Mantinc relació amb Carles Puigdemón, des de que fa anys el vaig convidar a Castàlia a vore jugar un Castelló-Girona. Aleshores ell era portaveu de l’oposició. Quan el 2011 va guanyar l’alcaldia de Girona vam parlar. “Saps quants eventuals m’he trobat després de que el socialisme governés ininterrompudament des de 1979? Només 12 persones -em digué- a la resta els han fet fixes”.
Ho he recordat en vore a l’alcalde anunciar que vol traure a oposició els 241 llocs de treball ocupats ara per interins. No ho farà. És impossible abans de les eleccions, però celebre el canvi d’opinió. Perquè fa un parell d’anys, quan jo ho vaig reclamar, el portaveu del PP va dir que fer oposicions era injust, perquè podria ser que els interins no les guanyaren i es quedaren sense feina. Vaig repicar que més injust és que centenars de persones no puguen optar a un plaça perquè no es convoca. I que en tot cas, l’administració necessita als millors. El portaveu va dir que aprovar una oposició no ho garanteix. Supose que prefereixen les borses de treball, molt més manipulables.
Des de fa uns quants mesos hi ha un grapat d’interins acudint al departament de personal preguntant si es convocaran les oposicions “És que ja saps de la mà de qui vaig entrar jo, i si ara canvia…”
Calma tothom. Si com esperem el govern municipal canvia en maig, ningú no perdrà (ni guanyarà) un lloc de treball per la seua ideologia, però que tothom s’esforce en ser el millor en la seua feina, perquè eixe serà el criteri.
2 comentaris:
Només una observació: interí no és igual a "enxufat". Hi ha interins que han entrat en una bossa de treball amb possibilitats iguals per tothom i que són víctimes de la seua inseguretat en el treball, malgrat dur anys i anys exercint la seua feina. Si la oposició tinguera relació real amb el treball seria vertadera l'afirmació de que és més "justa". No sé quina és eixa relació en l'Ajuntament de Castelló, però sí puc afirmar que en altres àmbits, com el cas de l'ensenyament, la relació "coneiximents demanats en oposició" / "competència efectiva" no té res a vore.
Evidentement. En el cas de l'ajuntament el percentatge de gent "apadrinada" és menut dins del gruix dels interins. Ho tenim clar. Per això deia també que ningú no s'ha de preocupar. No farem lectures d'eixes. Volem als millors.
A l'ajuntament sovint ha passat el següent: una persona entra a treballar com interina, i 3 o 5 o 7 anys després ix la seua plaça a concurs, i no la guanya. Entra algú del carrer que ha demostrat millor coneixement, la qual cosa preocupa, perquè l'experiència hauria d'haver ajudat a l'interí. Però no se'n va a casa, l'equip de govern el recoloca en un altra plaça, i així in eternum. I això tampoc no pot ser.
També entenc que l'oposició no és un mètode perfecte per avaluar competències i coneixements, però no en conec de millor. Això sí, afegirem programes de formació continuada i un mètode d'avaluació de 360ª
Publica un comentari a l'entrada