26 de novembre, 2009

"EL PRINCIPI D'INCERTESA"- Levane-EMV - 28.11.09


Castelló és una ciutat fantàstica, plena d’oportunitats, que ha sobreviscut als avatars de la seua pròpia història, i als seus propis dirigents. Hem sobreviscut als ibers, (tot i que el Pujol de Gasset no ha sobreviscut al urbanisme), hem sobreviscut a l’imperi romà (que descansa a Villamargo). La ciutat va acollir fills de les tres religions del llibre (tot i que este govern municipal manés retirar una simple placa ceràmica recordant on estava la mesquita medieval). De l’edat mitjana queden a la ciutat alguns pocs carrers amb noms de gremis. Vam eixir molt mal parats per la pèrdua dels Furs i l’arribada de la centralització borbònica. Hem superat el Trienni Liberal, i les guerres Carlistes. També la ciutat va sobreviure a Isabel II (que en els retrats recorda poderosament a Fiona Shrek). Un valencianista proclamà la república al balcó de l’ajuntament, i els feixistes ens van declarar una guerra, de la que, amb cadàvers, ferides i nafres, Castelló va anar refent-se. Vam sobreviure al jou de quasi 40 anys de franquisme del que, com de l’edat mitjana, queden uns quants noms de carrers. Convivim i conviurem amb la democràcia, i gràcies a ella, hem vist canviar regidors i regidores, i anem ja pel quart alcalde d’esta recobrada democràcia.
Castelló, ha sobreviscut a la crisi de l’arròs i del cànem, a la de la taronja. Va sobreviure a la crisi energètica dels 70. Sobreviurà a està crisi econòmica i social profunda, i fins i tot, a la crisi de del taulell i la rajola.
Però tinc severs dubtes de que el urbanisme local i l’ordenació urbana puguen sobreviure molt més de temps al tàndem Alberto Fabra-Javier Moliner.
En el plenari extraordinari al que ens va abocar la suspensió del PGOU per part del TSJ, Moliner, en un lapsus freudià, va afirmar que en els 9 anys que "ells" dirigeixen el urbanisme local, s’ha desenvolupat prop del 50% del PGOU ara anul·lat. "Ells"? Qui són "ells" que fa 9 anys que dirigeixen el urbanisme? Òbviament no el PP, que en fa molts més. "Ells" són Alberto Fabra i Javier Moliner. Regidor i assessor primer, Alcalde i regidor més tard, que efectivament dirigeixen (ningú no sap cap a on) la planificació urbana de la nostra ciutat, i sembla que consideren, que amb ells ha començat una nova era.
Fabra i Moliner, són a l’ordenació urbana com Flippi i el Dr. Bacterio a la ciència, un autèntic desastre. Tot el que toquen deixa de funcionar. Son com dos científics excèntrics, que emulant al pobre Werner Heisenberg, han establert el seu propi Principi d’Incertesa.
La incertesa en la que han sumit propietaris, inversors, promotors, constructors, urbanitzadors, etc, amb el seguit de sentències que critiquen durament un urbanisme agressor, irregular i il·legal, que espanta els inversors, i obliga als ciutadans a acudir a la justícia per defensar-se de les malifetes del tàndem dels 9 anys.
Castelló els sobreviurà, clar, però si continuen massa temps, feina tindrem per redreçar la ciutat.