22 de juliol, 2014

"REGENERACIÓ Vs DEGENERACIÓ" - www.castelloninformacion.es - 23.07.14

Des de l’època dels darrers governs de Felipe González, on esclatava un escàndol diari, mai havíem tornat a patir una sensació de corrupció tant generalitzada com patim ara. Amb el PP de Rajoy i Bárcenas, en directe i diferit, i molt especialment amb el PP valencià de Camps i Fabra i els més de 100 imputats a les seues files.  Tant és així que Fabra acaba de dir que ell es fa responsable del que fa, no del que el seu partit ha fet. Mira tu què fàcil!
La corrupció, la reacció dels dos grans partits a la crisi econòmica, les promeses quan estan a l’oposició i les dures realitats quan governen, entre altres moltes coses, han aconseguit un preocupant grau de desafecció política. El PP n’és responsable directe i protagonista, però tot i això es vol presentar com “regenerador” del sistema.
Cospedal a la seua comunitat autònoma, Rajoy parlant de la llei electoral, Fabra reeditant propostes velles, Moliner inventant urnes...tos junts i per separat, es presenten com a adalils de la regeneració democràtica. Però les seues propostes són profundament involucionistes i van en la direcció contrària al que la gent reclama. Ells volen blindar el bipartidisme, quan la gent demana, i vota, més pluralitat que mai abans. Incapaços de trobar aliats per culpa de les seues polítiques, volen prohibir per llei les coalicions postelectorals, que no és més que un acord estable entre sectors socials, i per tant, quasi bé la mateixa definició del sistema democràtic.
Sé que contestar a les propostes del PP pot semblar entrar al seu joc, no sóc un passerell. Però tampoc faig política des del fetge. Es cert que calen mesures de regeneració i pluralitat. Per això hem dut una moció a l’ajuntament i a la diputació amb la nostra proposta.  
Primer. Modificar la coneguda com a Llei de Partits, per tal que aquells que hagen estat condemnats per finançament il·legal o delicte electoral, s’hagen de dissoldre com ho han de fer els qui atempten d’altres formes contra el sistema democràtic.
Segon. Desaparició total de la figura de l’aforament. No és justa. I a altres països del nostre entorn no eixiteix.
Tercer. Supressió de les Diputacions, transferint personal i competències a l’autonomia. En un estat autonòmic la funció de les diputacions d’acostar l’administració central a la ciutadania ja no té sentit. Representaria un enorme estalvi, 89 diputats menys en el cas valencià, més els seus equips i despeses.
Quart. El PP parla de reduir el nombre de diputats autonòmics de 99 a 79 (cal recordar que ho van augmentar ells fa pocs anys, convençuts que els afavoria). L’estalvi és molt menor que el de tancar les Diputacions, però parlem-ne. Ho acceptaríem sempre i quant hi haja circumscripció única i sistema d’elecció proporcional.
Cinqué. Estem d’acord amb la proposta del PP. Nosaltres també reduiriem de 50.000 a 25.000 els numero de signatures necessàries per exercir la Iniciativa Legislativa Popular. Però és que a més a més nosaltres assumim públicament el compromís de tramitar-les i votar-les. El PP les veta. 
Sisé. Fem del Senat allò que diu la Constituci, una vertadera càmera territorial. No com ara, una inútil càmera de segona lectura. Cara i fossilitzada. 
Seté. Moliner parla en la seua proposta de tercera urna per triar als diputats provincials, de llistes obertes. Ho veiem i ho doblem. Llistes obertes per a totes les eleccions. Disminuirà la partitocràcia i el servilisme dels polítics amb por de que no els posen en llista. I vostés podràn triar a qui vulguen…i sobretot, no triar a qui no vulguen.
Huité. Mantenim la nostra proposta història de reduir el percentatge mínim per obtindre representació a les Corts Valenianes, del 5% al 3%. Més pluralitat és més democràcia.
Nové. Proposem la modificació dels reglaments municipals i del de les Corts per tal de permetre la participació ciutadana efectiva.
Que els hi sembla? Proposem un canvi en profunditat del sistema, de les normes. Pensat en clau de millorar la qualitat democràtica,  d’aproximació a la ciutadania. No com la del PP que està pensada en clau partidista, buscant la seua perpetuació al poder.