22 de novembre, 2009

"UN PLENARI DIFERENT". Mediterráneo. 26.11.09

Com si d’un somni es tractés, em fregava els ulls i em tapava el nas i feia força per desembossar les orelles. No podia ser, ni el que veia ni el que sentia. Després de quasi 90 sessions plenàries de l’Ajuntment de Castelló, assitia a un ple sense crits, sense desqualificacions, sense sobre plens i sense sobres buits, sense escoltar remugar ningú.
Els portaveus pujaven a la trona i defensaven argumentadament i educada, la necessitat de conscienciar la gent de la importància de les tres erres: reduir, reciclar, reutilitzar. (Castelló continua ple d’abocadors il·legals, i no a tot arreu és senzill trobar contenidors selectius). Tothom aplaudia i feia que si amb el cap. Acte seguit pujava el representant de l’altre partit i incidia en la necessitat de fer més pipi-cans (no se n’ha fet cap des que no tinc competències en l’àrea), millorar la neteja viaria i educar els propietaris perquè repleguen les deposicions canines. I també, que es doten millor i es milloren els espais de jocs infantils arreu la ciutat. (Molts no compleixen les directives europees de seguretat). Més aplaudiments a dreta i esquerra. En això va prendre la paraula el portaveu del tercer grup, i va reclamar més llibres a les biblioteques (este més l’ajuntament ha perdut més de 37.000€ en subvencions per la compra de llibres). Aplaudiments generalitzats. Les tres propostes s’aprovaren per unanimitat. I a sobre, tant la presidència del plenari, com tots i cada una dels portaveus, usaren el valencià en les seues intervencions.
No era un somni, no. Era el ple que van celebrar els alumnes del CEIP Isabel Ferrer. He de felicitar al professorat, l’alumnat i l’AMPA per educar en valors, i per la lliçó de correcció democràtica que ens van donar.
Només hi ha haver un trist “però”, i no és culpa d’ells. Al final de l’acte, va prendre breument la paraula l’alcalde de veritat i va ser incapaç de dir una sola paraula en valencià. Així que els alumnes van marxar a casa amb la sensació que el valencià està bé per jugar, però quan les coses són de veres, quan són importants, s’han de dir en castellà. Un missatge contradictori amb l’educació que els hi donem. Una llàstima.

17 comentaris:

Gabriel Gilabert ha dit...

Molt bé, Enric, fa uns dies a una excursió a València amb els meus alumnes d'institut, al MUVIM, la guia ens preguntava que en quina llengua volíem la visita, i ne dir valencià, la dona va dir "claro como sois de castellon". Que passa que si sóc de Massanassa ho he de demanar amb castellà? La gent continua estranyant-se que vullguem coses en la nostra llengua.

Anònim ha dit...

Quan fan aquestes preguntes i ,sobre tot quan diuen aquestes respostes s'ha de dir sense titubar a la guia o al qui les ha fet sense gens de seny,una merescuda resposta que podria ser algo així o paregut: en arameu,si us plau.Quina guia més poca sustància,no?.
Això i situacions paregudes no sé si s'acabaran.Un detall:per VLC posen títols i tòtuls oficials en valencià i els governants rarament parlen en valencià,la qual cosa vol dir que el esperit que volen transmetre és només de boquilla.Aixina no farem res i la gent parlarà que solem dir.

blocmoncofa@gmail.com ha dit...

Almenys pregunten

Enric 2 ha dit...

I en quin moment deixem les persones de discutir educadament i amb raonaments, tot i que siga des de diferents punts de vista, per passar a discutir amb mals modes?

Pot ser en lloc de rebaixar l'edat de vot als 16 anys el que s'hauria de fer és posar el límit fins els 16 anys.

Enric 2 ha dit...

Quin gazpacho manxec més bo, el d'Antella.

Anònim ha dit...

I quan diuen :
"¿Para qué sirve el valenciano?"

I,encara pitjor,quan diuen:
"Per a què serveix el valencià? (Si t'ho diuen en valencià es dona per sentat que t'ho diu un valencià...)
Inaceptable del tot.

Bgrrrrrr.

Enric 2 ha dit...

Perdona, Enric si t'ho dic a tu, però ja se sap que qui no té faena Déu li'n dóna, i a més és al que més a prop tinc del CAV "Faustí Barberà"
Ja sabràs que el llibre "De regionalisme i valentinicultura" està més que exhaurit, tot i que en 2003 l'editorial "secessionista" va fer una reedició del text. Però in´lús així és difícil de trobar. En tota la XLPV només es troba a València i a Almàssera.
La pregunta o proposta és perqupe no feu una edició, no sé si commemorativa però sí divulgativa.
Ja veus, com que no tens faena...

pi ha dit...

La ñ es muy bonita.Todas las letras de todos los idiomas lo son.

Nomdedéu ha dit...

Enric, em sembla una bona idea i la transmetré a CAV. No sé quines possibilitats hi ha.
Pi, absolutament d'acord. Mira, quan una gent va començar a dir que la UE faria desapareixer l'Ñ dels teclats (cosa que resultà incerta) alguns valencianoparlants reien. Jo no. No em feia cap gràcia. Per moltes raons, la primera pel respecte que tinc al castellà (llengua que no és la meua, però que afortunadament domine, la qual cosa em permet llegir alguns autors fantàstics sense traduccions), sinó també perquè darrera l'Ñ podia anar la Ç.
Jo mateix em baralle molt en defensa de la L·L que du, per exemple el nom de la meua filla.
Amb la foto d'Alberto en un univers d'enyes, no volia ridiculitzar-la en absolut, tot simplement esta lletra (reforçat a rel d'aquell episodi per l'Instituto Cervates) és la que representa el castellà més nítidament. I a nivell gràfic, em semblà que explicava molt bé, que el nostre alcalde només parla una de les llengües oficials a Castelló.
No tinc intenció d'ofendre ningú, així que si he molestat algú li demane formalment disculpes.

