Segur que Vicent Sales em perdonarà que use el mateix títol que va usar ell en un article la setmana passada, afegint només un ordinal per significar que és continuació d’aquell. O per a ser més exacte, rèplica. I si no em perdona, tampoc no passa res, tal dia farà un any.
La tesi de Sales és que mai abans l’economia havia impregnat tant la política com ara. I després de transcriure algunes dades del CIS, ens recorda que hi ha partits polítics que han fitxat destacats economistes per a la redacció del seu programa. No diu res del PP, supose que perquè la darrera vegada que van fitxar un economista de renom, Pizarro, els hi va eixir “rana”.
En tot cas la tesi de Sales és fallida. Només caldria recordar el contundent “It’s the economy, stupid” del cuartell general electoral de Clinton el 1992, per desacreditar-la. Perquè sempre, sempre, l’economia ha estat en el disseny bàsic de tota política. De tot partit, i de cada programa. I no pot ser d’un altra forma.
Manté Sales que “el progrés intel·lectual, espiritual i material de les societats contemporànies no es déu, o millor dit, no únicament es déu a decisions preses per economistes”. Una obvietat. Però també una escaramussa estilística per ocultar una realitat, “el progrés intel·lectual, espiritual i material de les societats contemporànies” està íntimament lligat al sistema econòmic d’eixa societat.
No deixa de ser sorprenent que en un article on cita fins a nou economistes (bé, en cita el nom), no haja trobat una sola referència acadèmica que li puga servir per subratllar algunes de les seues atrevides afirmacions.
"L’esquerra no creu que el mèrit, el treball dur i l’excel·lència expliquen la desigualtat en part. Més bé mencionen els perjudicis, la sort i l’aprofitament com explicació” és una de les seues perles. Un altra és: “Perquè el propòsit dels valors de la lliure empresa que defensem des del Partit Popular estan vinculats a la prosperitat humana, no al materialisme” I esta altra: “Representem la igualtat d’oportunitats, no la igualtat de rendes. Pretenem estimular la prosperitat, no gestionar la pobresa”.
Quan Sales parla del foment de la lliure empresa a mi em ve al cap els “amiguitos del alma” i tota la corrupció política i econòmica, de la que la fiscalia acusa al PP en general, i al PPCV en particular, i que es basa en pràctiques que atempten directament contra la lliure concurrència i la llibertat d’empresa. Les polítiques del PP de Sales tots estos anys han estat les d’intervindre en el mercat, afavorint a determinades empreses a canvi d’un “impost revolucionari”. Les polítiques del PP, han sigut les de desviar diners públics per a que particulars amics facen negoci (VIU, Aeroport, F1…). El balafiament de fons públics ha fet que les administracions governades pel PP hagen estat anys sense pagar puntualment als proveïdors, la qual cosa ha significat un increment dels preus a pagar, perquè eixos proveïdors, no sempre podien fer de banc de les institucions mal governades pel PP. Algunes d’eixes empreses han fet fallida. Han hagut de tancar i han enviat a l’atur a la gent que hi treballava, perquè les institucions no els han pagat quan tocava. S’ha de tindre barra per parlar de “foment de lliure empresa”.
Llegir a un portaveu del PP escriure que representen “la igualtat d’oportunitats” em genera un profund malestar intel·lectual i ètic. “La progressiva diferenciació ciutadana en l’accés a drets bàsics marcarà la nostra estructura social en els propers anys”, la frase no és meua, és del 2012 i està copiada de l’extens document “Desigualdad y Derechos Sociales” que signa la Fundació d’Estudis Socials i Sociologia Aplicada, FOESSA; depenent de Càritas. Càritas! No Karl Marx!
L’estudi diu també que “en l’àmbit educatiu, els tret més general de l’evolució del sistema de de la perspectiva dels drets socials és la pronunciada caiguda de la despesa registrada els darrers anys” i afig que segons les xifres extretes dels pressupostos inicials, “la despesa pública va ser en el 2012 dos mil milions més baixa que l’any 2009”; i adverteix que eixos retalls afecten de forma clara a la qualitat i el rendiment del sistema.
Segons la seua experiència “Els retalls en educació estan provocant principalment: L’augment de la despesa que significa per a les famílies l’educació. L’accés cada colp més restringit a beques per estudis. La manca d’atenció a necessitats educatives especials. I l’increment de situacions de desigualtat, és a dir, d’alumnes sense material bàsic o sense recursos econòmics per poder accedir a les activitats extraescolars provocant situacions de desigualtat i de “vergonya” davant els companys que poden tindre millors equipaments. Estes desigualtats alimenten l’absentisme”. Supose que es deu referir a tot això, Sales, quan parla “d’igualtat d’oportunitats”.
He fet este article, més llarg i en un to més seriós del que és habitual en mi, però la provocació intel·lectual d’este PP arrogant, que destil·la superioritat moral i que tan bé representa Sales, s’ho val. Però vull rematar el tema amb un altre paràgraf del mateix informe, que qüestiona rotundament, les imprudents i infundades asseveracions del regidor.
"Espanya camina cap a una fractura social i es comprova, en el retall progressiu dels drets que ens igualaven com ciutadans i que complien una funció social de redistribució de la riquesa. En la sanitat, l’educació i en l’accés a prestacions i serveis socials s’està fragmentant a la població, afavorint la segmentació entre aquells a qui el seu poder adquisitiu els permet -o no-, accedir a uns serveis en millors -o pitjors- condicions, quan estes prestacions eren abans més igualitàries, més públiques i més universals”.
És el vostre llegat, Vicent, la fractura social, i drets que només poden gaudir els benestants. No hi ha llibertat sense igualtat d’oportunitats, i vosaltres treballeu per evitar-la. Sou classistes. Supremacistes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada