28 de març, 2015

"TRES PANQUEMAOS" - Levante-EMV- 28.03.15

Pérez Macián es va posar molt nerviós al ple de dijous, quan debatíem una moció de Compromís que demanava regular les Festes i Fires que es produeixen al llarg de l’any a la ciutat de Castelló.
Ell és un home intel·ligent, tot i que la seua militància portada a l’extrem sembla voler ocultar-ho, per tant, tinc pocs dubtes de la seua comprensió lectora. Vull dir que sé que va entendre el que proposàvem. I per tant, que sap perfectament que l’esmena que va presentar no era més que una estratègia covard per no assumir les responsabilitats que els hi correspon, encara, com equip de govern. I això té una lògica que intentaré explicar.
Dic que és covard, perquè evitava entrar en el fons de l’assumpte. I gaste la paraula “covard” perquè és la que ell va dedicar al PSOE quan incomprensiblement es va abstenir en la votació de l’esmena que el PP havia presentat a la seua moció. Diu Pérez que el PSOE ho va fer perquè continua amb el peu canviat després de la relliscada mítica amb aquella moció de festes, i que encara busca congeniar-se amb el “món de la festa” (el de les cometes, perquè hi un món de la festa sense cometes que és molt més plural). L’ocurrència d’editar un programa de festes amb la cara de la candidata tampoc no ajudà. 
Nosaltres demanàvem, ja s’ha dit, normes clares per a Festes i Fires. Ahir mateix es posava en marxa a la vora del Palau Municipal una fira d’editors independents, anualment es celebra la fira d’entitats, Bataller ha inventat una fira de Nadal... Hi ha fires medievals, i altres activitats festives. Cap d’estes depén, per decisió expressa dels estatuts, del Patronat Municipal de Festes. La Magdalena o les Festes de Carrer, sí; totes estes i moltes altres no. El PP, però, no vol regular, no vol debatre, i envia el tema al Patronat, que es vorà obligat, temps al temps, a dir que no és competent en la majoria d’actes que Compromís demana regular.
Aleshores per quina raó fa això el PP? Per por. Per por d’haver d’explicar com, qui, i en base a quins criteris, es cedeixen les casetes de la fira de Nadal, per la qual per ser d’organització pública, no es paga ocupació. A la fira hi ha ONG’s i associacions que venen els seus productes per recaptar uns euros i poder mantenir la seua activitat. Però també negocis purs i durs, que tenen un punt de venda gratuït. Per quina raó la pastisseria A té dret i la Z no? Qui ho decideix. És a canvi de tres “panquemaos”?
Compromís celebra que les ONG’s puguen vendre els seus productes, però no entén per quina raó en la Fira d’Entitats per la Llengua, altres ONGs o associacions ho tenen prohibit. Tampoc no entenem (o ho entenem massa) per quina raó les fires i festivitats diverses es contracten sense cap mena de concurs públic. O per quina raó es permet que Fires a les que no cobrem ocupació de via pública, cobren a les casetes ocupació de via pública. On van els diners?
I té raó PPérez (sic) en dir que algunes coses (només algunes) les haurà de revisar el Patronat Municipal de Festes. Per exemple tot l’entramat de donacions d’empreses, ingressos dels quals la intervenció sempre s’ha queixat que no pot controlar. Caldrà saber com s’adjudiquen el mesó de les tapes, o de la cervesa. Qui forma part de l’associació beneficiada (persones i empreses, alguna de comunicació sembla ser) a qui es cedeix la gestió i a canvi de què, i de quant se’ls exigeix la donació. Si la neteja ha de ser pública, quan l’explotació és privada i la facturació és francament important. En fi. Que sí, que el Patronat Municipal de Festes ha d’opinar i sobretot, ha d’informar de moltes coses. Però n’hi ha moltes altres sobre les quals no té cap competència, i el PP gasta la seua pretesa “defensa de l’autonomia”, per defugir les seus competències incorrent en una enorme irresponsabilitat. I per evitar regular una situació absolutament opaca i discrecional, que no és més que una mòrbida relació de poders econòmics i polítics. I ací, mai es fa res a canvi de res. I ja m’entenen.