La participació ciutadana serà un dels grans triomfs d’este govern municipal. N’estic segur. Conec perfectament el programa, sé el que estem preparant, sé dels avanços que en eixa matèria es produiran al llarg dels quatre anys... Hi ha un gran projecte que neix precisament de la participació ciutadana.
D’una banda de la nostra experiència d’anys en els consells de districte, en els consells de participació ciutadana i en els diferents fòrums que l’ajuntament té organitzats. Sabem de les disfuncions, coneixem les mancances i tenim propostes per resoldre-les.
D’altra banda, perquè a Compromís la política sempre ha estat participativa. Al llarg de l’any, en les assemblees i altres models de reunions, participen moltíssimes persones que no són ni militants, i que s’acosten a l’ombra de la possibilitat de poder participar de forma activa i propositiva en el nostre programa (que a més a més, ara és part del programa de govern).
Hi haurà mecanismes 2.0 (algun, com el web de consultes, ja s’ha posat en marxa amb un èxit notable) que faciliten la participació. I això és així perquè la regidoria de Participació i la de Transparència i Govern Obert, treballen coordinadament per crear sinergies. S’està revisant el reglament orgànic municipal per permetre la participació de veïns als plenaris, una vella reivindicació que serà realitat en estos quatre anys. S’agilitzarà tot el sistema de subvencions per evitar, que com passava fins ara, no es paguen fins al segon semestre de l’any. Es crearà un reglament que regule la cessió de locals i les condicions de cessió, cosa que sorprenentment mai no havia existit, i que deixava al lliure albir de la regidora o regidor de torn la decisió de quin local cedia o no a quina associació, i en quines condicions. Això donarà seguretat jurídica a les mateixes associacions, i acabarà amb els favoritismes. La regulació de tot això permetrà millorar els costos econòmics i hauria de permetre poder dedicar més diners a la participació.
Els pressupostos participatius tindran, ja ho hem aprovat al ple a proposta del govern, un 50% més d’import que l’any que més n’hi havia hagut. Estem parlant de què l’any 2016 a través de participació ciutadana es decidiran més inversions de les que decidirà el mateix govern. I volem que siga una constant en els propers anys. Això vol dir que tindrem un model de pressupostos molt més complex (ha de ser complex si el volem útil) que el que hi havia fins ara, on les associacions podran proposar, els tècnics dissenyar i valorar econòmicament, tornar els projectes a participació on finalment triaran. I el govern, executarem. És un enorme pas en la direcció que les associacions venen reclamant des de fa anys.
Tot això hauria de fer que govern i moviment veïnal estiguérem vivint una lluna de mel i no és així. Hi ha tensions. No amb tot el moviment, clar, hi ha associacions que estan molt contentes. Però seria absurd i poc sincer negar les tensions amb alguns dirigents històrics. Tal com jo ho veig és el resultat de dues qüestions, d’una banda errors de comunicació del propi govern, que hem de corregir sí o sí, i d’altra una esperada reacció conservadora enfront dels canvis. Que hi havia coses que es feien malament és una evidència que acaba reconeixent tot el món, i que cal resoldre-ho, també ho reconeix quasi tot el món. Però en política, ja se sap, sempre hi ha xocs d’interessos. I ara n’estem patint un d’evident. L’error és haver oblidat una cosa que ensenya el judo, i és que l’adversari pot usar en favor seu tota la teua força, i si tu perds l’equilibri. I en estos primers compassos de legislatura, hem perdut l’equilibri. S’ha de reconéixer. I ens hem d’esforçar a recuperar-lo, perquè, torne al principi, el projecte de participació és bo. És molt bo. I les associacions acabaran molt satisfetes...quan aprenguem a comunicar-lo bé.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada