, tot i haver-lo localitzat i adorat, aconsellats per un somni, decidiren tornar per un altre camí i no informar Herodes.
Quan Herodes es veié burlat pels savis, es va indignar molt, i ordenà que a Betlem i a la seva rodalia matessen tots els xiquets de dos anys en avall, l'edat que calculava pel que li havien dit els savis. No consta que el Rei Herodes, després de la salvatjada digués: “lo siento mucho, me he equivocado, no volverá a ocurrir”. 
Aquella matança és la que es commemora el dia dels Sants Innocents. La relació entre les bromes i burles generalitzades i la llegenda dels infants degollats s'estableix a partir de les enganyifes que els pares dels infants es van haver d'empescar per tal de protegir els seus petits de l'assassinat i allunyar-los dels perseguidors enviats per Herodes.
Siga com siga, la tradició local fa que tal dia com el de hui, ens gastem bromes. Abans era en persona. La més recorrent era penjar una “llufa” a l’esquena d’algú. El temps n’ha dut de noves. Ara les enganyifes circulen per WhatsApp, per les xarxes i també a alguns mitjans de comunicació. Hi ha una tradició que ha esdevingut un nou clàssic de Nadal, consistent en endevinar quina és la innocentada publicada en format de noticia seriosa. 
Un any van publicar que el CD Castelló havia rebut una oferta de compra per part d’un senyor carregat de petrodòlars, però això ho ha superat l’anunci de Carlos Fabra dient que en realitat volien comprar l’aeroport.
Em puc imaginar l’estrés de la redacció, quan el cap de secció diu: “xiquets, aneu pensant una noticia que puga semblar creïble, que no ofenga a ningú, i que tinga gràcia, i la publicarem com a innocentada”. I tots dient ocurrències. Un proposa que la Ciudad de las Lenguas, es trasllade al Centre de Turisme del Grau, i que amb els cursos de castellà t’ensenyen a fer truites de creïlla. I amb la revalida esferificacions de pastisset de moniato. Però la idea ja és vella.
Un altre proposa publicar que l’aeroport sense avions pague més diners per el servei de falconeria, que l’aeroport de l’Altet que és dels més concorreguts amb vols turístics. També ja s’ha fet. 
Dir que la Conselleria planeja cobrar 14 quotes als majors ingressats en residències públiques de la tercera edat, tampoc no sembla massa creïble, si tenim present que els anys tenen dotze mesos, per molt que els grans tinguen 14 pagues. És tan immoral que com broma no funcionaria. Només a un Conseller se li pot ocórrer una barbaritat així.
A algú se li acut que podrien dir que l’Hospital Provincial, que és punter en medicina nuclear, i que el seu servei de radiologia és un dels tres més rendibles del país, es privatitzarà per a fer rics als mateixos, o uns d’iguals, que ens cobren 16’5 milions d'euros de més cada any, per les ressonàncies magnètiques. Però a la redacció creuen que això no s’ho creuria ningú.
“Ja ho tinc” diu un redactor d’esports, i proposa que publiquen que el PP, investigat per corrupció, i amb un empat tècnic entre diputats imputats i assessors indocumentats, proposa un pacte ètic. La resta de la redacció riu. “Els d’esports sempre amb les seues coses” deuen pensar.
La de comarques proposa publicar que mentre que la retransmissió de la visita del Papa a València, li costà a la televisió pública valenciana 14 milions, les cadenes autonòmiques que van retransmetre visites del pontífex al seus territoris, no van pagar ni una dècima part. “Això no s’ho creuria ni Cotino” diu el cap de redacció.
“I si diem que Fabra ha tancat la RTVV en defensa de les senyes d’identitat?” Tots riuen l’ocurrència, però tampoc no sembla gaire creïble.
I esta és la història del país. Que ja no pots ni fer innocentades, perquè tot allò que semblen bromes de dubtós gust, són realitats construïdes pel PP valencià. Alcaldes, diputats, consellers, President. Ens han deixat sense dia dels innocents, segurament, perquè ells no ho són.