10 d’octubre, 2020

"ZEMIOLOGIA" - El Mundo - 10.10.20

Borgen és el nom amb el qual coneixen a Dinamarca el Palau de Christiansborg. I també el nom d'una sèrie que explica la vida política danesa. En els primers capítols vaig trobar poc creïble, el fet que la Primera Ministra en eixir del despatx, es creués permanentment amb els Síndics de l'oposició fent declaracions als periodistes que campaven per allà amb tota naturalitat. No es confonguen. A mi eixa familiaritat amb la qual es tracta als representants polítics danesos, em sembla socialment molt sana. El que no acabava de vore és que es passejaren per la seu del Govern. Vaig informar-me, i resultat que el Palau de Christiansborg és la seu del Parlament danés, l'oficina de la Primera Ministra i del Tribunal Suprem. L'executiu, el legislatiu i el judicial compartint sostre i vàter! És el mausoleu de Montesquieu! El somni humit d'Alfonso Guerra!

Ben mirat, ací hauria de ser igual i estalviaríem lloguers. Al cap i a la fi, Dolores Delgado Ministra de Justícia passà en 24 hores a ser Fiscal General. De Rosa era Magistrat Jutge Degà a València quan el President Camps el va nomenar Secretari Autonòmic de Justícia primer i Conseller més tard. Al cap d'un any deixà el càrrec per ser vicepresident del CGPJ. Al Jutge Manuel García Castellón, el que ara persegueix a Iglésias, després de fer d'enllaç judicial a París i Roma, el van fer tornar a l'audiència  per  substituir a Eloy Velasco que molestava al PP. Conversa entre l'ex-President madrileny Ignacio González i el Minsitre Zaplana: "Vamos a verEduardoTenemos el Gobierno, el Ministerio de Justícia, no sé qué y tal, y escuchatenemos a un juez que está provisional... Tú lo asciendes...
Yo le digo: 'A ver, venga usted para acá'. ¿Cuál es la plaza que le toca? ¿Onteniente?' A tomar por culo a Ontenientey aquí que venga el titular que ya me las apañarécoño»
, i tant que es va "apañar", el primer que va fer va ser baixar un 95% la fiança del germà de González perquè pogués abandonar la presó pel cas Lezo. I així tot. Jutges i jutgesses han ocupat escó al Congreso, alguns van tornar a la judicatura en perdre'l! Lesmes amb un CGPJ en funcions, nomena jutges vitalicis com Trump, pel bloqueig de Casado.

I que no se m'oblide, diverses parts de Borgen són utilitzades per la monarquia! Ací el Rei també es posa toga, i uniforme militar. "Something is rotten in the state of Denmark". També ací.


NdA
La zemiologia és l'estudi dels danys socials. 
Pren el seu nom de la paraula grega ζημία zēmía, que significa mal, i es va originar com un corrent crític de la criminologia, especialment enfront de la noció tradicional de crim. En contrast amb els danys als individus, com ara el robatori, la noció de dany social incorpora els danys causats pels estats, nacions i corporacions, l'espectre d'esdeveniments i condicions, provinents d'una àmplia influència socialment creada, afecten negativament l'estructura de benestar d'un conjunt massiu de persones.

1 comentari:

Joan ha dit...

En comptes de fixar-nos en els danesos, potser seria millor fer-ho en els alemanys.

El Tribunal Constitucional Federal (Bundesverfassungsgericht) no es troba a Berlín, sinó a Karlsruhe, a 600 km de distància.

El Banc Federal (Bundesbank) no es troba a Berlín, sinó a Frankfurt am Main, a 500 km de distància.

Potser no és necessari que el Tribunal Constitucional, El Banc d'Espanya, ... es troben a Madrid. Però, com diu Ayuso: "Madrid es España dentro de España." Els alemanys, pobrets ells, no tenen ni rei ni a Isabel Díaz Ayuso. Ningú és perfecte...