Anònim ha dit...

A mi no m'agradaria,ni voldria mai que feren desapareixer ni la ñ ni la ç(cosa gens probable,redorda que la tenen els francesos també i portuguesos),ni cap lletra.Jo també aprecie moltíssim el castellà,gràcies a ell he pogut estudiar,l'idioma no té la culpa de ser imposat com va ser-hi.Saber idiomes és preciós,per tant no puc fer com la guia de la que algú ha deixat un anecdotari pel teu blog,Enric,ni com l'alcalde ni com Camps y un llarg etcètera valencià.Tinc que admetre que hi ha idiomes amb més pes específic que uns altres siga per l'extensiò o qualesvol altre motiu,però també s'ha d'admetre que no saber parlar ni escriure l'idioma d'un mateix és una aberració,com també ho són alguns comentaris que valencians fan sobre l'idioma de la terra.
Yo no veig que siga tan difícil que a Espanya es vera normalíssim que hi ha altres idiomes apart del de Castella.El que passa és que hi ha gent que necessita desdejunar amb polèmiques o dinar o berenar o sopar i la controvèrsia idiomàtica la volen fins a la sopa o al café ,la melmelada o allà on siga.
Vaig a fer con Escarlett O'Hara ,i vos dic que ja ho pensaré demà més detengudament perque estic una miqueta cansada,però damunt de tot és que em posa tristona el pensar d'alguns valencians.Salutacions.

Nomdedéu ha dit...

Enric, L'Oronella em confirma que queden 89 exemplars, però el CAV veu una bona idea la reedició. En realitat malgrat que el discurs és anterior, no es va pulicar fins el 1010, així que l'any vinent farà 100 anys, una efemèrid que justifica sobradament la reedició.
Gràcies per la idea

pasqual ha dit...

Doncs l'alcalde hauria d'haver fet el seu discurs en anglés, per tal de conscienciar els xiquets en el trilingüisme propugnat pel conseller Font de Mora, àlies Blackberry Fountain. A més, m'imagine que la visita dels escolars a l'Ajuntament era una part de l'assignatura Educació per a la Ciutadania, vull dir, Citizenship Education. Amb molta més raó.

Enric 2 ha dit...

Ei, doncs reserva-me'n un, per favor.

Anònim ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

qui està jugant amb el meu compte?

Anònim ha dit...

[u][b]Xrumer[/b][/u]

[b]Xrumer SEO Professionals

As Xrumer experts, we have been using [url=http://www.xrumer-seo.com]Xrumer[/url] fitted a large immediately things being what they are and grasp how to harness the massive power of Xrumer and turn it into a Cash machine.

We also provender the cheapest prices on the market. Diverse competitors see fit cost 2x or even 3x and a destiny of the continuously 5x what we charge you. But we feel in providing prominent accommodation at a tearful affordable rate. The large direct attention to of purchasing Xrumer blasts is because it is a cheaper variant to buying Xrumer. So we aim to abide by that contemplating in recollection and outfit you with the cheapest censure possible.

Not just do we have the greatest prices but our turnaround time for the treatment of your Xrumer posting is super fast. We intention take your posting done ahead of you certain it.

We also outfit you with a ample log of loaded posts on manifold forums. So that you can notice also in behalf of yourself the power of Xrumer and how we hold harnessed it to benefit your site.[/b]


[b]Search Engine Optimization

Using Xrumer you can think to apprehend thousands upon thousands of backlinks for your site. Tons of the forums that your Install you force be posted on have exalted PageRank. Having your tie-in on these sites can categorically serve found up some crown grade back links and genuinely as well your Alexa Rating and Google PageRank rating via the roof.

This is making your instal more and more popular. And with this developing in celebrity as well as PageRank you can think to appreciate your area really filthy expensive in those Search Locomotive Results.
Above

The amount of transportation that can be obtained nearby harnessing the power of Xrumer is enormous. You are publishing your situation to tens of thousands of forums. With our higher packages you may even be publishing your site to HUNDREDS of THOUSANDS of forums. Imagine 1 brief on a all the rage forum will usually enter 1000 or so views, with announce ' 100 of those people visiting your site. These days assume tens of thousands of posts on in demand forums all getting 1000 views each. Your freight ordain go because of the roof.

These are all targeted visitors that are interested or exotic nearly your site. Assume how many sales or leads you can fulfil with this great number of targeted visitors. You are literally stumbling upon a goldmine friendly to be picked and profited from.

Reminisce over, Above is Money.
[/b]

GO YOUR CHEAP ERUPTION TODAY:


http://www.xrumer-seo.com

Anònim ha dit...

Infatuation casinos? vouch on this late-model [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] contract from and waver online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also foil our lately [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] operate at http://freecasinogames2010.webs.com and keep a trace in adeptness folding spondulix !
another voguish [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] spot is www.ttittancasino.com , in compensation german gamblers, inadvertence in unrestrained online casino bonus.