31 d’octubre, 2020

"EL CALAFAT I EL MESTRE D'AIXA" -El Mundo- 31.10.20


A la voreta de la mar el calafat obre els coments, les escletxes entre taulons, i amb paciència i ofici va introduint fils de cànem o de lli. La maçola no para de picar rítmicament sobre el calador. El so del picar i picar és agut, perquè les maçoles tradicionals estan fetes de fusta de ginjoler. Sobre la sorra, espigolades, les seues  eines de treball, caladors de diferents mides, martell d'orelles, xerracs de punta i de repèl, barrines assortides, llevaestopa, aixa de vogir... La feina és feixuga. En acabar de tapar forats, toca embetumar amb les llanades o caps vells sucats amb pega o quitrà, totes les parts del buc que estan en contacte amb l'aigua,

El calafatament és l'acció d'impermeabilitzar el vaixell. Tapar vies d'aigua, evitar els riscos del deteriorament del casc, garantir l'estanquitat i fer que l'embarcació llisque  millor i vaja  més ràpida trencant ones. Cal salvaguardar la tripulació, cal assegurar que es podrà eixir a pescar, que és el guanyapà de la gent que a poqueta nit puja diàriament a la barca i s'endinsa al gran blau. Cal salvar la barca vella.

Un poc més enllà el mestre d'aixa comença a construir el llagut que ha dissenyat. Serà cobertat, de nou metres d'eslora, i que aparellarà amb vela llatina, per aprofitar el vent i la força dels rems per anar a calador o fugir de la maltempsada.

El calafat alça el cap i el mira. Torna a abaixar-lo i el mou parsimoniosament a un costat i a l'altre dibuixant un no a l'aire marí, que fa flaire de sal i peix. No acaba d'entendre com en una situació com esta, en un moment on la dura tempesta d’estes setmanes ha malmés les barques, on si no les repares d'urgència tapant forats a correcuita no podran eixir a la mar i el poble passarà gana; hi ha qui es posa a construir barques noves. No és el moment, pensa. Ara l'urgent és reparar tot els danys causats per la mar embravida, no pensar en inversions de futur, quan el futur és més que incert.

El mestre d'aixa, al seu torn, mira al calafat i ho entén. Resoldre el problema d'urgència és necessari i pertinent. Però en acabar la mala mar, ells tindran barques velles, mal preparades per sobreviure, i ell un vaixell nou, llampant, potent, que es farà amb tota la pesquera. "Qui no es prepare per canviar de vaixell, se salvarà hui, i s'enfonsarà demà" pensa. Sempre cal mirar l'horitzó.