04 d’octubre, 2015

"UN CORRELLENGUA DIFERENT" Mediterráneo 04.10.15

Divendres vaig tindre l’honor de llegir el manifest del Correllengua. I ho vaig fer com Vicealcalde de la ciutat de les normes de Castelló. El Correllengua, una activitat lúdica i reivindicativa que cada any mou desenes i desenes d’escolars de la ciutat, l’organitza una entitat privada. L'ajuntament sempre li ha facilitat poder desfilar per la ciutat, i també fer l’homenatge davant el Rei. Només caldria! Divendres però, va ser diferent, perquè per primera vegada, l’Ajuntament de Castelló va rebre la flama i la va fer seua, com un símbol del compromís del govern municipal amb la llengua. De l’administració local amb la llengua. 
No sé si hi havia algú de l'oposició. Jo no hi vaig vore cap membre. Del govern hi havia un representació numèricament important, i per si era poc, l’Alcaldessa va arribar just al començament, provinent de València on havia estat als actes oficials dels Premis Jaume I. 
Sorprén que el PP, que es vol fer passar pel defensor del que anomena les senyes d’identitat, mai no hagués assumit com a part del moviment social de la ciutat, una festa que com esta, reivindica l’ús social del valencià. Bo, en realitat tampoc no sorprén tant. Només cal recordar que quan es va inaugurar l’aula didàctica dedicada a les Normes de Castelló, siti al Museu Etnològic, no es va posar a l’agenda municipal ni s’hi va convidar la premsa. Va ser un acte absolutament clandestí. Avergonyits de posar en valor, un patrimoni col·lectiu, com són les normes del 32. 
Tant és així, que l’ajuntament de la ciutat que havia aprovat a proposta de Compromís, que s’iniciés l’expedient per reconèixer-les com Bé d’Interés Cultural immaterial, mai s’havia preocupat de que l’expedient estés mort a un calaix de Conselleria. El Consell d’Alberto Fabra President, va fer descarrilar la proposta del Govern municipal d’Alberto Fabra Alcalde. Que la mà dreta no sàpiga el que fa l’altra mà dreta. Els avance que en la meua condició de regidor de normalització lingüística, ja n’he parlat amb el Conseller i el Secretari Autonòmic, i l’expedient ha estat repescat. Tindrem noticies en breu. I seran bones. 
Hui Castelló, com totes les ciutats del nostre entorn és multilingüe al carrer. Valencià i castellà conviuen mal que bé en la cooficialitat, però s’han incorporat moltes altres llengües al nostre dia a dia, que ja són corrents a places i ravals. És lògic, i és bo. Però és precisament en nom de la multiculturalitat, que cal fer un esforç, un ferm i decidit esforç en favor del valencià. Les llengües són instruments de comunicació, per això han nascut espontàniament, per entendre'ns. I el govern fugirà de la conflictivització que alguns partits pretenen. No ens tirarem les lletres pel cap, no gastarem la Ç com una falç per a ferir. El valencià és patrimoni de la ciutat, del país. Ho és per als nascuts ací i ho ha de ser per als nouvinguts. No consentirem que esdevinga una barrera com alguns pretenen, sinó que treballarem per tal que siga un pont, una eina d’integració. 
El valencià ha d’estar a tots els àmbits. Per això la regidoria de normalització ja no depén de cultura, sinó de la Vicealcaldia, per que forma part del nou model d’administració. Alguns l’accepten a contracor com un vestigi del passat, nosaltres l’associem al procés de modernització de l'administració.   El valencià és futur, i el Correllengua ens ho recorda cada any. Ara, també a la porta de Ca la Vila. Passeu sense trucar!

amb l'article entregat CSenM m'informa que si que hi van ser representats per dues regidores, entre d'altres.